Στη Δικαιοσύνη οδηγήθηκαν 4,464 ασυνεπείς φορολογούμενοι για φορολογικές οφειλές συνολικού ύψους €359.7 εκατ.

Τα δικαστικά μέτρα εναντίον των συγκεκριμένων φορολογουμένων είχαν ληφθεί το τρίτο τρίμηνο του 2023, δηλαδή από την 1η Ιουλίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και αφορούν οφειλές μόνο στην άμεση φορολογία, καθώς δεν περιλαμβάνονται στοιχεία σε σχέση με τα χρωστούμενα στον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το Τμήμα Φορολογίας, τα στοιχεία προκύπτουν από την υλοποίηση της α’ φάσης του νέου μηχανογραφικού συστήματος Tax For All, τον περασμένο Μάρτιο, ενώ για την πλήρη λειτουργία του υπολείπονται άλλες δύο φάσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξαχθούν στοιχεία από το Τμήμα Φορολογίας για τις οφειλές ΦΠΑ.

Συνεπώς, ο αριθμός των οφειλετών που κατέληξε στα δικαστήρια είναι πολύ μεγαλύτερος. Αναλυτικά, ο αρχικός φόρος που έπρεπε να καταβάλουν οι 4,464 φορολογούμενοι ανερχόταν στα €166.4 εκατ., ωστόσο, λόγω της μη συμμόρφωσης τους ή και της αδυναμία τους να πληρώσουν, στις οφειλές μπήκε επιπρόσθετο καπέλο ύψους €158.1 εκατ., που αφορούσε τόκους, καθώς και άλλες επιβαρύνσεις, ύψους €35.2 εκατ.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια ο μέσος όρος οφειλετών, δηλαδή φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρωστούσαν ΦΠΑ και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη ήταν γύρω στα 1,100. Συγκεκριμένα, την αντίστοιχη περίοδο του 2022, το Τμήμα Φορολογίας, έλαβε δικαστικά μέτρα για 4,586 φυσικά και νομικά πρόσωπα, για οφειλές στην άμεση φορολογία ύψους €365.1 εκατ., καθώς και κατά 1.128 προσώπων για μη καταβολή ΦΠΑ €73.2 εκατ.

Εξάλλου, το 2021 φορολογικές οφειλές ύψους €461.2 εκατ. βρίσκονταν κάτω από δικαστικά μέτρα, ενώ το 2020 είχαν ληφθεί δικαστικά μέτρα για οφειλές €527.5 εκατ. Ποινικές διώξεις κατά νομικών και φυσικών προσώπων γίνονται για παράλειψη καταβολής παρακρατηθέντων φόρων, όπως είναι ΦΠΑ, έκτακτη εισφορά για την άμυνα και για μη υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

ΜΕΜΟ και δέσμευση καταθέσεων

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση προόδου του Τμήματος Φορολογίας για την κατάσταση των αμέσως απαιτητών οφειλόμενων ποσών, που στάλθηκε στη Βουλή και αφορά το τρίτο τρίμηνο του 2023, πέραν των δικαστικών μέτρων που λήφθηκαν για οφειλές ύψους €560.6 εκατ., ο Έφορος Φορολογίας προχώρησε στη λήψη άλλων μέτρων, που αφορούν την εγγραφή εμπράγματου βάρους σε ακίνητη ιδιοκτησία, δηλαδή ΜΕΜΟ, ενώ δεσμεύθηκαν και τραπεζικές καταθέσεις οφειλετών.

Αναλυτικά, τοποθετήθηκε ΜΕΜΟ στις περιουσίες 6.851 φορολογούμενων, οι οποίοι χρωστούσαν άμεση φορολογία και ΦΠΑ ύψους €559, 5 εκατ. Παράλληλα, το Τμήμα Φορολογίας προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ύψους €1.09 εκατ. Σημειώνεται πως 259 φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν οφειλές ύψους €15.7 εκατ. έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό εξόφλησης με την καταβολή μηνιαίων δόσεων.

Στα €3.4 δισ. το συνολικά χρωστούμενα στον Φόρο

Βάσει των στοιχείων του Τμήματος Φορολογίας, το συνολικό ποσό των φόρων που οφειλόταν στο κράτος μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023, ήταν €3.4 δισ. Το αμέσως απαιτητό ποσό για το οποίο δεν έχουν ληφθεί μέτρα αγγίζει τα €1.3 δισ.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, οι οφειλές έχουν αυξηθεί μέσα στο 2023, καθώς τότε το σύνολο τους ήταν €3.11 δισ., ενώ το αμέσως απαιτητό, για το οποίο δεν είχαν ληφθεί μέτρα, ήταν €898.5 εκατ. Πάντως, κατά καιρός το Τμήμα Φορολογίας σε ανακοινώσεις του υποστηρίξει πως είναι ο μικρότερος αριθμός των φορολογικών οφειλών καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται χρωστούμενα πολλών δεκαετιών.

Από την ανάλυση των στοιχείων του Τμήματος για τις περσινές οφειλές, από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ποσό €1.56 δισ. παρουσιάζει προσωρινό ή μόνιμο κώλυμα, καθώς και δυσκολία στην είσπραξη. Μάλλον το Κράτος θεωρεί ορστική απώλεια ποσό €120.5 εκατ. που χρωστούν συνολικά 8,552 πρόσωπα, καθώς παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από το αρμόδιο τμήμα δεν έχουν εντοπιστεί οι οφειλέτες, είτε γιατί βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε γιατί έχουν αποβιώσει.

Εμπόδια υπάρχουν και για την είσπραξη φορολογικών οφειλών €185.5 εκατ. που χρωστούν 2002 φορολογούμενοι, καθώς δεν κατέχουν περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ρευστοποιηθούν, δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματών και πρόσβαση σε δανειοδότηση για να εξοφλήσουν.