Με κομμένη την ανάσα η κοινωνία αναμένει τη σημερινή απόφαση της τρίτης θανατικής ανάκρισης για τα αίτια θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας.  

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από κόσμο η δικαστής Ντόρια Βαρωσιώτου άρχισε να αναγιγνώσκει την πολυσέλιδη απόφασή της σε σχέση με τα αίτια θανάτου του Θανάση.  

Πέραν από τους εκπροσώπους του Τύπου, στην αίθουσα βρίσκονται δικηγόροι αλλά και πολίτες προς συμπαράσταση της οικογένειας. Η Ντόρια Βαρωσιώτου άρχισε λίγο μετά τις 12:30, να διαβάζει την απόφασή της, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τον Περί Θανατικών Ανακριτών Νόμο ο θανατικός ανακριτής καλείται να απαντήσει για το πώς, πότε και πού επήλθε ο θάνατος.

Ανέφερε τα όσα προνοεί μια θανατική ανάκριση όπως και στο ρόλο που έχει η Εισαγγελία. Σημείωσε ακόμη ότι διαδικασία της θανατικής ανάκρισης του Θανάση ήταν επίπονη και σημαδεύτηκε από εντάσεις, αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η Ντόρια Βαρωσιώτου αναφέρθηκε στα γεγονότα του συνέβαιναν εντός του στρατοπέδου όπου έκτιε τη στρατιωτική του θητεία ο Θανάσης και τα όσα βασανιστικά βίωνε από άλλους στρατιώτες και τα όσα εκμυστηρεύτηκε σε διάφορα πρόσωπα.

Η δικαστής αναφέρθηκε στα καψόνια που βίωνε ο Θανάσης Νικολάου όπως επίσης και τα όσα είπε ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος σε κατάθεσή του.

Όπως είπε ο τελευταίος, το μόνο θέμα που απασχολούσε τον Θανάση ήταν οι δυσβάστακτες συνθήκες στον στρατό. Μάλιστα όπως ανέφερε ο ίδιος, τον παρότρυνε να μιλήσει στον διοικητή του, αλλά ο Θανάσης φοβήθηκε τα αντίποινα από τους συστρατιώτες του.

 Επιπρόσθετα είπε πως, δεν υπήρχε περίπτωση να θέσει τέρμα στη ζωή του.

Μεταξύ άλλων η Ντόρια Βαρωσιώτου ανέφερε ότι έβαζαν στον Θανάση να κάνει ερωτική εξομολόγηση σε μια λάμπα. «Τον έβαζαν να κάνει τις χειρότερες αγγαρείες. Στρατιώτες του λόχου του Θανάση, ανέφεραν πως ο λόχος ήταν χαλαρός, δεν υπήρχε έλεγχος, δεν γινόταν έλεγχος των αποσκευών, στρατιώτες έφευγαν σκαστοί, γινόταν χρήση ναρκωτικών».

Αναφέρθηκε επίσης στις καταθέσεις των αξιωματικών οι οποίοι είπαν ότι δεν έπεσαν στην αντίληψη τους καψόνια στον Θανάση. Αναφορά γίνεται και στο γεγονός ότι ο Διοικητής του Λόχου κάλεσε τον στρατιώτη που αποκάλεσε τον Θανάση, Αυστραλό και του έκανε συστάσεις. «Αυτός του είπε πως δεν υπάρχει θέμα και πως ήταν ένα αστείο.

Συνεχίζοντας την κατάθεση του ο Διοικητής, είπε πως, «στην πρωινή αναφορά προέβη σε αυστηρές συστάσεις προς τους στρατιώτες».

Αναφορά έγινε επίσης στα γεγονότα της 29ης Σεπτεμβρίου 2005, ημέρα που εντοπίστηκε νεκρός ο Θανάσης Νικολάου, κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας, όπως και τον τρόπο που ενημερώθηκε η μητέρα αλλά και στις ενέργειες που έγιναν μετά τον εντοπισμό του θύματος.

Η θανατική ανακρίτρια προέβη σε εκτενή αναφορά για το πως εντοπίστηκε νεκρός ο Θανάσης, πως ήταν τοποθετημένο το σώμα του και όσα έγιναν επιτόπου στο σημείο από μέρους της Αστυνομίας.

