Σε διπλωματικό μαραθώνιο βρίσκεται η Λευκωσία με παραστάσεις και διαβήματα προς διάφορες κατευθύνσεις για αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιοχή της νεκρής ζώνης στην Πύλα.

Τα σοβαρά επεισόδια που προκλήθηκαν χθες από τουρκοκυπριακής πλευράς κατά του κλιμακίου των Βρετανών Ειρηνευτών που έσπευσαν στην περιοχή, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο από πλευράς ΕΕ, όσο και από Αμερικανούς και Βρετανούς. Άμεση και δηκτική ήταν και η ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου για τα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα των τραυματισμών μελών της. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημέρωσε χθες τηλεφωνικώς για την κατάσταση τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, καταδίκασε έντονα τις τουρκικές ενέργειες.

Από νωρίς το πρωί χθες είχε συγκληθεί σύσκεψη στο Προεδρικό για χειρισμό της κατάστασης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Διοικητής της ΚΥΠ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η σύσκεψη συνεχίστηκε και το απόγευμα.

Ως αποτέλεσμα των χθεσινών εξελίξεων και της διπλωματικής κινητικότητας από μέρους της Λευκωσίας, ασκήθηκαν, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, έντονες πιέσεις προς την τουρκική πλευρά, η οποία ωστόσο μέχρι χθες δεν έδειχνε καμία διάθεση συνεργασίας. Οι πληροφορίες για τις προθέσεις των Τούρκων στην περιοχή, είχαν φτάσει ενώπιον της κυβέρνησης εδώ και αρκετές μέρες, η οποία παρακολουθούσε την κατάσταση, η οποία χειριζόταν το θέμα σε διπλωματικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε καταθέσει και διάφορες ιδέες για αποτροπή των τουρκικών προθέσεων.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής ΟΥΝΦΙΚΥΠ Κόλιν Στιούαρτ, βρισκόταν χθες σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τις δυο πλευρές στο νησί όσο και με τις κυβερνήσεις χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης», ανέφερε σε δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας πώς η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».

Με κοινή ανακοίνωση τους οι πρεσβείες των τριών μονίμων μελών του ΣΑ στην Κύπρο, ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες.

Όπως αναφέρουν, εκφράζουν σοβαρή ανησυχία «για την έναρξη μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής δρόμου, που οδηγεί από τον βορρά εντός της οριοθετημένης από τα ΗΕ νεκρής ζώνης στο δικοινοτικό χωριό της Πύλας, και σε σχέση με τις αναφορές για επιθέσεις από τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις κατά ειρηνευτών των ΗΕ», σημειώνουν και προσθέτουν ότι καταδικάζουν τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτών των ΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα των ΗΕ από προσωπικό της τ/κ πλευράς το πρωί. «Παροτρύνουμε τις τ/κ αρχές να σταματήσουν τις κατασκευές άμεσα. Όπως δηλώνεται στο ψήφισμα 2674 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ (της 30ης Ιανουαρίου 2023), οι πλευρές πρέπει να σέβονται την εντεταλμένη εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη και την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης, να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες που συνιστούν παραβίαση, και να μετακινήσουν όλες τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές».

Έντονη καταδίκη από Μισιέλ, Μπορέλ και Μέτσολα

Παραβίαση του στάτους κβο που οδηγεί σε κλιμάκωση, χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τις μονομερείς ενέργειες της τ/κ πλευράς για προώθηση μη εγκεκριμένων κατασκευαστικών εργασιών εντός της νεκρής ζώνης, σε γραπτή δήλωσή του σε συνέχεια ανάρτησης του για το περιστατικό στην Πύλα.

Η ΕΕ, επανέλαβε ο κ. Μπορέλ, «καταδικάζει την επίθεση κατά ειρηνευτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς σήμερα το πρωί».

«Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί πλήρως την εξουσιοδοτημένη, μέσω της εντολής της, αρμοδιότητα της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης των Ηνωμένων Εθνών» πρόσθεσε.

«Τα πρόσφατα μονομερή βήματα σε σχέση με μη εγκεκριμένες κατασκευαστικές εργασίες της τουρκοκυπριακής πλευράς εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ κοντά στην Πύλα / Pile, αποτελούν παραβίαση του στάτους κβο που οδηγεί σε κλιμάκωση», συνέχισε.

«Η ΕΕ καλεί για ηρεμία και σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και για επανέναρξη της σημαντικής δουλειάς προς μια αμοιβαία αποδεκτή πρόοδο στην περιοχή Πύλας / Pile», τόνισε.

Την καταδίκη του για την επίθεση μελών του προσωπικού της Τουρκοκυπριακής πλευράς κατά μελών της UNFICYP το πρωί της Παρασκευής εξέφρασε σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τονίζοντας πως προτεραιότητα είναι η αποκλιμάκωση.

Την έντονη καταδίκη της για τα επεισόδια εξέφρασε και η πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Για σοβαρή παραβίαση της εντολής της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα την επίθεση κατά κυανόκρανων από Τ/κ κοντά στην Πύλα.

Την έντονη ανησυχία τους και καταδίκη των επεισοδίων εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους όλα τα κόμματα.

Παρέμβαση Γαλλίας προς Τουρκία

Το θέμα της παραβίασης του στάτους κβο στη νεκρή ζώνη έθεσε η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, σε τηλεφωνική συνομιλία της με τον Τούρκο ομόλογό της, Χακάν Φιντάν, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Φιντάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με την ομόλογό του της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, κατόπιν αιτήματός της.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ετέθη από την Γαλλίδα Υπουργό Εξωτερικών το θέμα της επέκτασης και βελτίωσης από την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους του υφιστάμενου δρόμου μεταξύ του κατεχόμενου χωριού Άρσους και του δικοινοτικού χωριού Πύλας, παραβιάζοντας τμήμα της νεκρής ζώνης, σημειώνεται.