Η όλη αξιολόγηση της κυβέρνησης δεν διαφέρει από τo γενικό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες σ’ ό,τι αφορά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Η έρευνα της Pulse Market Research καταγράφει μια γενική απογοήτευση για την κυβέρνηση, με τα ποσοστά της να κινούνται προς το χειρότερο τους τελευταίους εννέα μήνες.

Δείτε το πρώτο μέρος ΕΔΩ

Μόλις ένας στους τέσσερις Κύπριους, ποσοστό 24%, εμφανίζεται ικανοποιημένος από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ενώ τρεις στους τέσσερις, ή 74% να δηλώνουν μη ικανοποιημένοι. Σε ανάλογη μέτρηση που είχε γίνει από την Pulse Market Research τον περασμένο Ιούνη το διάστημα μεταξύ των δύο ήταν πολύ μικρότερο: 35% εξέφραζαν ικανοποίηση και 57% μη ικανοποιημένοι. Στο διάστημα που ακολούθησε και παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει στο κυβερνητικό σχήμα, οι πολίτες όχι μόνο δεν έχουν πειστεί αλλά αντίθετα υπήρξε αύξηση της δυσφορίας/δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Αναλύοντας τα δεδομένα της δημοσκόπησης, το πρώτο που καταγράφεται είναι το αρνητικό πρόσημο που βάζουν στην κυβέρνηση οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του Νίκου Χριστοδουλίδη. Απ’ όσους ψήφισαν κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2023, Νίκο Χριστοδουλίδη, το 56% δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, ενώ μόνο το 43% εμφανίζονται ικανοποιημένοι. Όσον αφορά τα στρατόπεδα των ανθυποψηφίων του, βλέπουμε να αγγίζουν το απόλυτο κόκκινο όσον αφορά την αρνητική αξιολόγηση (91% στους ψηφοφόρους Μαυρογιάννη και 84% στους ψηφοφόρους Αβ. Νεοφύτου).

Στο κόκκινο και η αξιολόγηση που γίνεται από τους ψηφοφόρους των πολιτικών κομμάτων, είτε συμμετέχουν στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, είτε όχι. Στους ψηφοφόρους του 2021, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη βαθμολογείται αρνητικά σε ποσοστό 89% στο ΑΚΕΛ (11% δήλωσαν ικανοποιημένοι), 68% στον ΔΗΣΥ, 65% στο ΔΗΚΟ και 76% απ’ αυτούς που ψήφισαν άλλο κόμμα. Περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, 31% και 34% αντίστοιχα, εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ενώ στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων η ικανοποίηση είναι στο 24%.

Σ’ ό,τι δε αφορά την παρούσα περίοδο, η προσέγγιση όσον αφορά αυτούς που ψηφίζουν σήμερα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ παραμένει στα ίδια επίπεδα. Αντίθετα, στην περίπτωση του ΔΗΚΟ αυτοί που προτίθενται να ψηφίσουν το κόμμα στις προσεχείς ευρωεκλογές εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Το 43% δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση και το 57% μη ικανοποιημένο, καταγράφοντας μια σημαντική απόκλιση από εκείνους που είχαν ψηφίσει ΔΗΚΟ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Όσον αφορά του ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ, τρεις στους τέσσερις βαθμολογούν αρνητικά την κυβέρνηση. Ενώ στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων ένας στους τρεις βαθμολογεί θετικά και δύο στους τρεις αρνητικά.

Απ’ εκεί και πέρα καταγράφεται μια ομοιομορφία στις δημογραφικές αναλύσεις της αξιολόγησης της κυβέρνησης. Τρεις στους τέσσερις άνδρες και τρεις στις τέσσερις γυναίκες δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση. Στις ηλικιακές ομάδες από τα 18 έως και τα 59 ικανοποίηση για την κυβέρνηση κυμαίνεται μεταξύ 20% και 22% και η αρνητική αξιολόγηση κινείται μεταξύ 75% και 79%. Στους άνω των 60 το 68% δηλώνει πως δεν ικανοποιημένοι από τη κυβέρνηση και το 29% ικανοποιημένοι. Όσον αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης: στα άτομα μέχρι και το λύκειο η ικανοποίηση για την κυβέρνηση είναι στο 26%, στα άτομα με κολεγιακό ή πτυχιακό επίπεδο μόρφωσης η ικανοποίηση είναι στο 23% και στα άτομα με μεταπτυχιακό/διδακτορικό δίπλωμα η ικανοποίηση είναι στο 24%.

