Μηνύματα προς τους εργαζομένους, τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας αλλά και στο οικονομικό κυπριακό περιβάλλον έστειλε από την Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank Φωκίων Καραβίας, ξεδιπλώνοντας την επόμενη μέρα του deal και τον τρόπο λειτουργίας των δύο τραπεζών, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων για την επένδυση στην Κύπρο.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας κατά τη διάρκεια γεύματος σε κυπριακή αποστολή δημοσιογράφων, ο κ. Καραβίας, μαζί με στελέχη από την ανώτατη διευθυντική ομάδα από Κύπρο και Ελλάδα, αναφέρθηκε με θετικά λόγια για την Ελληνική, τονίζοντας ότι είναι μια πολύ καλή τράπεζα, που έχει ισχυρό αποτύπωμα στη λιανική τραπεζική, ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα και αξιόλογα στελέχη στο δυναμικό της, με αποτέλεσμα να αλληλοσυμπληρώνει το μοντέλο λειτουργίας της Εurobank, της οποίας το δανειακό χαρτοφυλάκιο επικεντρώνεται κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια.

Τόνισε ότι η Ελληνική έχει κεντρικό ρόλο στο πλάνο της Eurobank το 2024, για τη δημιουργία ενός μεγάλου ελληνο-κυπριακού τραπεζικού ομίλου, αναφέροντας ότι είναι η επένδυση των €800 εκατ. είναι η μεγαλύτερη που θα γίνει στην Κύπρο με μετρητά από μη κυπριακό τραπεζικό οργανισμό και ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων θα καταλήξει σε ιδιώτες μετόχους.

Για τα σχέδια της Eurobank στην Κύπρο έχει ενημερωθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ θετικά βλέπει την κίνηση και ο SSM, όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, τονίζοντας ότι ο όμιλος Eurobank βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα θετική συγκυρία, καταγράφοντας οργανικά κέρδη €1,5 δισ., αυξημένα κατά 70%, απόδοση ιδίων κεφαλαίων 18%, δείκτη κεφαλαίων CET1 στο 18% και δείκτη ΜΕΔ στο 3,5%.

Όσον αφορά δημοσιεύματα στην Κύπρο ότι η Eurobank θα χρησιμοποιήσει τη ρευστότητα της Ελληνικής Τράπεζας σε άλλες αγορές, ο κ. Καραβίας ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι, πρώτον, ο όμιλος έχει δώσει δείγματα γραφής στην κυπριακή αγορά από το 2007, δεν είναι τραπεζικός όμιλος αλεξιπτωτιστής και, κατά δεύτερο, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται (Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία) διαθέτει υπερβάλλουσα ρευστότητα για να αναπτύξει χρηματοδοτήσεις.

Αναφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση

Ο διευθύνων σύμβουλος δεν έκρυψε ότι η Eurobank ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει μεγάλα γεωστρατηγικά project, κάνοντας αναφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ (Great Sea Interconnector) αλλά και έργα real estate στη Λεμεσό, τονίζοντας ότι θα είναι επιχειρηματικά σχέδια που θα έχουν σχέση μόνο με την Κύπρο και όχι με άλλα σημεία δραστηριότητας του ομίλου. Αν υπάρχει πλάνο χρηματοδότησης για φυσικό αέριο, ο κ. Καραβίας εξήγησε ότι η τράπεζα δεν είναι επιχειρηματίας αλλά χρηματοδοτεί βιώσιμα έργα, ακόμη και στον ενεργειακό τομέα, αν η δανειοδότηση κριθεί ότι είναι βιώσιμη.

Μηνύματα προς μετόχους

Από τις ερωτήσεις φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο τρόπος λειτουργίας της Ελληνικής, ποια θα είναι η επόμενη μέρα, τι θα γίνει μετά την υποβολή της δημόσιας πρότασης και ποια τα διάφορα σενάρια αν δεν εξασφαλίσει ο όμιλος Eurobank το 21,3% της Δήμητρας Επενδυτικής ή ποια τα σενάρια αν το εξασφαλίσει.

Ο κ. Καραβίας επεσήμανε ότι στο άμεσο μέλλον θα λειτουργούν παράλληλα στην κυπριακή αγορά δυο χωριστές, ανεξάρτητες τράπεζες, η Eurobank Cyprus και η Ελληνική, αλλά, όπως σημείωσε, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά μέχρι πότε θα γίνεται αυτό, μετατοπίζοντας με έμμεσο τρόπο το επίκεντρο των εξελίξεων στην στάση που θα κρατήσει ο δεύτερος μεγαλομέτοχος στην Ελληνική.

Ο όμιλος Eurobank, όταν λάβει τις κανονιστικές εγκρίσει,ς θα έχει ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής 55,3% και το επόμενο βήμα θα είναι η υποβολή δημόσιας πρότασης προς τους υπόλοιπους μετόχους. Όπως σημείωσε ο κ. Καραβίας, σημασία έχει να υπάρξει συμφωνία με όλους τους μετόχους και αν καταλήξουμε στην αγορά ενός σημαντικού ποσοστού αυτό θα σηματοδοτήσει το επόμενο βήμα, που θα είναι η εξαγορά της Ελληνικής.

