Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης (ΦΕΔ) με στόχο την επαρκή ενημέρωση των καταναλωτών για την εμπορική επιδίωξη των αναρτήσεων από επηρεαστές γνώμης (influencers) σε πλατφόρμες/Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ). Το Μνημόνιο θα παραμείνει σε ισχύ για πέντε χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα συμφώνησαν στα παρακάτω:

– Υλοποίηση από κοινού ενημέρωσης επιχειρήσεων, καταναλωτών και influencers για την αναγκαιότητα γνωστοποίησης του εμπορικού χαρακτήρα των αναρτήσεων από influencers σε πλατφόρμες/ΜΚΔ.

-Η εν λόγω γνωστοποίηση του εμπορικού χαρακτήρα των αναρτήσεων των influencers πρέπει να πληροί τις εξής βασικές αρχές:

• Να εμφανίζεται αμέσως και να είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή.

• Να εμφανίζεται με τρόπο κατάλληλο ανάλογα με τις διαφορετικές μορφές (format) που χρησιμοποιούνται από τους influencers (π.χ. εικόνες, αναρτήσεις, βίντεο, blog) στις διαφορετικές πλατφόρμες στις οποίες εμφανίζονται τα μηνύματα (π.χ. Instagram, YouTube, Facebook, X, TikTok, κ.λπ.)

• Να είναι σαφής για όλα τα διαφορετικά κοινά στα οποία απευθύνεται (π.χ. ενήλικες, νεαρά άτομα, παιδιά).

– Ο ΦΕΔ έχει συντάξει Οδηγό για το Influencer Marketing, ο οποίος αποτελεί ξεχωριστό Παράρτημα του Κυπριακού Κώδικα Διαφήμισης. Ο Οδηγός αναγνωρίζεται ως καλή πρακτική (best practice) από την ΥΠΚ.

Εκ μέρους της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, ο Διευθυντής της, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα οργανωθεί εκστρατεία ενημέρωσης προς τους influencers αναφορικά με την πληροφόρηση που πρέπει να παρέχουν στο καταναλωτικό κοινό.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης θα προωθηθεί σχετικό υλικό στα ΜΔΚ που διαθέτει η ΥΠΚ, καθώς και δημόσια ανακοίνωση. Περαιτέρω, θα ετοιμαστεί σχετικό βίντεο, το οποίο θα απευθύνεται προς τους influencers, καθοδηγώντας τους επιγραμματικά για το νομικό πλαίσιο που θα πρέπει να ακολουθούν στις αναρτήσεις τους.

Εκ μέρους του ΦΕΔ, η Πρόεδρος, Σωτηρούλλα Σωτηρίου, ανέφερε ότι το 2021, με βάση έρευνα του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Κύπρου, η επένδυση σε influencer marketing ανερχόταν στο 7% του προϋπολογισμού για διαφήμιση σε ψηφιακά ΜΜΕ και η διαφημιστική κοινότητα αναγνωρίζει ότι το ποσοστό αυτό αυξάνεται συνεχώς.