Όποιος αλλοδαπός τρίτης χώρας διαθέτει €250.000 για να αγοράσει σπίτι/διαμέρισμα και εισόδημα €40.000 ετησίως, θα αποκτά άδεια μετανάστευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προβλέπεται από τους «περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικοί) Κανονισμούς του 2022», τους οποίους κατέθεσε η κυβέρνηση ενώπιον της Βουλής.

Ειδικά για την πιο πάνω κατηγορία αλλοδαπών, οι κανονισμοί προνοούν τα εξής:

Άδεια μετανάστευσης δύναται να χορηγηθεί σε αυτοσυντηρούμενο αλλοδαπό ο οποίος προτίθεται να διαμείνει στην Δημοκρατία, χωρίς την άσκηση οποιοσδήποτε απασχόλησης ή άλλης οικονομικής δραστηριότητας στη Δημοκρατία και έχει στη διάθεσή του ασφαλισμένο ετήσιο εισόδημα, €40.000 (αυξανόμενο κατά €10.000 για κάθε πρόσθετο μέλος της οικογένειας) καθώς επίσης κατάλληλο ιδιόκτητο κατάλυμα στη Δημοκρατία για τη διαμονή του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του αξίας €250.000.

Οι κανονισμοί συζητούνται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και κάποιοι από τους προσκεκλημένους εξέφρασαν τη θέση ότι η αξία τη στέγης που οφείλει να αγοράσει ο ενδιαφερόμενος αλλοδαπός πρέπει να μειωθεί στις €150.000, ώστε να διευκολυνθούν οι αιτητές, οι οποίοι θα μπορούν με το ποσό αυτό να αγοράσουν και μεταχειρισμένα σπίτια και διαμερίσματα.

Από την άλλη, εκφράστηκε η άποψη πως με την μείωση του ποσού θα αυξηθεί η ζήτηση και κατ’ επέκταση οι τιμές, κάτι το οποίο θα στραφεί εις βάρος των ντόπιων αγοραστών πολλοί εκ των οποίων δυσκολεύονται ήδη και με τις υφιστάμενες τιμές του παζαριού.

Σε σχετικό συνοδευτικό κείμενο (των κανονισμών) αναφέρεται, πως προτείνονται κριτήρια ώστε να αποδεικνύεται η ευρωστία και η οικονομική σταθερότητα, των αλλοδαπών που εξασφαλίζουν άδεια μετανάστευσης στη Δημοκρατία.

Οι κανονισμοί που έχουν κατατεθεί καλύπτουν αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς, επενδυτές και αυτοσυντηρούμενους αλλοδαπούς.