Τους προβληματισμούς και ανησυχίες που επικρατούν στον ξενοδοχειακό κλάδο για την επικείμενη πράσινη φορολογία και ιδιαίτερα για το τέλος διανυκτέρευσης που προτείνεται μετάφερε χθες η ηγεσία του ΠΑΣΥΞΕ σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου που ανέλαβε το έργο του φορολογικού μετασχηματισμού περιλαμβανομένης και της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ο ΠΑΣΥΞΕ τόνισε επίσης χθες την ανάγκη η πράσινη επιβάρυνση να συνοδευτεί, ως έχει δεσμευτεί και η κυβέρνηση, με αντισταθμιστικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από το ΚΟΕ ενημέρωση για τα αντισταθμιστικά που θα συνοδεύουν το νέο τέλος που θα επιβαρύνει τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα χωρίς, όμως να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις καθότι για το ζήτημα θα χρειαστεί η λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Λόγω των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν χθες υπήρξε συμφωνία για νέα συνάντηση του ΠΑΣΥΞΕ με το ΚΟΕ στο επόμενο διάστημα ενώ διευκρινίστηκε πως στο μεσοδιάστημα ο Σύνδεσμος θα καταθέσει και γραπτώς τις παρατηρήσεις του στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου που προβλέπει την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης. Διαβούλευση που όπως γράψαμε ολοκληρώνεται στις 19 του μήνα, όπως και αυτή για το άλλο νομοσχέδιο που εντάσσεται στην πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση που προβλέπει την επιβολή φόρων στις τιμές των καυσίμων κίνησης και παραγωγής.

Όσον αφορά τις παρατηρήσεις που κατέθεσε χθες ο ΠΑΣΥΞΕ αυτές αφορούν μεταξύ άλλων το πότε ακριβώς θα τεθεί σε ισχύ η συγκεκριμένη φορολογία για τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, πώς ακριβώς θα αξιοποιούνται τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύπτουν από την επιβολή του τέλους – τα οποία μέσω του Εφόρου Φορολογίας θα καταλήγουν στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας – καθώς και για τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα υπάρξουν. Σημειώνεται ότι στην παρουσίαση του ΚΟΕ για το θέμα αλλά και στο σχετικό νομοθέτημα που τέθηκε για δημόσια διαβούλευση δεν γίνεται αναφορά στο πότε ακριβώς θα επιβληθεί το τέλος διανυκτέρευσης, αν και πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο φέτος.

Συγκεκριμένα «ο περί της Επιβολής Τέλους Διαμονής Νόμος του 2023» που τέθηκε σε διαβούλευση, προβλέπει πως η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ με τη ψήφισή της από τη Βουλή και τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα. Όπως γράψαμε στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται πως το τέλος διαμονής «σημαίνει το τέλος των 2,50 ευρώ ανά δωμάτιο ή κατάλυμα ή χώρου διαμονής» και πως αυτό θα επιβάλλεται σε δωμάτια ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων καθώς σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα. Βάσει της παρουσίασης που έγινε από το ΚΟΕ την 1η Μαρτίου στο ΥΠΟΙΚ από το τέλος ανά διανυκτέρευση αναμένονται έσοδα ύψους 34 εκατ. ευρώ φέτος.