Άνοιξε το πρωί η αυλαία της διαδικασίας των ακροάσεων στο πλαίσιο της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς για τα όσα καταλογίζει στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία» ο Μακάριος Δρουσιώτης.

Ο δημοσιογράφος/ερευνητής μετέβη το πρωί μαζί με τη δικηγόρο του Λητώ Καρυόλου στα γραφεία της Αρχής. Από τις 10:00 το πρωί και για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων ωρών, κατέθετε ενώπιον της ομάδας των λειτουργών επιθεώρησης, της οποίας προΐσταται η αυστραλή εμπειρογνώμονας, Γκαμπριέλ Λουίζ ΜακΙντάιρ.

Πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότι αυτό που απασχόλησε στην πρώτη ακρόαση ήταν το κεφάλαιο που αναδείχθηκε μέσα από το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη και αφορά την οικονομική κρίση του 2013 που βίωσε έντονα η κοινωνία και σημαδεύτηκε από τους χειρισμούς του τότε Πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Δρουσιώτης φέρεται να κατέθεσε μεγάλο αριθμό εγγράφων προς υποστήριξη των όσων καταγράφει στο βιβλίο του, ενώ υποβλήθηκαν αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις από πλευράς λειτουργών επιθεώρησης, δηλαδή, την κ. ΜακΙντάιρ και τους νομικούς Χαρίλαο Χρυσάνθου, Ορέστη Νικήτα και Ανδρέα Ευθυμίου. Η κατάθεση του Μακάριου Δρουσιώτη θα συνεχιστεί την προσεχή Πέμπτη.

Αυτό είναι ένα από τα πέντε υποκεφάλαια που αποτελούν αντικείμενο της έρευνας. Τα στελέχη της ερευνητικής ομάδας, που έχουν διευρυμένο πεδίο ως προς την έρευνα την οποία διεξάγουν, σύμφωνα και με παλιότερα δημοσιεύματά μας, έχουν διαβάσει το βιβλίο και κατά τις προκαταρκτικές τους εξετάσεις έχουν διαχωρίσει σε υποκεφάλαια τα θέματα που προκύπτουν, για να είσαι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί στο έργο τους.

Βασικό πρόσωπο της έρευνας είναι ο τέως Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και τα όσα του καταλογίζονται στο βιβλίο. Στο «Κράτος Μαφία» περιλαμβάνονται πολλές αναφορές για τον Ρώσο ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και τα όσα έγιναν στην Κύπρο μετά το διαζύγιό του. Είχε αναδειχθεί και ο φερόμενος ρόλος μεγάλου δικηγορικού γραφείου και η σχέση του με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αξιοπερίεργες διεργασίες της Βουλής για τροποποίηση νομοθεσίας, δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες ευνοήθηκε ο ολιγάρχης και μεταφορές κεφαλαίων. Ο Αναστασιάδης με δημόσιες γραπτές τοποθετήσεις του έχει απορρίψει κατηγορηματικά όσα του προσάπτονται.

Οι ερευνώντες λειτουργοί διερευνούν και θέμα που αφορά την Αστυνομία και τις παρακολουθήσεις. Αξιολογώντας τα κεφάλαια του βιβλίου κατέληξαν πως υπάρχει ζήτημα για διερεύνηση ενδεχόμενης εσκεμμένης πράξης σε σχέση με την Αστυνομία Κύπρου. Ο Δρουσιώτης στο βιβλίο του κατέθεσε προσωπικές μαρτυρίες όταν είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι παρακολουθείτο μέσω λογισμικών, που προηγουμένως επιμόλυναν ηλεκτρονικές προσωπικές συσκευές του.

Περιγράφει, μεταξύ άλλων, την αντίδραση μελών της Αστυνομίας όταν έθεσε υπόψιν τους τις υποψίες και τα στοιχεία του που έδειχναν ότι ήταν θύμα υποκλοπών. Στο βιβλίο του είχε διατυπώσει τη θέση ότι μέλη της Αστυνομίας δεν έδειχναν πρόθυμα να διερευνήσουν τα όσα τους είχε αναφέρει.