Σχέδιο εκκένωσης που φτάνει μέχρι και το μισό εκατομμύριο πολίτες, από την εμπόλεμη ζώνη σε Ισραήλ και Λίβανο, μελετούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς λάβει ευρύτερες διαστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η Λευκωσία έχει ενημερωθεί για το ενδεχόμενο μαζικής εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών από την περιοχή.

Η Κύπρος αποτελεί αυτή τη στιγμή το ασφαλέστερο σημείο πλησίον της εμπόλεμης ζώνης.  Σύμφωνα με πληροφορίες μα,ς η Λευκωσία έχει ενημερωθεί από την Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η κυπριακή συνδρομή σε περίπτωση που απαιτηθεί να γίνει μαζική εκκένωση πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το μήνυμα της Ουάσιγκτον προς τη Λευκωσία μιλά για πιθανή εκκένωση μέχρι και 100 χιλιάδων πολιτών με Αμερικανική υπηκοότητα. Ωστόσο οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τις ΗΠΑ κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερους αριθμούς που φτάνουν το μισό εκατομμύριο πολίτες που ενδέχεται να εκκενωθούν. Ο μεγαλύτερο όγκος των ατόμων αυτών βρίσκεται στο Ισραήλ και ένας μικρότερος στο Λίβανο.

Από τον Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «προσεκτικός σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης» για εκκένωση των Αμερικανών από τη Μέση Ανατολή σε περίπτωση που ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς εξαπλωθεί και μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση.

Σύμφωνα με το ΑΡ, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, τόνισε ότι επί του παρόντος δεν διεξάγονται οποιεσδήποτε ενέργειες για την απομάκρυνση των Αμερικανών από την περιοχή, πέραν από τις πτήσεις τσάρτερ που ήδη πραγματοποιούνται.

Ο Κίρμπι ανέφερε ότι «θα ήταν ανεύθυνο αν δεν είχαμε ανθρώπους να κοιτάζουν μέσα από ένα ευρύ φάσμα απρόοπτων ή και πιθανών ενδεχομένων» προσθέτοντας πως ένα από τα ζητήματα που εξετάζουν είναι και οι εκκενώσεις πολιτών».

Ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης ήταν κάτι για αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Washington Post. Ο Λευκός Οίκος προχωρεί σε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω.