Επιφυλάξεις εξέφρασαν χθες εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ για την πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε απογραφή του συνόλου των εργαζομένων στην Κύπρο και των βασικών όρων εργοδότησής τους, μέσω του πληροφορικού συστήματος Εργάνη.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων, που συγκάλεσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και επικεφαλής της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας, Άντης Αποστόλου.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η επιχειρούμενη τροποποίηση του περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας Νόμου, προκειμένου να προστεθεί εδάφιο που θα επιτρέπει την έκδοση διατάγματος από τον Υπουργό Εργασίας, που να καθιστά υποχρεωτική για τον εργοδότη την ηλεκτρονική δήλωση των στοιχείων της ενημέρωσης για τους ουσιώδεις όρους εργοδότησης – όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, καθώς και να αποφασίζει για άλλα στοιχεία που θα διέπουν τη συγκεκριμένη υποχρέωση του εργοδότη.

Όπως γράψαμε ξανά, στόχος είναι να καταστεί εφικτή η απογραφή όλων των εργαζομένων, στο σύστημα Εργάνη, προκειμένου το υπουργείο να έχει ακριβή στοιχεία για το σύνολο των εργαζομένων και για τους όρους εργοδότησής τους, όπως για το ωράριό τους, την ακριβή μισθοδοσία τους, το κατά πόσον καλύπτονται ή όχι από συλλογικές συμβάσεις κ.ά.

Το συγκεκριμένο θέμα βρισκόταν και στην ατζέντα του τελευταίου Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, δίχως όμως να υπάρξει συζήτηση του, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση της χθεσινής σύσκεψης, αφού το Υπουργείο Εργασίας φαίνεται να επιθυμεί να προχωρήσει το συντομότερο η ηλεκτρονική απογραφή του αριθμού και των όρων απασχόλησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Και το σχετικό νομοσχέδιο να προωθηθεί στη Βουλή πριν το κλείσιμο των εργασιών της λόγω των επικείμενων εκλογών, για την Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στόχος του Υπουργείου είναι η όλη διαδικασία να γίνει μέσω του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, στο οποίο σήμερα καταγράφονται ηλεκτρονικά μόνο οι νέες προσλήψεις, χωρίς το σύστημα να έχει στοιχεία για το υφιστάμενο προσωπικό. Για την απογραφή αναμένεται να αξιοποιηθεί το Εργάνη ΙΙ και, όπως αναφέρθηκε χθες, στόχος είναι η καταγραφή των στοιχείων να γίνει για μία και μόνο φορά.

Εντούτοις, εκπρόσωποι της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ εξέφρασαν επιφυλάξεις για την υποχρεωτική απογραφή, υποστηρίζοντας, όπως πληροφορούμαστε, πως στην Ελλάδα παρατηρήθηκαν και παρατηρούνται προβλήματα στην ενημέρωση του Εργάνη ΙΙ, που συνοδεύτηκε και με τη ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά και πως το όλο εγχείρημα θα προσθέσει σημαντικό κόστος στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εάν η απογραφή δεν θα γίνει για μια και μόνο φορά ή εάν θα προστεθούν για συμπλήρωση στο σύστημα κι άλλες πληροφορίες που προκύπτουν από άλλες εργατικές νομοθεσίες, ενδεχόμενο που δεν αποκλείστηκε χθες.

Αντίθετα, οι συντεχνίες τάχθηκαν υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας, ζητώντας μάλιστα η απογραφή να γίνεται καθεχρονικά και εκτιμώντας, όπως και το Υπουργείο Εργασίας, πως με την ηλεκτρονική απογραφή θα καταστεί ευκολότερος ο έλεγχος της τήρησης των όρων απασχόλησης, η προσπάθεια για πάταξη της αδήλωτης εργασίας αλλά και η αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Όλοι οι ουσιώδεις όροι που πρέπει να μπαίνουν στο Εργάνη ΙΙ

Το Υπουργείο Εργασίας επιχείρησε πάντως χθες να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τις εργοδοτικές οργανώσεις, με τον κ. Αποστόλου να ενημερώνει μεταξύ άλλων πως τα προβλήματα στην Ελλάδα ξεπεράστηκαν.

