Στο επίκεντρο η κατηγορία για το περιβόητο βίντεο του Αλ Τζαζίρα, βρέθηκε στη σημερινη δικάσιμο για την υπόθεση που αφορά τις πολιτογραφήσεις του Ν. Γκορνίσκι και της Ζ. Αρμούς, καθώς και την ενδεχόμενης κυπριοποίησης υποτιθέμενου Κινέζου επενδυτή όπως προβλήθηκε σε ρεπορτάζ του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου, συνήγορος υπεράσπισης του 2ου κατηγορούμενου, πρώην βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη, ήγειρε τρεις προδικαστικές ενστάσεις παραδίδοντας σχετικό γραπτό σημείωμα. Κυρίαρχο ζήτημα, όπως συνάγεται από τις δυο πρώτες ενστάσεις, ήταν η 5η κατηγορία και η απουσία νομικού ερείσματος (θέμα που τέθηκε και για τις κατηγορίες 1 και 3).

Ο κ. Παπαϊωάννου στο σημείωμά του αναπτύσσει τα νομικά του επιχειρήματα υποστηρίζοντας για την 5η κατηγορία (παθητική εμπορία επηρεασμού)  πως στηρίζεται σε Νόμο ο οποίος έχει καταργηθεί από μεταγενέστερη και πιο ειδική νομοθεσία που όπως ανέφερε και στη Δικαστική αίθουσα δεν προνοεί επιβολή ποινής.

Ο κ. Παπαϊωάννου υπέβαλε, ακόμη, στο Δικαστήριο ότι η συνέχιση της δίκης με τα παρόντα δεδομένα θα συνιστά παραβίαση του δικαιώματος του κατηγορούμενου Χριστάκη Τζιοβάννη, το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 12(1) του Συντάγματος και το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών.   

Από πλευράς κατηγορούσας Αρχής, η Έλλη Παπαγαπίου Χρίστου αντιπαρέβαλε στη βάση επιχειρηματολογίας ότι «δεν τίθεται νομικό ζήτημα επί του κατηγορητηρίου».

Όπως εν τέλει αποφασίστηκε από την έδρα, οι δυο από τις τρεις προδικαστικές ενστάσεις που ήγειρε ο κ. Παπαϊωάννου (κατηγορίες 1,3 και 5) και περιλαμβάνουν το θέμα της επίμαχης κατηγορίας για το βίντεο του Αλ Τζαζίρα θα απασχολήσουν στις 29/11, οπότε ορίστηκε η επόμενη διαδικασία. Υπεράσπιση και κατηγορούσα Αρχή θα αγορεύσουν και το Κακουργιοδικείο αφού πρώτα ακούσει τις δυο πλευρές θα ανακοινώσει σε μεταγενέστερο στάδιο την απόφασή του.

Η 5η κατηγορία έχει να κάνει με το φερόμενο αδίκημα της υπόσχεσης για παροχή βοήθειας έναντι ανταλλάγματος. Σχετίζεται με τα όσα πρόβαλε ο Αλ Τζαζίρα. Στο κατηγορητήριο σημειώνονται μεταξύ άλλων: «Οι κατηγορούμενοι 1,2,3 και 4 μεταξύ Ιουλίου 2019 και Νοεμβρίου 2019, στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο Εξωτερικό, αποδεχόμενοι την υπόθεση παροχής παράτυπου πλεονεκτήματος από την Sarah Yeo, ήτοι την αποκόμιση οικονομικού οφέλους, για τους ίδιους και/ή προς όφελος άλλων προσώπων και/ή εταιρειών συμφερόντων των κατηγορούμενων, ισχυρίστηκαν ότι μπορούσαν να ασκήσουν ανάρμοστο επηρεασμό σε δημόσιο λειτουργό, ώστε αυτός να προβεί σε πράξη ή παράλειψη που ανάγεται στην άσκηση των καθηκόντων του για την επίτευξη της της κατ΄ εξαίρεση πολιτογράφησης αλλοδαπού, ως Κύπριου πολίτη, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου 14(Ι)/2002, ως και τα κριτήρια που θεσπίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Ο κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε την πρόθεση να εγείρει σε μεταγενέστερο στάδιο και τρίτη προδικαστική ένσταση για την 4η κατηγορία.

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάννης και το διευθυντικό στέλεχος εταιρειών του τελευταίου, Αντώνης Αντωνίου.