Εντείνονται ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου οι έλεγχοι του Υφυπουργείου Τουρισμού για καταλύματα που προσφέρουν βραχυπρόθεσμες μισθώσεις μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων, καθώς αυξάνονται και οι πιέσεις από τους ξενοδόχους για αντιμετώπιση του φαινομένου, υποστηρίζοντας ότι δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφεραν στον «Φ» αρμόδιες πηγές του Υφυπουργείου Τουρισμού, έχουν ετοιμαστεί και οι πρώτες καταγγελίες για διώξεις ιδιοκτητών υποστατικών που προσφέρουν βραχυπρόθεσμες μισθώσεις μέσω Airbnb, Booking ή άλλων ηλεκτρονικών πλατφόρμων, χωρίς να έχει προηγηθεί η εγγραφή τους στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων που τηρείται στο Υφυπουργείο.

Κι αυτό γιατί από πέρσι και μετά από αλλαγές που προηγήθηκαν στον περί της «Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμο», η διαφήμιση και ενοικίαση υποστατικών για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις επιτρέπεται νοουμένου ότι αυτά είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων. Παρόλα αυτά, στο σχετικό μητρώο έχουν εγγραφεί μόλις 7 χιλιάδες καταλύματα, με το Υφυπουργείο Τουρισμού να εκτιμά πως στην αγορά υπάρχουν άλλες 7 χιλιάδες ακόμα.

Το γεγονός ότι χιλιάδες κατοικίες/διαμερίσματα που διαφημίζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού οφείλεται σε πολλούς παράγοντες αλλά και στη σιωπηρή παράταση που είχε δοθεί σε όλους για ενημέρωση.

Η περίοδος χάριτος, όμως, φαίνεται να τελειώνει, καθώς, όπως προαναφέραμε, το υφυπουργείο έχει ήδη προωθήσει στη Νομική Υπηρεσία τις πρώτες καταγγελίες για διώξεις, οι οποίες εφόσον προχωρήσουν στο δικαστήριο και υπάρξει καταδίκη, αυτή επισύρει αυστηρή ποινή.

Συγκεκριμένα, οποιοσδήποτε διατηρεί ή λειτουργεί αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα χωρίς άδεια εγγραφής ή η άδεια εγγραφής του έχει ανακληθεί, είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή, η οποία δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) ή και στις δύο αυτές ποινές, εάν δε η παράβαση συνεχιστεί μετά την καταδίκη του, είναι ένοχος περαιτέρω αδικήματος και υπόκειται σε περαιτέρω χρηματική ποινή, η οποία δεν υπερβαίνει τα διακόσια ευρώ (€200) για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης.

Το ελλιπές, πάντως, για την ώρα μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού φαίνεται να οφείλεται και στη μη επαρκή συνεργασία του με μεγάλες πλατφόρμες, πρόβλημα, όμως, που θα αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε πρόσφατα σχετικός κανονισμός της ΕΕ. Στο αιτιολογικό της προώθησης του νέου κανονισμού περίοπτη θέση κατάλαβε η διαπίστωση πως η επέκταση της χρήσης καταλυμάτων για ενοικιάσεις σε τουρίστες προκαλεί σε πολλές περιοχές μεγάλη μείωση του διαθέσιμου κτηριακού αποθέματος για την στέγαση οικογενειών, αλλά και εκτόξευση των τιμών για αγορά ακινήτων και των ενοικίων.

Σημειώνεται ότι το τέλος εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού ανέρχεται για κάθε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα στα €222 ανά τριετία, αλλά και πως για το θέμα έχει εκδοθεί από πέρσι και σχετική εγκύκλιος από το Τμήμα Φορολογίας.

Για την ώρα, πάντως, και μέχρι τον Απρίλιο φέτος, στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων του Υφυπουργείου Τουρισμού έχουν εγγραφεί 7 χιλιάδες καταλύματα που αντιπροσωπεύουν γύρω στις 31 χιλιάδες κλίνες, με τον αριθμό να καταγράφει μόνο μικρή αύξηση σε σχέση με τον Φεβρουάριο και τη νέα «υπενθύμιση» του υφυπουργείου, καθώς τότε ανερχόταν στις 6.700 καταλύματα που αντιπροσώπευαν περίπου 30 χιλιάδες κλίνες.