«Φούλαρε» τις μηχανές η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων, του Υπουργείου Εργασίας, τους πρώτους μήνες του 2024, με στοχευμένες ενέργειες και εκστρατείες για πάταξη της αδήλωτης εργασίας και εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας για την εργοδότηση.

Σύμφωνα με τον Άντη Αποστόλου, προϊστάμενο της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων και Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, αλλά και Έφορο Συντεχνιών, η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων προβαίνει σε ελέγχους τόσο σε  ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή προνοιών 30 διαφορετικών  εργασιακών νόμων.

Άντης Αποστόλου, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων και Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε στον «Φιλελεύθερο» πως, αναφορικά με τη λειτουργία της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σκοπός και στόχος της κατά κύριο λόγο είναι η πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, καθώς και η διασφάλιση της συμμόρφωσης στις πρόνοιες των νομοθεσίων σχετικά με τους όρους εργοδότησης των εργαζομένων.  

Το 60% από Τρίτες Χώρες

Κατά τον Ιανουάριο του 2024 πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες επιθεωρήσεις σε εταιρείες καθαρισμού / Φύλαξης /Γραφεία και Υπηρεσίες. Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες επιθεωρήσεις στον κλάδο της Εκπαίδευσης.

 – Μέσα στον Ιανουάριο του 2024 πραγματοποιήθηκαν 336 επιθεωρήσεις. Στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων εντοπίστηκαν 931 εργοδοτούμενοι, από τους οποίους οι 53 ήταν αδήλωτοι (ποσοστό αδήλωτων εργαζομένων 5,69%).

 – Για τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν 847 επιθεωρήσεις, κατά τις οποίες εντοπίστηκαν 2.111  εργοδοτούμενοι, από τους οποίους οι 83 ήταν αδήλωτοι (ποσοστό 3,93%).

Το ποσοστό αδήλωτων εργαζομένων συνολικά για Ιανουάριο και Φεβρουάριο υπολογίζεται  στο  4,47%. Το μεγαλύτερο ποσοστό αδήλωτης εργασίας εντοπίστηκε, όπως αναμενόταν, σε εργαζόμενους από Τρίτες Χώρες, με ποσοστό 59.56%. Ακολουθούν οι Ελληνοκύπριοι με ποσοστό 25,74% και οι Κοινοτικοί με ποσοστό 14,70%.

Σημειώνεται ότι κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2024 εντοπίστηκαν συνολικά 69 παράνομοι αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 9 ήταν άτομα με πλαστά έγγραφα, οι 36 ήταν αιτητές ασύλου που δεν είχαν δικαίωμα εργοδότησης, καθώς δεν είχαν παρέλθει οι εννέα μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ασύλου  ή δεν δικαιούνταν να εργάζονται στην οικονομική δραστηριότητα και στο επάγγελμα που εντοπίστηκαν. Οι υπόλοιποι 24 ήταν παράνομα διαμένοντες αλλοδαποί στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα επίσημα στοιχεία από επιθεωρήσεις

Στον πίνακα που παραθέτουμε παρουσιάζονται όλες οι επιθεωρήσεις που έχουν γίνει, ανά οικονομικό κλάδο, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2024.

Τρέχουν τα πρόστιμα

Ως αποτέλεσμα των επιθεωρήσεων, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο εκδόθηκαν 49 Πράξεις Επιβολής Προστίμου, σύμφωνα με τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο (αδήλωτη εργασία και αδήλωτες αποδοχές), με το συνολικό ποσό των προστίμων να ανέρχεται στις €134.100. Σημειώνεται ότι, από τις 49 εκδοθείσες πράξεις επιβολής προστίμου, οι 48 αφορούσαν αδήλωτη εργασία και μία απόφαση αφορούσε αδήλωτες αποδοχές.

Επίσης, ο κ. Αποστόλου τόνισε στον «Φ» ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου (Ν. 59(I)/2010), σε περίπτωση εντοπισμού αδήλωτου μισθωτού στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκδίδεται διοικητικό πρόστιμο ύψους €500, πολλαπλασιαζόμενο επί επτά μήνες, εκτός αν αποδειχθεί από την πλευρά του εργοδότη ότι η περίοδος παραβίασης της νομοθεσίας ήταν μικρότερη.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η πραγματική περίοδος απασχόλησης ήταν μεγαλύτερη των 6 μηνών ή το πραγματικό ποσό αποδοχών ήταν ψηλότερο των €500, λαμβάνεται υπόψη η πραγματική περίοδος και το πραγματικό ποσό αποδοχών.

Όσον αφορά τον περί της Σύστασης της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων Νόμο (Ν. 88(I)/2020), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2020 και τις διατάξεις των νόμων, για την παράβαση των οποίων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο (Κατώτατος Μισθός, Περί Εργοδοτούμενων στην Οικοδομική Βιομηχανία, Ξενοδοχεία, Κέντρα Αναψυχής κ.τ.λ), εκδόθηκαν και αποστάλθηκαν έξι Πράξεις Επιβολής Προστίμου, με το συνολικό ποσό προστίμου να ανέρχεται στις €5.250.

Βοήθεια και από τους πολίτες

Οι επιθεωρήσεις διεξάγονται είτε μέσα από στοχευόμενες μηνιαίες εκστρατείες, είτε μετά από καταγγελίες, είτε και αυτεπάγγελτα.

Η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων πραγματοποιεί στοχευμένες επιθεωρήσεις σε μηνιαία βάση, σε συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους. Ετοιμάζεται ετήσιο πρόγραμμα ανά οικονομική δραστηριότητα και καθορίζονται στοχευμένες εκστρατείες για όλες τις επαρχίες. Οι στοχευμένες επιθεωρήσεις ανακοινώνονται στην αρχή κάθε μήνα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σκοπός των εκστρατειών είναι η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων σε ό,τι αφορά τις συνέπειες από την αδήλωτη εργασία και τη μη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας. Παράλληλα, γίνονται έλεγχοι σε ό,τι αφορά την τήρηση βασικών όρων εργοδότησης (μισθός, ώρες εργασίας, εβδομαδιαία off, κ.λ.π).

Σημαντική κατά τον κ. Αποστόλου είναι η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες με τις καταγγελίες τους, ώστε να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένες οι επιθεωρήσεις. Η υπηρεσία προσφέρει τρόπους και μέσα ώστε οι πολίτες να μπορούν επώνυμα ή ανώνυμα να υποβάλουν την καταγγελία τους. Πιο συγκεκριμένα, κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2024  λήφθηκαν 50 καταγγελίες για αδήλωτη και παράνομη εργασία, καθώς και για θέματα που αφορούσαν όρους εργοδότησης.

Πώς να προβείτε σε καταγγελία

Η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων, του Υπουργείου Εργασίας, χειρίζεται καταγγελίες που λαμβάνει:

 – Μέσω παγκύπριας τηλεφωνικής γραμμής : +357 77778577 (χωρίς χρέωση). Οι καταγγελίες μπορεί να είναι επώνυμες η ανώνυμες.

 – Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected]

 – Μέσω Τηλεμοιότυπου: 22-806209

 – Μέσω γραπτής επιστολής στα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων: Λεωφόρος Καλλιπόλεως 77, 2100, Λευκωσία.