Νέα σχέδια κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες, τα οποία ελπίζεται ότι θα συμβάλουν στη διεύρυνση της συνδεσιμότητας της Κύπρου, στην επέκταση των δρομολογίων και στην αύξηση των επισκεπτών, ετοίμασε η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη Hermes Airports, μετά την αιφνίδια ανακοίνωση προ ημερών για τερματισμό των κινήτρων από τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών.

Τον περασμένο μήνα, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τα σχέδια κινήτρων που έτρεχαν, καθώς και τις διαβουλεύσεις για νέα σχέδια, ενοχλημένη από κριτική που ασκήθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία και βουλευτές της αντιπολίτευσης, σε σχέση με τη δεύτερη φάση των έργων στα αεροδρόμια και τη συμβιβαστική πρόταση την οποία διαπραγματευόταν η Κυβέρνηση μαζί με τη Hermes για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης των αεροδρομίων μέχρι το 2036. Όπως φαίνεται, η Κυβέρνηση στο μεταξύ έκανε δεύτερες σκέψεις -μετά τις σφοδρές αντιδράσεις οργανωμένων φορέων του τουρισμού- και θέλοντας να συνεχιστεί η αυξητική τάση στις αφίξεις τουριστών, τις επόμενες ημέρες θα θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου νέα σχέδια κινήτρων.

Τα νέα σχέδια ετοιμάστηκαν μετά από διαβούλευση που είχαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών με τη Hermes, τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, απαντώντας σε ερώτηση που υπέβαλε η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ανέφερε πως είναι έτοιμα τα τελικά σχέδια. Όπως είπε, η Κυβέρνηση πριν από μερικές εβδομάδες είχε καταθέσει στην εταιρεία την τελική της θέση, η οποία αξιολογείται. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι συζητήσεις με το Υπουργείο Μεταφορών βρίσκονται στο τελικό στάδιο, με στόχο τα σχέδια να εγκριθούν το συντομότερο δυνατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες σκέψεις για σχέδια κινήτρων προς αεροπορικές εταιρείες

Όπως πληροφορείται ο «Φ», τα σχέδια θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια από τις αμέσως επόμενες συνεδρίες του. Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως τα νέα σχέδια θα είναι διαφοροποιημένα από αυτά που τερματίστηκαν πρόσφατα. Συγκεκριμένα, η νέα πρόταση προβλέπει πως το 51% των σχεδίων θα χρηματοδοτείται από την Hermes και το 49% από την Κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί πως τα προηγούμενα σχέδια η Hermes τα χρηματοδοτούσε με 60% και το κράτος με 40%. Σημείο διαφωνίας στα σχέδια που έχουν ανασταλεί ήταν το τέλος παραχώρησης των αεροδρομίων, που αντιστοιχεί στο 33% των ακαθάριστων εσόδων. Η εταιρεία ζητούσε όπως αφαιρείται από το τέλος παραχώρησης το κόστος της για χρηματοδότηση των σχεδίων, κάτι με το οποίο διαφώνησε η Ελεγκτική Υπηρεσία.