Από τις πολύ θετικές επιπτώσεις που είχαν στους ισολογισμούς των τραπεζών οι αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς τα επιτοκιακά έσοδα εκτοξεύθηκαν και έδωσαν κέρδη, βγαίνουν ωφελημένοι όχι μόνο οι μέτοχοι αλλά και τα ταμεία του κράτους. Όσο πιο μεγάλα είναι τα κέρδη των τραπεζών, όπως και κάθε επιχείρησης, τόσο μεγαλύτερη είναι η φορολογία που πληρώνουν και αυτή με τη σειρά της ενισχύει τα κρατικά έσοδα.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το 2023 από τον «Φ» δείχνει πώς προδιαγράφεται η εικόνα χρόνο με τον χρόνο και πώς τα κέρδη άνω του €1 δισ. που ανακοίνωσαν οι τράπεζες το 2023 γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, μαζί βέβαια με τα κατά πολύ αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ, άλλους έμμεσους φόρους και τον φόρο εισοδήματος.

Από τις δυο μεγάλες συστημικές τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα, η φορολογία για το 2023 είναι στα €120 εκατ. και, αν προστεθούν και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα, το ποσό προφανώς θα αυξηθεί (δεν έχουν ανακοινώσει όλες οι τράπεζες τους οικονομικούς λογαριασμούς τους, όπου δίνονται αναλυτικά στοιχεία).

Να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι του 2023 ξεκίνησε μια έντονη συζήτηση από κάποια πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς για τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών ή των υπερκερδών (windfall gains tax), όπως έχει καθιερωθεί να λέγονται, καθώς προέρχονται κυρίως από συγκυριακές αποφάσεις Αρχών (π.χ. οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ) ή άλλες μη προβλέψιμες εξελίξεις. Εκείνη η συζήτηση δεν προχώρησε, αν και η πρόταση επανήλθε πρόσφατα από το ΑΚΕΛ, και το μέτρο της έκτακτης φορολόγησης δεν εφαρμόσθηκε, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε αρκετά άλλα κράτη της ΕΕ, παρόλο που και σε αυτά ασκήθηκε πίεση για έκτακτη φορολογία.

Από την επεξεργασία των στοιχείων, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις που ανακοίνωσαν οι τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου έχει περασμένη στους λογαριασμούς της για το 2023 φορολογία €72,98 εκατ., ποσό πολλαπλάσιο σε σύγκριση με το 2022, όταν η φορολογία που πλήρωσε ήταν €31,32 εκατ. Το 2021, χρονιά που τα επιτόκια ήταν ακόμη αρνητικά, τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου ήταν περιορισμένα και η πληρωμή φορολογίας περιορίστηκε στα €4,24 εκατ.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Ελληνικής Τράπεζας, η φορολογία για το 2023 ανήλθε στα €47,4 εκατ. σε σχέση με €10,2 εκατ. το 2022, ενώ το 2021 ο φόρος εισοδήματος ήταν €7,32 εκατ.

H Eurobank Cyprus δεν έχει τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις του 2023 αναρτημένες στην ιστοσελίδα της αλλά η ανακοίνωση που εκδόθηκε πρόσφατα δίνει το στίγμα της φορολογίας.  Τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας, μετά τους φόρους, ανήλθαν στα €199,4 εκατ. και τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα €239,2 εκατ.

Ούτε η Αstrobank έχει στην ιστοσελίδα της τις οικονομικές καταστάσεις του 2023 αλλά στο πρώτο εξάμηνο οι φόροι ήταν €2 εκατ., σε σχέση με €600 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Στην ιστοσελίδα της Alpha Bank Cyprus και της Ancoria Bank δεν υπάρχουν οικονομικοί λογαριασμοί του 2023 αλλά ούτε και άλλης περιόδου του έτους.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι οι τράπεζες καταβάλλουν και ειδικό φόρο, της τάξης του 0,15% επί των καταθέσεών τους, από το 2012, και μάλιστα σε περιόδους χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων, κατά τις οποίες οι τράπεζες κατέγραφαν ζημιές ή ισχνή κερδοφορία.