Δεν ικανοποιεί ούτε η αντιπολίτευση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ – Πιο σκληρή γραμμή ευνοούν ψηφοφόροι τους

Η πλειοψηφία των πολιτών βάζει αρνητικό πρόσημο στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά τοποθετείται κατά τον ίδιο τρόπο και σ’ ό,τι αφορά την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse Market Research δύο στους τρεις ψηφοφόρους εκτιμά ως μη ικανοποιητική την αντιπολίτευση που ασκείται από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού και ΑΚΕΛ. Το 68% εμφανίζεται όχι και όσο έως καθόλου ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΔΗΣΥ, ενώ σ’ ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ το ποσοστό είναι της τάξης του 65%. Αυτοί που δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι της τάξης του 20% και 23%, αντίστοιχα.

Αναλύοντας την αξιολόγηση της αντιπολιτευτικής δράσης του Δημοκρατικού Συναγερμού το πρώτο που σημειώνεται είναι η προσέγγιση των ίδιων των ψηφοφόρων του κόμματος της κυπριακής Δεξιάς. Μόνο ένας στους τρεις (ή ποσοστό 32%) εμφανίζεται ικανοποιημένο από την αντιπολίτευση του ΔΗΣΥ προς την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ενώ το 59%, όσον ψήφισαν Συναγερμό το 2021, εμφανίζεται να μην είναι ικανοποιημένο. Ωστόσο, απ’ αυτούς που προτίθενται να ψηφίσουν ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές καταγράφεται μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης για τον τρόπο άσκησης της αντιπολίτευσης, είναι στο 43%. Και ένα 52% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένοι. Κάτι που σημαίνει οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ σήμερα είναι μοιρασμένοι στο πώς βλέπουν το ρόλο του κόμματός τους έναντι της κυβέρνησης. Όσοι δε ψήφισαν Αβέρωφ Νεοφύτου στις εκλογές του 2023, το 60% δεν είναι ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση που ασκεί το κόμμα.

Στο χώρο του ΑΚΕΛ δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο ζήτημα ως προς το πώς βλέπουν οι ψηφοφόροι του κόμματος την αντιπολιτευτική δράση της κυπριακής Αριστεράς. Αυτοί που ψήφισαν το 2021 ΑΚΕΛ εμφανίζονται να κινούνται στα ίδια επίπεδα αξιολόγησης του πώς αντιπολιτεύεται το κόμμα τους. Το 46% εξέφρασε ικανοποίηση και το 48% δεν είναι ικανοποιημένοι. Όσον αφορά αυτούς που δήλωσαν πως θα ψηφίσουν ΑΚΕΛ στις επερχόμενες ευρωεκλογές, καταγράφεται μια μικρή διαφοροποίηση με τη θετική προσέγγιση να φτάνει στο 50% και την αρνητική στο 45%. Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του Ανδρέα Μαυρογιάννη, το 58% εμφανίζεται να μην είναι ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση του ΑΚΕΛ ενώ το 36% την κρίνει θετικά.

Οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ αξιολογούν κατά παρόμοιο τρόπο την αντιπολίτευση που ασκούν τα αντίπαλα κόμματα. Σύμφωνα με την έρευνα, εφτά στους δέκα Συναγερμικούς δεν θεωρούν ικανοποιητική την αντιπολίτευση του ΑΚΕΛ προς την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και η αξιολόγηση που κάνουν οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ όσον αφορά το πως ο ΔΗΣΥ αντιπολιτεύεται τον Χριστοδουλίδη.

