Ο Οζ Καραχάν θα είναι ξανά υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή την φορά με το Κίνημα Οικολόγων.

Την υποψηφιότητα του ανακοίνωσε η Ένωσις Κυπρίων (Union of Cypriots) ( σημειώνοντας ότι αποφάσισε να στηρίξει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στη λίστα του για τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Δήμους που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024).

«Οι επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα σημαντικό βήμα προς την οργάνωση της ενιαίας και δημοκρατικής ενότητας των Κυπρίων για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, που έχει εποικιστεί από παράνομους έποικους υπό τουρκική κατοχή εδώ και 50 χρόνια. Στόχος μας είναι να υποχρεώσουμε την Τουρκία να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη γη μας, η οποία λεηλατήθηκε από την εποικιστική αποικιοκρατία, και να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση των υφαρπαχθέντων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων», αναφέρεται προσθέτοντας ότι ανάμεσα στους υποψηφίους θα είναι ο Οζ Καραχάν.

Σημειώνεται ότι ο Οζ Καραχάν εκπροσώπησε την Ένωση Κυπρίων στη λίστα του Κινήματος Γιασεμί στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019.

«Ως Ένωσις Κυπρίων, θεωρούμε αυτή την πρωτοβουλία ιστορική και επαινούμε την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τη δέσμευσή της για μια πραγματικά δημοκρατική Κύπρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για εκπλήξεις στο ευρωψηφοδέλτιο των Οικολόγων, ενώ οι τλεικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά το συνέδριο του Κινήματος στις 9 Μαρτίου.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η Ένωσις Κυπρίων αποφάσισε να στηρίξει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και τη λίστα του για τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Δήμους που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024.

Οι επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα σημαντικό βήμα προς την οργάνωση της ενιαίας και δημοκρατικής ενότητας των Κυπρίων για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, που έχει εποικιστεί από παράνομους έποικους υπό τουρκική κατοχή εδώ και 50 χρόνια. Στόχος μας είναι να υποχρεώσουμε την Τουρκία να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη γη μας, η οποία λεηλατήθηκε από την εποικιστική αποικιοκρατία, και να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση των υφαρπαχθέντων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ο Οζ Καραχάν θα είναι μεταξύ των υποψηφίων του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Οζ Καραχάν εκπροσώπησε την Ένωση Κυπρίων στη λίστα του Κινήματος Γιασεμί στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019. Ο Καραχάν ήταν μεταξύ των έξι τουρκόφωνων Κύπριων πατριωτών, συμπεριλαμβανομένου του Σενέρ Λεβέντ, στη λίστα του Κινήματος Γιασεμί που έλαβε σημαντική υποστήριξη από την ελληνόφωνη κυπριακή κοινότητα.

Η δήλωση του Οζ Καραχάν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στη λίστα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στις Ευρωεκλογές, έχει ως εξής:

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα σημαντικό ορόσημο στο οποίο ελληνόφωνοι και τουρκόφωνοι Κύπριοι, χωρισμένοι μεταξύ τους λόγω της τουρκικής κατοχής, αποκαλύπτουν το κοινό τους όραμα για την πατρίδα τους ως ένας ενιαίος λαός.

Ως Ένωσις Κυπρίων, θεωρούμε αυτή την πρωτοβουλία ιστορική και επαινούμε την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τη δέσμευσή της για μια πραγματικά δημοκρατική Κύπρο. Η διαρκής αποστολή μας είναι να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της χώρας μας και να παρεμβαίνουμε στις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση που επηρεάζουν τις ζωές μας. Θα εργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα ευημερούν μέλλον για τους νέους Κύπριους σε αυτό το νησί και να καταπολεμήσουμε κάθε απειλή προς τη δημογραφική δομή της Κύπρου.

Ο κύριος στόχος μας είναι να απαλλάξουμε την Κύπρο, από τον Ακάμα μέχρι την Καρπασία, από εθνικές και περιφερειακές διακρίσεις και από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και βάσεις. Το όραμα μιας ανεξάρτητης και πλουραλιστικής Κύπρου είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τους Κύπριους, αλλά και για όλους τους γειτονικούς λαούς που είναι θύματα της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας που πηγάζει από το νησί μας, το οποίο χρησιμοποιείται ως ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο λόγω του status quo και της γεωγραφικής του θέσης.

Θα αγωνιστούμε για την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την εδραίωση της ενότητας της κοινωνίας, της οικονομίας και των κρατικών θεσμών σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μόνο ένα εργαλείο για την καταπολέμηση κάθε είδους εκμετάλλευσης και αποικισμού, ειδικά των πολεμικών πολιτικών, της αποικιοκρατίας του άνθρακα και της καταστροφής του περιβάλλοντος που εφαρμόζουν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη στον υπόλοιπο κόσμο.

Θα προσπαθήσουμε να εγείρουμε την κοινή γνώμη στην Ευρώπη για να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα η εποικιστική αποικιοκρατία, που συνεχίζουν να διαπράττονται στην Κύπρο και στην περιοχή μας, δεν θα μείνουν ατιμώρητα.

Αυτό το βήμα που κάναμε μαζί με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για να αγωνιστούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, που έχουν ξεχαστεί εδώ και 50 χρόνια υπό την τουρκική κατοχή, είναι ιστορικό. Για να δείξουμε τη διαφορά μας από όλες τις λεγόμενες «λύσεις» που χωρίζουν τον κυπριακό λαό σε κοινότητες και την κυπριακή γη σε περιφέρειες βάσει εθνοτικών ταυτοτήτων, μπαίνουμε στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μια κοινή λίστα, όπου μπαίνουν οι Κύπριοι με έναν κοινό εκλογικό κατάλογο.

Μπορούμε να πετύχουμε όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει αλλά δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα, αντανακλώντας τη βούληση όλων των Κυπρίων και ιδιαίτερα της νεολαίας μας, στις κάλπες. Γι’ αυτό, μαζί με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αυτόν τον πολύπλευρο αγώνα και αναμένω τη στήριξη του λαού μας.

Η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους!