Φούντωσαν εδώ και πολλές μέρες τα σενάρια και οι πληροφορίες στο λιανικό εμπόριο περί συμφωνίας των υπεραγορών Σκλαβενίτης και Παπαντωνίου για εξαγορά της δεύτερης ή για αγορά κάποιων καταστημάτων της.

Το phlienews προσπάθησε μερικές φορές εδώ και ένα 15νθήμερο να λάβει επίσημη ενημέρωση, τόσο από τον κυπριακό όσο και από τον ελληνικό όμιλο, για ένα θέμα που αφορά μεγάλο αριθμό εργαζομένων. πολλούς προμηθευτές και χιλιάδες καταναλωτές και ουσιαστικά θα αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά, όμως οι συνομιλητές μας δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη συμφωνίας.

Το σενάριο εξαγοράς των υπεραγορών του ομίλου Παπαντωνίου από τον όμιλο Σκλαβενίτης άρχισε να ακούγεται στην αγορά έντονα από τον Σεπτέμβριο του 2023. Η φημολογία αφορούσε την πρόθεση του Σκλαβενίτη να ενισχύσει τη δυναμική του στην κυπριακή αγορά μέσω εξαγοράς ή συνεργασίας με την υπεραγορά Παπαντωνίου. Όλο αυτό το διάστημα καμία πλευρά δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε ότι γίνονται συζητήσεις.

Αν επιβεβαιωθούν το επόμενο διάστημα οι πληροφορίες για ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς των υπεραγορών Παπαντωνίου ή κάποιων από αυτές, τα δεδομένα στον χώρο του λιανικού εμπορίου αλλάζουν.

Η εταιρεία Παπαντωνίου διατηρεί εννέα υπεραγορές (Πάφος, Χλώρακα, Κάτω Πάφος, Πόλις Χρυσοχούς, Γεροσκήπου, Ύψωνας, Καθολική ( Κέντρο Λεμεσού), Πισσούρι, Εγκωμη Λευκωσία).

Σε ό,τι αφορά τον Σκλαβενίτη και την παρουσία του στην Κύπρο, παρέλαβε 18 καταστήματα κατά την απορρόφηση – εξαγορά του Μαρινόπουλου, η οποία ολοκληρώθηκε το 2017. Τα καταστήματα που έχει στο δίκτυό του στην Κύπρο βρίσκονται Λευκωσία (8), Λεμεσό (5), Πάφο (2), Λάρνακα (2) και Παραλίμνι (1). Συνολικά απασχολεί περί τα 1.500 άτομα προσωπικό και, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, υπολογίζεται ότι στα καταστήματά της μπαίνουν καθημερινά περίπου 20.000 άτομα.

Σε ό,τι αφορά την αγορά και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που πρωταγωνιστούν στην Κύπρο, η Lidl Κύπρου λειτουργεί 22 καταστήματα, έχοντας αυξήσει σημαντικά τη δύναμή της τα τελευταία χρόνια με νέα καταστήματα. Ισχυρή δύναμη είναι και η υπεραγορά Άλφαμέγα, συμφερόντων του ομίλου Παπαέλληνα, με 19 καταστήματα. Η εταιρεία εργοδοτεί πέραν των 2200 εργαζομένων.

Στην αγορά υπάρχει και ο συνεταιρισμός MAS Supermarkets, που απαρτίζεται από μικρότερα σημεία λιανικής, και η υπεραγορά Αθηαινίτης, με δύο καταστήματα, αλλά και η αλυσίδα Metro που διατηρεί 6 καταστήματα.