Μη ικανοποιημένοι από τον τρόπο που ασκείται η αντιπολίτευση σε βάρος της κυβέρνησης εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του Νίκου Χριστοδουλίδη. Στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή εφτά στους δέκα, κρίνουν ως μη ικανοποιητική την αντιπολίτευση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μεταξύ Ιουνίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024 καταγράφεται μια οριακή διαφοροποίηση της προσέγγισης των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ ως προς τον αντιπολιτευτικό ρόλο των κομμάτων τους. Στον ΔΗΣΥ η μη ικανοποιητική άσκηση αντιπολίτευσης πήγε από το 62% στο 65% και στο ΑΚΕΛ από το 62% στο 68%, ενώ παράλληλα υπήρξε και αντίστοιχη μείωση του ποσοστού εκείνων που κρίνουν ως θετική την αντιπολίτευση που ασκείται. Είναι εμφανές και μέσα από την έρευνα ότι οι ψηφοφόροι τόσο του ΔΗΣΥ όσο και του ΑΚΕΛ ευνοούν μια πιο σκληρή αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Αρμενίζουμε προς λάθος κατεύθυνση

Ανάμεσα στο εκλογικό σώμα της Κύπρου υπάρχει μια σχεδόν απόλυτη εκτίμηση ότι τα πράγματα στην Κύπρο κινούνται προς λάθος κατεύθυνση. Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse Market Research οι Κύπριοι σε ποσοστό 62% δηλώνουν πως τα πράγματα στον τόπο τους πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, και μόλις το 9% τα βλέπει να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει κι ένα 28% που βλέπουν την κατάσταση να παραμένει ως είχε.

Το 9% που πιστεύει ότι πάνε καλά τα πράγματα είναι και το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί την τελευταία 15ετία, σύμφωνα και με τις διαχρονικές μετρήσεις της Pulse Market Research.

Σε αντίθεση με το πώς βλέπουν οι Κύπριοι να πηγαίνει ο τόπος, σε προσωπικό επίπεδο δείχνουν να είναι ικανοποιημένοι. Στο ερώτημα, πόσο γενικά ικανοποιημένοι είναι με τη ζωή τους, το 76% δήλωσε ότι είναι πολύ/αρκετά ικανοποιημένοι και το 24% όχι και τόσο/καθόλου ικανοποιημένοι. Όσον αφορά τις επί μέρους τάσεις των ψηφοφόρων, βλέπουμε ότι περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους εμφανίζονται όσοι ψήφισαν το 2023 Αβέρωφ Νεοφύτου (83%), στις τάξεις του ΔΗΣΥ (90%) και απόφοιτοι σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (82-90%). Ικανοποιημένοι εμφανίζονται και οι νέοι από 18 έως 39 ετών σε ποσοστό 86%.  Οι λιγότεροι ικανοποιημένοι από της ζωή τους εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ σε ποσοστό 58%.

Ταυτότητα Έρευνας

Μέγεθος Δείγματος: 600 Επιτυχημένες συνεντεύξεις

Γεωγραφική Κάλυψη Δείγματος: Παγκύπρια, Αστικές και Αγροτικές Περιοχές

Δειγματοληψία: Τυχαία-ΣτρωματοποιημένηΠολύ-σταδιακή

Συλλογή Πληροφοριών: Τηλεφωνικές Συνεντεύξεις –CATI (Computer Aided Telephone Interviews)

Ερωτώμενος: Άτομα 18 χρονών και άνω

Ομάδα Έρευνας: 30 Ερευνητές & 2 Επιθεωρητές

Συλλογής Πληροφοριών: 20/02/2024 – 26/02/2024

Σταθμίσεις: Το δείγμα σταθμίστηκε (rimweighting) εκ των υστέρων με περιορισμούς (constraints) ως προς δημογραφικές παραμέτρους και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2021

Στατιστικές Αναλύσεις σε βάσεις κάτω των 60 ατόμων (*) υπόκεινται σε μεγάλα στατιστικά λάθη και αναλύσεις σε βάσεις κάτω των 30 ατόμων (**) παρουσιάζονται μόνο για ενδεικτικούς σκοπούς

Η Pulse Market Research είναι πλήρες μέλος των:

ESOMAR (European Society of Opinion and Market Research)

WAPOR (World Association of Public and Opinion Research)

ΣΕΔΕΑΚ (Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς Κύπρου)

MSPA (Mystery Shoppers Providers Association)