Σε καταδίκη της επίθεσης στην Πύλα κατά των μελών του ΟΗΕ προχώρησε ο πρόεδρος του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, o ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ενημερώνει ότι η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επεισόδια στην Πύλα υπάρχουν τραυματίες Βρετανοί στρατιώτες.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση κατά των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς στην Πύλα σήμερα. Η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα. Σε επαφή με τον Χριστοδουλίδη, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και καλώντας για ειρήνη στην περιοχή», έγραψε σε ανάρτηση στο twitter ο Σαρλ Μισέλ.

«Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση στην UNFICYP από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς. Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη αρχή της αποστολής στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ και να συνεχίσει τις εργασίες σύμφωνα με τον συμφωνηθέντα τρόπο στην περιοχή της Πύλας. Τηλεφώνησα στον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο», έγραψε ακολούθως από πλευράς του ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Βαθιά ανησυχία για τη σημερινή επίθεση εξέφρασε η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, σημειώνοντας ότι «το ΕΚ καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για επανέναρξη των συνομιλιών επανένωσης. Η εμπιστοσύνη, όχι η βία, πρέπει να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός».

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε ανακοίνωση, αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια, που προκάλεσαν σήμερα το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας και  την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ».

Σημειώνει ότι οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Επισημαίνει καταληκτικά ότι «η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».