Νέα όπλα στη φαρέτρα του επιθυμεί να βάλει το Υπουργείο Εργασίας για αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, καθώς το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται αυξητική τάση στο φαινόμενο, που ως γνωστόν προκαλεί σειρά παρενεργειών και προβλημάτων, όπως απώλεια εσόδων για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων και εκμετάλλευση εργαζομένων, κυρίως ξένων, που είναι πρόθυμοι να εργαστούν φτηνότερα και αδήλωτα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σειρά δράσεων την περασμένη Τετάρτη, που θα τεθούν αμέσως σε ισχύ, όπως αύξηση των επιθεωρήσεων σε χώρους εργασίας αλλά και σχεδιασμούς που θα χρειαστούν περαιτέρω διάλογο και νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως είναι η αύξηση των προστίμων για αδήλωτη εργασία από 500 ευρώ σήμερα στα 1000 ευρώ τα οποία μάλιστα από διοικητικά θα επιχειρηθεί να είναι εξώδικα, εξέλιξη που πρακτικά σημαίνει επίδοσης τους αυτόματα και επί τόπου χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατία, όπως συμβαίνει και με τα εξώδικα πρόστιμα που εκδίδει η Αστυνομία.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο παρουσίασε χθες ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του για την αυξημένη τάση που καταγράφεται στις τελευταίες επιθεωρήσεις για την αδήλωτη και παράνομη εργασία.
Όπως είπε ο κ. Παναγιώτου, η αδήλωτη και παράνομη εργασία επιδρά αρνητικά στον υγιή οικονομικό ανταγωνισμό, στις ομαλές εργασιακές σχέσεις, στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, συμπληρώνοντας πως, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η έκταση της αδήλωτης εργασίας ανέρχεται σε ποσοστό ύψους 8% του εργατικού δυναμικού, που αντιστοιχεί αριθμητικά σε περίπου 40.000 εργαζόμενους και συνεπάγεται απώλειες εσόδων για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εκτιμώνται σε €10.000.000 ετησίως.

Ανέφερε, όμως, ότι μέσα από τις στοχευμένες επιθεωρήσεις που διεξάγονται κατά το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Αστυνομία, διαπιστώνεται έξαρση αυτών των παραβάσεων σε συγκεκριμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

«Συγκεκριμένα, σε 2889 επιθεωρήσεις που διενεργήθηκαν κατά τους προηγούμενους μήνες σε εργοτάξια και επιχειρήσεις, ελέγχθηκαν 7937 εργαζόμενοι και διαπιστώθηκαν παραβάσεις αδήλωτης και παράνομης εργασίας σε 1038 περιπτώσεις, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 13%», είπε ο υπουργός, δικαιολογώντας έτσι τις πρόσφατες αποφάσεις που λήφθηκαν.

Σε αυτές οι οποίες θα τεθούν αμέσως σε ισχύ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αύξηση των διενεργούμενων επιθεωρήσεων και στόχευση σε συγκεκριμένους χώρους και ωράρια, η διασύνδεση των διαθέσιμων συστημάτων πληροφορικής και των υφιστάμενων βάσεων δεδομένων για αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών, η διενέργεια εκστρατείας προσέγγισης των υπηκόων τρίτων χωρών ηλικίας 17 – 65 ετών που βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο και δεν εντοπίζονται ως νόμιμα εργαζόμενο και η διερεύνηση της διασύνδεσης μεταξύ των εργοδοτών που εφαρμόζουν την πρακτική της αδήλωτης και παράνομης εργοδότησης αλλοδαπών με τους διακινητές παράνομων μεταναστών.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Παναγιώτου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης μέτρα για τα οποία θα κατατεθούν σχετικά νομοσχέδια, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες νομοθετικές αλλαγές, κατόπιν της απαραίτητης διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτά αφορούν τα εξής:

  • Ηλεκτρονική απογραφή του συνόλου των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας.
  • Επιβολή εξώδικου προστίμου ύψους €1000 για κάθε περίπτωση αδήλωτης εργασίας (σήμερα υπάρχει διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για το οποίο εκδίδεται πρώτα ειδοποίησης διαπίστωση παραβίασης και διαδικασίες υπεράσπισης πριν την έκδοση του).
  • Συμπερίληψη ευθύνης στον κυρίως εργολάβο επιπροσθέτως του υπεργολάβου, για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας.
  • Διπλασιασμός του εξώδικου προστίμου σε ενδεχόμενη επανάληψη της παράβασης με νέα περίπτωση αδήλωτης εργασίας.
    Όλα τα πιο πάνω, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο Υπουργός Εργασίας, θα τεθούν προς συζήτηση στο επόμενο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, με στόχο, όπως πληροφορούμαστε, αυτό να γίνει αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.