Αναφορά γίνεται και στο αίμα που εντοπίστηκε μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Θανάση. Οι γονείς όταν έφτασαν στο σημείο και πρόσεξα πουλιά να ξεσκεπάζουν κάτι με τα πόδια τους, το οποίο όταν το είδαν, ήταν αίμα. Η οικογένεια ειδοποίησε τον ιατροδικαστή Σταυριανό, ο οποίος την παρέπεμψε στην Αστυνομία ενώ αστυνομικός όταν ενημερώθηκε σχετικά ανέφερε στη μητέρα του Θανάση λέγοντάς της, «τι θέλεις να μας πεις, ότι είναι φόνος και όχι αυτοκτονία;».

Στην πολυσέλιδη απόφαση της η δικαστής κάνει αναφορά στα ευρήματα της πρώτης θανατικής ανάκρισης και ότι επρόκειτο για αυτοκτονία αλλά και στις ενέργειες της οικογένειας που ακολούθησαν, αφού δεν αποδέχθηκε πως επρόκειτο για αυτοκτονία. Αναφορά γίνεται και στις ιατροδικαστικές γνωματεύσεις αφού η οικογένεια Νικολάου απευθύνθηκε στον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη και Ορφέα Περίδη. «Προβαίνω ενδεικτικά στην ιατροδικαστική γνωμάτευση Κουτσάφτη του 2008, ο οποίος αναφέρει πως το σημείο που ανευρέθηκε ο Θανάσης, προσομοιάζει με τοποθέτηση του πτώματος στο συγκεκριμένο σημείο. Το πορτοφόλι και τα γυαλιά, εντοπίστηκαν σε σημεία που δεν ήταν συμβατά με την πτώση εξ ύψους».

Αναφορά στην δεύτερη θανατική ανάκριση η οποία κατέληξε ότι πρόκειται για θάνατο που επήλθε από πτώση εξ ύψους. Στη συνέχεια η θανατική ανακρίτρια επισημαίνει στην απόφασή της, τις ενέργειες της οικογένειας μετά και τη δεύτερη θανατική ανάκριση. Αποτάθηκε σε εμπειρογνώμονα ο οποίος μίλησε για σοβαρές παραλήψεις και άφησε το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας ανοιχτό.

Η δικαστής σημείωσε ότι οικογένεια προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, καταγγέλλοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση. Αναφέρθηκε επίσης ότι Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κύπρο και έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μεταξύ άλλων έδειξε πλημμελή διερεύνηση από τις Κυπριακές Αρχές.

Τα όσα αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής από μόνα τους δεν αποδεικνύουν την αιτία θανάτου, ανέφερε η δικαστής, σημειώνοντας ότι το κρίσιμο στοιχείο, θα αντληθεί από τη μαρτυρία των παθολογοανατόμων, Αγαπητού και Καραγιάννης. «Είναι κατάλληλο το σημείο να επισημάνω πως όσοι ιατροδικαστές εξέτασαν μακροσκοπικά το υοειδές οστό, μετά την εκταφή, διαπίστωσαν το έλλειμμα στο αριστερό κέρας και συμφώνησαν πως θα έπρεπε να εξεταστεί από παθολογοανατόμους».

Η δικαστής αναφέρθηκε εκτενώς στις μαρτυρίες και τα όσα ανέφεραν οι δυο παθολογοανατόμοι ενώπιόν της. Επίσης, αναφέρθηκε στα όσα εισηγήθηκαν οι δικηγόροι της οικογένειας αλλά και η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας. Μεταξύ άλλων παράπεμψε στην τελική εισήγηση της Εισαγγελίας πως θα πρέπει το πόρισμα να παραμείνει ανοιχτό. «Η Εισαγγελία εισηγήθηκε για πρώτη φορά στην τελική της αγόρευση, το πόρισμα να μείνει ανοιχτό, χωρίς δηλαδή αιτία θανάτου. Λέω για πρώτη φορά, διότι μέχρι εκείνη τη στιγμή η θέση της ήταν αυτοκτονία και θέσης εξ ύψους στη βάση των πορισμάτων του Πανίκου Σταυριανού. Επαναλαμβάνω, πως θέση του Πανίκου Σταυριανού ήταν η πτώση εξ ύψους, που αμφισβητήθηκαν από το ΕΔΑΔ. Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε πως «εισήγηση μας είναι το πόρισμα να παραμένει ανοικτό για τους λόγους θανάτου».

Επαναλαμβάνω ότι το πόρισμά μου θα βασιστεί στην αξιολόγηση των ευρημάτων των δύο παθολογοανατόμων, επεσήμανε η θανατική ανακρίτρια Ντόρια Βαρωσιώτου.