Αρνητικό πρόσημο καταγράφει για τον πρώτο χρόνο η διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη με πολύ γρήγορη συρρίκνωση της δημοτικότητας του. Τα πρωτοφανή αριθμητικά δεδομένα δημιουργούν ένα κοκτέιλ αρνητικών για την προεδρία Νίκου Χριστοδουλίδη, την ώρα που η κοινωνία βλέπει τη χώρα να κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Μέσα σε μια περίοδο 12 μηνών η δημοτικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας αναποδογυρίστηκε και  από θετική μετατράπηκε σε αρνητική με το ισχυρό του ατού, τη δημοφιλία του, να  έχει εξανεμιστεί.

Δείτε το δεύτερο μέρος ΕΔΩ

Η μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε  η Pulse Market Research για λογαριασμό του «Φιλελεύθερου», την περίοδο 20-26  Φεβρουαρίου, κατέδειξε ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο: ότι η κοινωνία δεν έχει μόνο κριτική στάση ως προς τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, αλλά την ίδια ώρα προσεγγίζει επικριτικά και το πώς ασκείται η αντιπολίτευση προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αξιολογεί αρνητικά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με μόλις έναν στους τέσσερις Κύπριους να έχουν, σήμερα, θετική εικόνα. Τόσο στη γενική διαχείριση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος όσο και πιο συγκεκριμένα, στα δύο μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και του Κυπριακού, η αξιολόγηση είναι περίπου στα ίδια επίπεδα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse Market Research, μόλις το 26%  της κοινής γνώμης εμφανίζεται να είναι γενικά ικανοποιημένο από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σε αντίθεση με ένα 69% το οποίο εμφανίζεται να μην είναι ικανοποιημένο.  Ακόμα και εκείνοι που ψήφισαν Νίκο Χριστοδουλίδη, ένα χρόνο μετά, δεν είναι ικανοποιημένοι από τη διακυβέρνηση του τόπου. Ως προς τους πολιτικού χώρους, οι ψηφοφόροι του μόνου κόμματος  που σήμερα στέκονται θετικά έναντι του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι το ΔΗΚΟ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση, προς το θετικότερο, ανάμεσα σε εκείνους που ψήφισαν ΔΗΚΟ το 2021 και εκείνους που προτίθενται να το ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Εκείνοι που σήμερα δηλώνουν ότι ψηφίζουν Δημοκρατικό Κόμμα εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σε ποσοστό 52%, ενώ ένα 46% εμφανίζεται να μην είναι ικανοποιημένοι, ενώ όσοι ψήφισαν ΔΗΚΟ το 2021, ικανοποιημένοι είναι το 34% και μη ικανοποιημένοι το 63%

Η τάση ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ είναι άκρως αρνητική, εννέα στους δέκα ψηφοφόρους τους κόμματος της κυπριακής Αριστεράς δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Τόσο όσοι ψήφισαν το 2021 και όσοι προτίθενται να ψηφίσουν ΑΚΕΛ το 2024 δήλωσαν μη ικανοποιημένοι από τη διακυβέρνηση σε ποσοστό 87%-89% και μόλις ένας στους δέκα εμφανίζεται ικανοποιημένος.

Στο χώρο του ΔΗΣΥ, όπου ένα σημαντικό ποσοστό είχε πριν ένα χρόνο δώσει ψήφο στον Νίκο Χριστοδουλίδη, σήμερα μόνο το ένα τρίτο του κόμματος βάζει θετικό πρόσημο και δηλώνει γενικά ικανοποιημένο. Τα δύο τρίτα των συναγερμικών ψηφοφόρων (είτε ψήφισαν το 2021 είτε θα ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές) δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από την διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Μόλις ένας στους τέσσερις κρίνει θετικά τους χειρισμούς σε Κυπριακό και Οικονομία

Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι η χαμηλότερη που κατέγραψε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελευταία δεκαετία. Ακόμα και στις πιο δύσκολες φάσεις της προεδρίας του ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανιζόταν να συγκεντρώνει σχετικά καλύτερα νούμερα απ’ ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως φαίνεται και από τις διαχρονικές μετρήσεις της Pulse Market Research, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε το 2013 με ένα 35% θετικό πρόσημο και 60% αρνητικό και κατέληξε στο τέλος της πρώτης πενταετίας με ένα 41%-57%. Στο δεύτερο μισό της πενταετίας του ο Ν. Αναστασιάδης είδε τα ποσοστά ικανοποίησης να πέφτουν στο 30% την περίοδο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.