Φέρεται επίσης να ανέφερε πως βάσει της ελληνικής εμπειρίας θα αποφευχθούν λάθη για το Εργάνη ΙΙ στην Κύπρο, αλλά και πως στόχος είναι στο σύστημα να μεταφέρονται ηλεκτρονικά οι ουσιώδεις όροι εργασίας που βάσει της νομοθεσίας υποχρεώνονται ούτως ή άλλως να ενημερώνουν οι επιχειρήσεις τους εργαζομένους τους (το αργότερο σε 7 ημέρες από την έναρξη της εργασίας).

Ζητήθηκε δε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το όλο θέμα να κοινοποιηθεί στις ηγεσίες του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένη τοποθέτηση και παρατηρήσεις από τις εργοδοτικές οργανώσεις το συντομότερο, ει δυνατόν σε διάστημα μιας βδομάδας, καθώς ο διάλογος που εκκίνησε χθες θα συνεχιστεί για λίγο ακόμα.

Σημειώνεται ότι βάσει του περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας Νόμου, που τέθηκε μόλις πέρσι σε ισχύ, στους ουσιώδεις όρους εργασίας για τους οποίους θα πρέπει να ενημερώνονται οι εργαζόμενοι, γραπτώς ή ηλεκτρονικά, πρέπει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει τα εξής:

Τον τόπο παροχής της εργασίας και την εγγεγραμμένη έδρα της επιχείρησης ή τη διεύθυνση κατοικίας του εργοδότη.

Την ημερομηνία έναρξης της σύμβασης ή σχέσης εργασίας.

Εάν πρόκειται για σύμβαση ή σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, την ημερομηνία λήξης ή την προβλεπόμενη διάρκειά της.

Τη διάρκεια της άδειας μετ’ αποδοχών την οποία δικαιούται ο εργοδοτούμενος, ή εάν δεν είναι αυτό δυνατό κατά τον χρόνο παροχής της ενημέρωσης, τις λεπτομέρειες χορήγησης και προσδιορισμού της εν λόγω άδειας.

Τη διαδικασία που τηρούν ο εργοδότης και ο εργοδοτούμενος σε περίπτωση τερματισμού της απασχόλησης, περιλαμβανομένων των τυπικών προϋποθέσεων και της διάρκειας των περιόδων προειδοποίησης ή, εάν δεν καθορίζεται η διάρκεια των περιόδων προειδοποίησης κατά τον χρόνο παροχής της ενημέρωσης, τη μέθοδο καθορισμού των εν λόγω περιόδων προειδοποίησης.

Την αμοιβή, περιλαμβανομένου του βασικού μισθού, τυχόν άλλα συστατικά στοιχεία της αμοιβής, τα οποία αναφέρονται χωριστά, καθώς και τη συχνότητα και τη μέθοδο καταβολής της αμοιβής που δικαιούται ο εργοδοτούμενος.

Τη διάρκεια της τυπικής εργάσιμης ημέρας ή εβδομάδας του εργοδοτουμένου, εάν το πρόγραμμα οργάνωσης του χρόνου εργασίας είναι εξολοκλήρου ή ως επί το πλείστον προβλέψιμο, τις τυχόν ρυθμίσεις και την αμοιβή της υπερωριακής εργασίας και τις τυχόν ρυθμίσεις σχετικά με τις αλλαγές βάρδιας.

Τις τυχόν συλλογικές συμβάσεις που διέπουν τους όρους εργασίας του εργοδοτουμένου ή, εάν πρόκειται για συλλογικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί εκτός της επιχείρησης από ειδικά συλλογικά όργανα ή φορείς, την ονομασία του αρμόδιου οργάνου ή του φορέα στο πλαίσιο του οποίου έχουν συναφθεί οι εν λόγω συμβάσεις.