Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονταν από πολύ νωρίς το πρωί, όλες οι εμπλεκόμενες Αρχές και υπηρεσίες τους Κράτους στο Λιμάνι της Λεμεσού, οι οποίες υποδέχθηκαν τους πρώτους υπηκόους, κυρίως Αμερικανούς, στα πλαίσια της διαδικασίας απομάκρυνσης από το Ισραήλ.

Όπως έγινε γνωστό, το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο με προορισμό τη Λεμεσό πραγματοποιήθηκε από το κρουαζιερόπλοιο Rhapsody of the Seas και η επιβίβαση ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Δευτέρας (16/10) από το λιμάνι της Χάιφα.

Θυμίζουμε ότι η έναρξη της διαδικασίας απομάκρυνσης ξένων υπηκόων διά θαλάσσης ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή (13/10), από το κρουαζιερόπλοιο Crown Iris, το οποίο έφτασε στο λιμάνι Λάρνακας με 1,000 επιβάτες. Το κρουαζιερόπλοιο Rhapsody of the Seas, χωρητικότητας 2,500 ατόμων, έφτασε  στη Λεμεσό σήμερα γύρω στις 6.00 τα ξημερώματα και μετέφερε  159 άτομα, κυρίως Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι επέλεξαν να ταξιδέψουν διά θαλάσσης μετά και το κάλεσμα της Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Λευκωσία.

«Είμαστε πολύ φοβισμένοι, δεν ξέρουμε πως θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν φανταστήκαμε ποτέ ότι θα γινόταν τόσο κακό, το να δολοφονούνται και να σφάζονται τόσες χιλιάδες για κανένα απολύτως λόγο. Είναι φρικτό. Είναι κρίμα που δεν είμαστε ασφαλείς στην ίδια μας τη χώρα. Αλλά ευελπιστούμε ότι ο στρατός μας θα φανεί δυνατός και θα κρατήσει όλους εκεί ασφαλείς για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σύντομα».

Μιλώντας στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, ανέφερε ότι σκοπός είναι όσοι υπήκοοι αφιχθούν, να επαναπατριστούν, τονίζοντας ότι για τον χρόνο που θα μείνουν στην Κύπρο, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις για την φιλοξενία τους.

Την ίδια ώρα η  Πολιτική Άμυνα έχει ήδη ετοιμάσει τις αναγκαίες υποδομές για την υποδοχή των 159 ατόμων που θα έφτασαν στο λιμάνι της Λεμεσού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Κράτους για καλύτερο συντονισμό στην διαχείριση των ατόμων που θα αφιχθούν αλλά και πώς θα διακινούν εντός του λιμανιού.

Από την πλευρά της, η Πολιτική Άμυνα στα πλαίσια του Σχεδίου Εστία έχει διευθετήσει την παροχή βοήθειας για διακίνηση, διαμονή και σίτιση. Στο Λιμάνι Λεμεσού έχουν εγκατασταθεί σημεία και θα παρέχονται τρόφιμα αλλά και είδη πρώτης ανάγκης για παιδιά και ηλικιωμένα πρόσωπα.

Την ίδια ώρα στο Λιμάνι θα βρίσκεται και ο Ερυθρός Σταυρός ενώ θα υπάρχει ιατρείο από τον ΟΚΥπΥ καθώς και σταθμός Πρώτων Βοηθειών σε περίπτωση που κάποιο άτομο με προβλήματα υγείας, χρειαστεί οτιδήποτε. Στο σημείο έχει ήδη εγκατασταθεί και τμήμα της Πρεσβείας των ΗΠΑ ούτως ώστε να δοθούν όλες οι διευθετήσεις στην διαδικασία επαναπατρισμού.

Να σημειωθεί ότι στη Λεμεσό έχει ετοιμαστεί και χώρος φιλοξενίας σε περίπτωση που κάποια άτομα επιθυμούν να διαμείνουν.