Αρνητικό είναι το πρόσημο και για το πώς ο Πρόεδρος χειρίζεται τα οικονομικά θέματα. Μόλις ένα 25% εμφανίζεται ικανοποιημένο ενώ το 68% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο. Σε επίπεδο κομμάτων δεν φαίνεται να υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στους ψηφοφόρους του 2021 και του 2024. Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τον τρόπο που χειρίζεται τα οικονομικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε ποσοστό 86%. Στον ΔΗΣΥ το 63% των ψηφοφόρων εμφανίζεται μη ικανοποιημένοι και 35% ικανοποιημένοι. Στο ΔΗΚΟ θετικό πρόσημο βάζει το 42% και αρνητικό το 52%. Επίσης τρεις στους τέσσερις εξ εκείνων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσει ΕΛΑΜ δεν είναι ικανοποιημένοι.

Μη ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς των οικονομικών δηλώνουν και οι περισσότεροι εξ εκείνων που ψήφισαν Νίκο Χριστοδουλίδη το 2023, σε ποσοστό 54% ενώ 42% εμφανίζεται ικανοποιημένο. Σ’ ό,τι αφορά τα άτομα που ψήφισαν το 2023 Α. Μαυρογιάννη και Αβ. Νεοφύτου, στην πρώτη περίπτωση το 85% δηλώνει μη ικανοποιημένο και στη δεύτερη το 70%.

Ανάλογη είναι και η εικόνα που καταγράφεται ως προς τη διαχείριση του Κυπριακού. Μόλις το 27% των Κυπρίων εμφανίζεται ικανοποιημένο από τους έως τώρα χειρισμούς με το 64% να έχει αρνητική άποψη. Μέσα από τις διαχρονικές μετρήσεις της Pulse Market Research βλέπουμε ότι ανάλογα αρνητικά νούμερα καταγράφονταν για τον Δημήτρη Χριστόφια στην αμέσως μετά το Μαρί περίοδο και για τον Νίκο Αναστασιάδη τα έτη 2021-2022, όταν προέκυψαν και οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων». Σημειώνεται ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης είχε ξεκινήσει πριν ένα περίπου χρόνο με ένα 41% να δηλώνει ικανοποίηση ως προς την πρόθεση χειρισμού του Κυπριακού και ένα 46% μη ικανοποιημένο, που ήταν από τα καλύτερα ποσοστά που κατέγραψε ΠτΔ στην αρχή της θητείας του.

Αξιοσημείωτο και σ’ αυτή την περίπτωση είναι η διαφοροποίηση που καταγράφεται στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ. Οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ δίνουν θετικό πρόσημο στους χειρισμούς Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό (53% έναντι 44%) σε αντίθεση με εκείνους που ψήφισαν ΔΗΚΟ το 2021 που προσεγγίζουν επικριτικά τους χειρισμούς (37%-52%). Όσο δε για τους ψηφοφόρους του Νίκου Χριστοδουλίδη, αυτοί εμφανίζονται μοιρασμένοι, το 44% είναι ικανοποιημένο και το 48% δηλώνει μη ικανοποιημένο από τους χειρισμούς στο εθνικό θέμα.

