Απογραφή όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα καθώς και των όρων εργοδότησής τους προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, με στόχο μεταξύ άλλων να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και σε πραγματικό χρόνο εικόνα της αγοράς εργασίας. Απώτερος στόχος της κυβέρνησης, η προώθηση, βάσει των δεδομένων που θα έχει στη διάθεσή της, πολιτικών για καλύτερη ρύθμιση της εργασίας, ζήτημα στο οποίο ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου αναφέρθηκε πολλές φορές στο παρελθόν και μόλις χθες στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Φ».

Η απογραφή που ετοιμάζεται αναμένεται να εκκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου και θα πραγματοποιηθεί μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» το οποίο παραχωρήθηκε από την Ελλάδα και ήδη αξιοποιείται. Στο εν λόγω σύστημα ως γνωστόν από τα τέλη του 2021 καταγράφονται ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά, βάσει νομοθεσίας, όλες οι νέες προσλήψεις εργαζομένων, όχι όμως και άλλα στοιχεία, παρά τις τεχνικές δυνατότητες που παρέχει τόσο το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ όσο και το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, που επίσης παραχώρησε η Ελληνική Δημοκρατία στην Κύπρο.

Στόχος της ηλεκτρονικής απογραφής είναι το Υπουργείο Εργασίας να έχει μέσω του «Εργάνη» πραγματικά στοιχεία για όλους τους εργαζόμενους, για την εθνικότητά τους, τους όρους απασχόλησης τους, του ωραρίου τους, τους τομείς στους οποίους απασχολούνται, το εάν καλύπτονται ή όχι από συλλογικές συμβάσεις κ.ά. Με τη νέα βάση δεδομένων, θα βοηθηθεί όχι μόνο η παρακολούθηση της αγοράς και η προώθησης νέων πολιτικών, όπως είναι η εκπόνηση σχεδίου για επέκταση της κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων που επίσης προωθείται, αλλά θα ενισχυθεί και η επιτήρηση/παρακολούθηση υφιστάμενων πολιτικών όπως η στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι κοινωνικοί εταίροι ήδη ενημερώθηκαν σε προηγούμενη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος που διεξήχθη τον Δεκέμβριο για την πρόθεση της κυβέρνησης από τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα και δημοσίως μετά από πρόσφατη συνάντηση που είχε με τις ηγεσίες της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ.

Σήμερα το Υπουργείο Εργασίας αντλεί στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά εργασίας κυρίως από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων που συλλέγει τις εισφορές για το σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων, τα οποία αρκετές φορές δεν είναι σε πραγματικό χρόνο, αλλά προκύπτουν μεταγενέστερα. Με τις αλλαγές που προωθούνται, θα υπάρχουν στοιχεία σε πραγματικό χρόνο όχι μόνο για τον αριθμό των εργαζομένων και τις απολαβές τους, αλλά και για άλλους ουσιώδεις όρους εργοδότησης που έτσι κι αλλιώς οι εργοδότες οφείλουν να ενημερώνουν τους εργοδοτούμενους τους, βάσει και του περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας Νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Στόχος είναι να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», αλλά και η Πολιτεία να έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Η δημιουργία μιας νέας βάσης δεδομένων μέσω της απογραφής που προωθείται θα δώσει αυτήν την εικόνα, καθώς σήμερα, αν και όπως αναφέρθηκε αντλούνται στοιχεία από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, εντούτοις αυτά δεν δίνουν όλα τα δεδομένα και παρουσιάζουν αδυναμίες. Ενδεικτικό των αδυναμιών αυτών είναι ότι σήμερα εργαζόμενοι, είτε κοινοτικοί είτε από τρίτες χώρες, οι οποίοι πλέον έχουν αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα συνεχίζουν να παρουσιάζονται ως ξένοι.

Με στόχο, πάντως, η απογραφή όλων των εργαζομένων να αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 το Υπουργείο Εργασίας άρχισε ήδη την προεργασία και βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με την ελληνική εταιρεία που έφτιαξε το συστήματα ΕΡΓΑΝΗ και ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Την ίδια ώρα στο Υπουργείο βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για το διαδικαστικό μέρος της επικείμενης απογραφής και εξετάζονται διάφορα σενάρια για το θεσμικό τρόπο που αυτή θα εξελιχθεί και το κατά πόσο θα χρειαστεί να γίνουν οποιεσδήποτε νομοθετικές ρυθμίσεις, που για την ώρα είναι το επικρατέστερο σενάριο.