Με κομμένη την ανάσα η κοινωνία αναμένει τη σημερινή απόφαση της τρίτης θανατικής ανάκρισης για τα αίτια θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας.  

Μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει το Παγκύπριο και με την οικογένεια Νικολάου εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες να δίνει έναν ατέρμονο αγώνα για την αλήθεια πίσω από τον θάνατο του παιδιού της, υποστηρίζοντας ότι δολοφονήθηκε από στρατιώτες. Η τρίτη θανατική ανάκριση ρίχνει αυλαία σήμερα το μεσημέρι με τον λόγο να έχει αποκλειστικά θανατική ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου, η οποία καλείται να αποφανθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας για τα αίτια θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού.  Μια θανατική ανάκριση που διήρκησε αρκετούς μήνες και σημαδεύτηκε από εντάσεις, αντεγκλήσεις και δριμύ κατηγορώ ως προς τους πιο σημαντικούς μάρτυρες.

Η σημερινή απόφαση θα κλείσει οριστικά ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά τα ευρήματα που προέκυψαν μετά και την εκταφή των οστών του 26χρονου εθνοφρουρού, ωστόσο δεν αποκλείεται να ανοίξει τον χορό για τα επόμενα βήματα από πλευράς της οικογένειας. Οι δικηγόροι της οικογένειας υποστηρίζουν ότι ο Θανάσης στραγγαλίστηκε και πως το πρόσωπο που τον δολοφόνησε, ήταν αριστερόχειρας. Υπέδειξαν ότι από τα νέα ευρήματα που προέκυψαν μετά την εκταφή, ο Θανάσης δολοφονήθηκε, σε άγνωστο μέρος, από ομάδα δραστών στην οποία συμμετείχαν άτομα από το στρατόπεδο Ευμένιου Παναγιώτου.

Την πιο πάνω θέση απέρριψε η Νομική Υπηρεσία, υποστηρίζοντας ότι ελλείψει ιστολογικών ευρημάτων δεν είναι εφικτό να απαντηθεί με ασφάλεια το ερώτημα αν το έλλειμμα των 3 χιλιοστών στο αριστερό κέρας του υοειδούς οστού είναι γενόμενο εν ζωή ή μεταθανάτιο ή εκ της κατασκευής του.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εισηγήθηκε όπως το πόρισμα παραμείνει ανοικτό σε σχέση με την αιτία θανάτου, ως επίσης παραμείνει ανοικτό αν ο θάνατος του άτυχου Νικολάου οφείλεται σε παράνομη πράξη ή αυτοκτονία και έχουν ή δεν έχουν συμβάλει ενέργειες ή πράξεις τρίτων προσώπων ελλείψει ιατροδικαστικής γνωμάτευσης ενώπιον του Δικαστηρίου, που να αξιολογεί όλα τα ευρήματα νεκροψία-σκηνή-εκταφή και σύνολο των γεγονότων που συνθέτουν την υπόθεση.

Να σημειωθεί ότι έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού αναμένεται να βρεθούν πολίτες και οργανωμένα σύνολα προς συμπαράσταση στην οικογένεια Νικολάου.