«Δεν ξέρω αν υπάρχουν μέτοχοι που συμφωνούν ή διαφωνούν», σημείωσε, και αυτό θα φανεί στην πορεία, αλλά τόνισε ότι με όλους τους μετόχους διατηρεί άριστες σχέσεις, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι αυτό θα συνεχιστεί. Ανέφερε, μάλιστα, ότι έχει κάνει συζητήσεις μαζί τους, τους χαρακτήρισε ευφυείς ανθρώπους ως άτομα και επιχειρηματίες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ως πρόεδροι δημοσίων εταιρειών δεν θα καταλήξουν σε αποφάσεις που θα είναι εις βάρος των οργανισμών που είναι μέτοχοι.

Πέντε πυλώνες εργασιών

Κατά την παρουσίαση, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Cyprus Μιχάλης Λούης ανέφερε «η Eurobank Κύπρου άρχισε τις εργασίες της στην κυπριακή αγορά το 2007 και σήμερα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού. Διακρίνεται για την αξιοπιστία, την πελατοκεντρική προσέγγιση, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και το καλά καταρτισμένο, έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό.

«Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι αυτό που μας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές μας, καθώς προσφέρουμε εξειδικευμένες λύσεις, βασισμένες στις ανάγκες των πελατών μας. Δραστηριοποιούμαστε», συνέχισε, «σε πέντε βασικούς πυλώνες εργασιών και συγκεκριμένα, Corporate Banking, Wealth Management, International Business Banking, Global Markets και Affluent Banking».

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου επεσήμανε ότι «συνώνυμη της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης, η Eurobank υλοποιεί στοχευμένες πρωτοβουλίες περαιτέρω ενδυνάμωσης της παρουσίας της στις κύριες αγορές όπου δραστηριοποιείται. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται οι πρωτοβουλίες που έχουν πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου σε Βουλγαρία και Κύπρο, με την τελευταία να αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο ως ευρωπαϊκή πύλη εισόδου για επιχειρήσεις προερχόμενες από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία».

Πλεονεκτήματα της Κύπρου για επιχειρηματικές σχέσεις με Ινδία

Η αγορά της Ινδίας φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο για τα σχέδια της Eurobank στην Κύπρο, θέλοντας ο όμιλος να αξιοποιήσει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που υπάρχουν. Όπως σημείωσε ο κ. Καραβίας δεν είναι εύκολη η προσπάθεια αλλά υπάρχει βούληση σε επίπεδο κυβερνήσεων, τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου. Πέρα, όμως, από αυτό, υπάρχουν και άλλα γεγονότα που βοηθούν για την υλοποίηση των σχεδιασμών. Πρώτον, ο βασικός μέτοχος της Eurobank είναι ο Πρεμ Γουάτσα, o οποίος γεννήθηκε στην Ινδία και σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στον Καναδά, δημιουργώντας αργότερα την Fairfax Financial Holdings, μια παγκόσμια επενδυτική και ασφαλιστική εταιρεία με έδρα τον Καναδά.

Πέρα όμως από τον βασικό μέτοχο της Eurobank και τη διασύνδεση με την Ινδία, η Κύπρος, κατά τον κ. Καραβία, μπορεί να αποτελέσει την πύλη εισόδου για επιχειρήσεις, έχοντας ως πλεονέκτημα το γεγονός ότι στην επιχειρηματική γλώσσα χρησιμοποιούνται τα αγγλικά, όπως και στην Ινδία, οι δυο χώρες είναι μέλη της Κοινοπολιτείας, το εταιρικό δίκαιο είναι αντίστοιχο με το δίκαιο της Ινδίας, υπάρχει σταθερό φορολογικό σύστημα στην Κύπρο, υπάρχει τεχνογνωσία σε επίπεδο δικηγόρων και λογιστών να υποδεχθούν επιχειρήσεις και ισχυρό τραπεζικό σύστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον που υπάρχει από την ελληνική κυβέρνηση για συνεργασία για την Ινδία, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε επίπεδο ομίλου και στο πεδίο της νέας γενιάς πληρωμών, αξίζει να σημειωθεί η σημαντική συμφωνία μεταξύ Eurobank και NPCI International για την αξιοποίηση της πρωτοποριακής τεχνολογίας UPI (United Payments Interface) στα εμβάσματα από την Ελλάδα προς την Ινδία. Η στρατηγική συνεργασία με την NPCI International εντάσσεται πλήρως στη στρατηγική δέσμευση της Eurobank να αποτελέσει την τράπεζα επιλογής για επιχειρήσεις από την Ινδία που επιδιώκουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, ως σημείο εισόδου για τη δραστηριότητά τους στην Ευρώπη.