Σε εξέλιξη είναι προσπάθεια για έναρξη διεθνούς εκστρατείας με στόχο να καθαρίσει διεθνώς το όνομά της η Κύπρος και να καταστεί εφικτό να προσελκύσει ποιοτικούς επενδυτές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών κατόπιν των προβλεπόμενων διαδικασιών έχει συνάψει σύμβαση γι΄ αυτό τον σκοπό με αγγλική εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο.

Πρόκειται την Kreab, η οποία στην επίσημη ιστοσελίδα της αυτοπροσδιορίζεται «ως ένα από τα κορυφαία κέντρα διαχείρισης διεθνούς φήμης», διαφημίζοντας ότι ειδικεύεται στη διεξαγωγή παγκόσμιων εκστρατειών.

Αυτό που προκύπτει από την πληροφόρηση του «Φ», είναι ότι το Υπουργείο Εξωτερικών με την εν λόγω σύμβαση επιθυμεί αφενός να απεμπλακεί η Κύπρος από υποθέσεις διαφθοράς που την έχουν στιγματίσει σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου να προβληθεί ως επιχειρηματικό πεδίο δράσης για σοβαρούς επενδυτές που δεν προσβλέπουν στο πρόσκαιρο κέρδος.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή η Kreab, με βάση πάντα τις πληροφορίες μας, είναι σε μια διεργασία ώστε να διαπιστώσει μέσα από συνεντεύξεις και έρευνα αγοράς ποια εικόνα υπάρχει για την Κύπρο διεθνώς. Το κύρος του νησιωτικού μας κράτους, πάντως, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Επιπλέον, ουκ ολίγες φορές έχει προβληθεί ως καταφύγιο για αμφιβόλου κύρους επενδυτές.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρο Γκότση, ζητώντας περαιτέρω πληροφόρηση για τη σύμβαση με την Kreab. Όπως μας ανέφερε, το συμβόλαιο έχει υπογραφεί τον Ιούλιο. Εξήγησε ότι το όλο εγχείρημα είναι υπό την ευθύνη του Τμήματος Οικονομικής Κλιματικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση Πολυμερών Σχέσεων Ασφάλειας και Παγκόσμιας Ατζέντας.

Παρέπεμψε, μάλιστα, στην προσπάθεια που γίνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών από τις αρχές Σεπτεμβρίου και η  οποία στοχεύει στην αναβάθμιση όλων των διευθύνσεων του.

Μιλώντας ειδικότερα για τη σύμβαση με την Kreab είπε πως «στόχος είναι να τεθεί ένα σχέδιο δράσης για προώθηση οικονομικής διπλωματίας». Έκανε, ακόμη, λόγο για καταρτισμό ενός πλάνου το οποίο θα δομηθεί ανάλογα με την μελέτη που γίνεται τώρα από την Kreab, ώστε, όπως ανέφερε, «να φανεί που ακριβώς στεκόμαστε». Η σύμβαση με την Kreab, σύμφωνα πάντα με τα όσα μας είπε, περιλαμβάνει και εκπαίδευση διπλωματών. Ο κ. Γκότσης, τόνισε πως αυτό που επιδιώκεται είναι η προσέλκυση ποιοτικών επενδυτών.