Από την κυριαρχία στην αμφισβήτηση

Στο ερώτημα για το ποια είναι η γνώμη τους για το Νίκο Χριστοδουλίδη, σήμερα, οι Κύπριοι εμφανίζονται μοιρασμένοι, με εκείνους που δίνουν αρνητική ψήφο να είναι ελαφρώς περισσότεροι, 49% έναντι 47%, εκείνων που έχουν θετική γνώμη. Η δημοτικότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη το 2024, μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατία, μπορεί να συγκριθεί μόνο με αντίστοιχα χαμηλά ποσοστά που είχαν οι δύο προκάτοχοι του, Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Αναστασιάδη σε δύσκολες γι’ αυτούς περιόδους, μετά το Μαρί ο πρώτος και μετά το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» ο δεύτερος.

Πηγαίνοντας πίσω μια περίοδο εννέα μηνών, περίπου, θα δούμε ότι η δημοτικότητα του Ν. Χριστοδουλίδη, στην αρχή της προεδρία του ήταν στο 67%, πολύ πιο πάνω απ’ ότι ήταν στην αρχή της θητείας τους τόσο ο Δ. Χριστόφιας όσο και ο Ν. Αναστασιάδης. Ενώ μέσα από τις μετρήσεις της Pulse Market Research βλέπουμε μια κάθετη πτώση της δημοτικότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη σε μια περίοδο πέντε ετών. Το 2019 το 72% τοποθετείτο θετικά και μόλις 11% αρνητικά, και παρά την αύξηση της αρνητικής τοποθέτησης που έφτασε το 2023 στο 29% κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο αρκετά ψηλά που ήταν την ίδια περίοδο στο 67%.

Αναλύοντας, περαιτέρω, τη δημοτικότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη εκείνο το οποίο καταγράφεται είναι πως παραμένει δημοφιλής στις τάξεις του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ (με ελαφρά μετακίνηση προς τα πάνω). Ο Ν. Χριστοδουλίδης παραμένει δημοφιλής (69%) ανάμεσα στους ψηφοφόρους του, αλλά τα πάει αρκετά καλά και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Αβέρωφ Νεοφύτου (47% έχει θετική γνώμη και 51% αρνητική), ενώ στην περίπτωση των ψηφοφόρων του Α. Μαυρογιάννη μόνο το 23% έχει θετική γνώμη και το 74% αρνητική.

Όσον αφορά της δημογραφικές αναλύσεις, εκείνο που σημειώνεται είναι πως υπάρχει περισσότερη θετική γνώμη ανάμεσα στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Σ’ ο, τι δε αφορά τις ηλικιακές ομάδες μόνο στους 60+ περνά τη βάση (52%) ενώ στην ηλικιακή ομάδα 18-39 η θετική γνώμη είναι στο 46% και στην ομάδα 40-59 είναι στο 43%.

Ταυτότητα Έρευνας

Μέγεθος Δείγματος: 600 Επιτυχημένες συνεντεύξεις

Γεωγραφική Κάλυψη Δείγματος: Παγκύπρια, Αστικές και Αγροτικές Περιοχές

Δειγματοληψία: Τυχαία-ΣτρωματοποιημένηΠολύ-σταδιακή

Συλλογή Πληροφοριών: Τηλεφωνικές Συνεντεύξεις –CATI (Computer Aided Telephone Interviews)

Ερωτώμενος: Άτομα 18 χρονών και άνω

Ομάδα Έρευνας: 30 Ερευνητές & 2 Επιθεωρητές

Συλλογής Πληροφοριών: 20/02/2024 – 26/02/2024

Σταθμίσεις: Το δείγμα σταθμίστηκε (rimweighting) εκ των υστέρων με περιορισμούς (constraints) ως προς δημογραφικές παραμέτρους και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2021

Στατιστικές Αναλύσεις σε βάσεις κάτω των 60 ατόμων (*) υπόκεινται σε μεγάλα στατιστικά λάθη και αναλύσεις σε βάσεις κάτω των 30 ατόμων (**) παρουσιάζονται μόνο για ενδεικτικούς σκοπούς

Η Pulse Market Research είναι πλήρες μέλος των:

ESOMAR (European Society of Opinion and Market Research)

WAPOR (World Association of Public and Opinion Research)

ΣΕΔΕΑΚ (Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς Κύπρου)

MSPA (Mystery Shoppers Providers Association)

ΤΟ Β’ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ (ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ) ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