Η Έφη Ξάνθου άνοιξε πρώτη τον χορό των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του Κινήματος Οικολόγων με επίσημη εξαγγελία. Δεν είναι η μόνη όμως καθώς βρίσκονται διάφορες διεργασίες διαφόρων σε εξέλιξη.

Ο Κυριάκος Τσιμίλλης, εκ των αντιπροέδρων του Κινήματος Οικολόγων, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μπει στην μάχη για την προεδρία των Οικολόγων. Στα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ παίζει και το όνομα του βουλευτή του Κινήματος Σταύρου Παπαδούρη. Πολύ πιθανόν, με βάση το τι προηγήθηκε στις προηγούμενες εκλογές του Κινήματος τον Ιανουάριο του 2020, υποψήφιος να είναι και ο Σωτήρης Χρίστου, ο οποίος ως γνωστό, είχε θέσει τότε υποψηφιότητα σχεδόν για όλες τις θέσεις της ηγετικής πυραμίδας.

Η είδηση όμως φαίνεται να έρχεται από αλλού, αφού σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο τέως πρόεδρος και για πολλά χρόνια πρόεδρος και εκ των ιδρυτών του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης φέρεται να σκέφτεται το ενδεχόμενο υπό κάποιες προϋποθέσεις να μπει και αυτός στη μάχη για τις εσωκομματικές εκλογές.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος δεν είναι στις προτεραιότητες του και θα προτιμούσε να μην χρειαστεί να είναι υποψήφιος. Θα το πράξει, όπως φέρεται να ανέφερε σε άτομα του περιβάλλοντος του, εάν κρίνει ότι οι συνθήκες και τα δεδομένα το απαιτούν, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάσπασης του Κινήματος. Αυτό αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες, ανάλογα προφανώς και το ποιοι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι και ποιο θα είναι το κλίμα στους Οικολόγους.

Εξαγγέλλοντας χθες την υποψηφιότητα της η Έφη Ξάνθου, σημειώνει πώς η απόφαση για διεκδίκηση της προεδρίας του Κινήματος δεν ήταν εύκολη. «Μετά από πολλή σκέψη και ενδοσκόπηση, μετά από πολλή ενθάρρυνση και στήριξη από στελέχη και μέλη του Κινήματος, μετά από εις βάθος διαβούλευση με τον αγαπημένο μου Λάμπρος Λάμπρου, έχω αποφασίσει πως θα κατέλθω ως υποψήφια πρόεδρος του Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη γιατί ένας χώρος με 27 ετών ιστορία δεν πρέπει να τυγχάνει επιπόλαιης διαχείρισης. Θα παλέψω λοιπόν για την προεδρία του Κινήματος γιατί η αγάπη και ο σεβασμός που έχω για όλους τους συναγωνιστές μου δεν μου επιτρέπει να εγκαταλείψω το κίνημα την ώρα της κρίσης. Θα παλέψω και για αυτούς που εργαζόμαστε πλάι-πλάι καθημερινά, και για αυτούς που έφυγαν, και για αυτούς που χάσαμε στην πορεία και μας άφησαν να τους μνημονεύουμε με αίσθηση απώλειας αλλά και ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους. Έχουμε ακόμη δουλειά πολλή να κάνουμε για την Κύπρο μας», αναφέρει στην δήλωση της.

Το εκλογικό συνέδριο των Οικολόγων θα πραγματοποιηθεί μαζί με το πολιτικό συνέδριο, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, όπως αποφάσισε η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο, μετά την παραίτηση του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου από την προεδρία των Οικολόγων την περασμένη Τρίτη. Είχε προηγηθεί η παραίτηση της Αλεξάνδρας Ατταλίδου από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος η οποία αποτέλεσε την αφορμή για τις εξελίξεις που ακολούθησαν, ανοίγοντας μια γενικότερη συζήτηση γύρω από την πορεία του Κινήματος.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου στο εκλογικό συνέδριο της 26ης Νοεμβρίου έχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του Κινήματος που έχουν τακτοποιημένες τις φετινές συνδρομές τους και έχουν εγγραφεί τουλάχιστον δύο μήνες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου. Δηλαδή, κανένα νέο μέλος δεν μπορεί να εγγραφεί και μετέχει στις εκλογές. Η θητεία του νέου προέδρου που θα εκλεγεί θα ολοκληρωθεί κανονικά τον Ιανουάριο του 2025 που έληγε η θητεία του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.