Στο πρόσωπο εμπειρογνώμονα διεθνούς καριέρας από την Αυστραλία βρήκε το κατάλληλο άτομο για τη διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Ο λόγος για την έμπειρη νομικό, Γκαμπριέλ Λουίζ ΜακΙντάιρ (Gabrielle Louise McIntyre), η οποία ήρθε στην Κύπρο και συμφώνησε να αναλάβει τη διερεύνηση για τα όσα καταλογίζονται στον Νίκο Αναστασιάδη, στο βιβλίο του δημοσιογράφου/ερευνητή Μακάριου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία». Την υπόθεση είχε θέσει ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής περιόδου ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Η Αρχή είχε αποταθεί στο παρελθόν σε Έλληνες νομικούς. Ωστόσο, είχε παρουσιαστεί δυστοκία στη σύναψη συμφωνίας μαζί τους ώστε να αναλάβουν ρόλο λειτουργού επιθεώρησης και διερεύνησης της υπόθεσης. Όταν, όμως, ο συγγραφέας του βιβλίου ενημέρωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι το έργο του θα μεταφραστεί και στην αγγλική γλώσσα, διευρύνθηκε το πεδίο του σώματος κατά της διαφθοράς, καθώς κατέστη εφικτή η εξεύρεση νομικών από το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο των σχετικών διερευνητικών επαφών εκτός Κύπρου προέκυψε πρόταση για τη συγκεκριμένη νομικό και αφού πρώτα αξιολογήθηκε η περίπτωση της και έγιναν οι προκαταρκτικές επαφές, διευθετήθηκε και συνάντηση στην Κύπρο για συμφωνία των τελικών λεπτομερειών. Όπερ και εγένετο τις προηγούμενες ημέρες.

Να σημειωθεί ότι ήδη η κ. ΜακΙντάιρ πριν την τελική συμφωνία με την Αρχή είχε διαβάσει το βιβλίο στην αγγλική και δήλωσε διατεθειμένη να αναλάβει ως επικεφαλής τη διερεύνηση της υπόθεσης και την εξέταση κατά πόσον προκύπτει θέμα διαφθοράς ή ασυμβίβαστου για τον πρώην Πρόεδρο.

Όπως πληροφορείται ο «Φ» οι απολαβές της αναμένεται να αγγίζουν τα 800 ευρώ για κάθε εργάσιμη ημέρα, ενώ το έργο της θα συνεπικουρείται από τρεις Ελληνοκύπριους νομικούς.

Η κ. ΜακΙντάιρ χαρακτηρίζεται ως ειδικός στη διεθνή νομική πρακτική, στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, στο διεθνές ποινικό δίκαιο, στο δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο διοικητικό δίκαιο. Συμμετείχε διεθνώς σε διάφορες επιτροπές και σώματα. Είναι ενδεικτικό ότι διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Αλήθειας, Συμφιλίωσης και Εθνικής Ενότητας των Σεϋχελλών.

Τα ζητήματα που θα διερευνηθούν αφορούν μεταξύ άλλων τον Ρώσο ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και τα όσα έγιναν στην Κύπρο μετά το διαζύγιο του τελευταίου. Στο βιβλίο, είχε αναδειχθεί ο ρόλος μεγάλου δικηγορικού γραφείου και η σχέση του με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αξιοπερίεργες διεργασίες της Βουλής για τροποποίηση νομοθεσίας, δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες ευνοήθηκε ο Ρώσος ολιγάρχης και μεταφορές κεφαλαίων. Τον Νοέμβριο του 2022 ο κ. Αναστασιάδης, με γραπτή του τοποθέτηση για την καταγγελία Μαυρογιάννη, είχε εκφράσει «ικανοποίηση γιατί η καταγγελία προς την Αρχή θα δώσει την ευκαιρία να διερευνηθούν οι συκοφαντικοί ισχυρισμοί και τα ψεύδη ενός τρίτου που, δυστυχώς, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες οδήγησαν τον κ. Μαυρογιάννη στη συγκεκριμένη καταγγελία».

Στο μεταξύ, ο επίτροπος Διαφάνειας και επικεφαλής της Αρχής, Χάρης Πογιατζής, είχε συνάντηση στα μέσα του περασμένου μήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο πρώτος έθεσε θέμα προώθησης τροποποιητικού νομοσχεδίου για μετατροπή της Αρχής σε νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Η Αρχή θεωρεί ότι με τη συγκεκριμένη αλλαγή, θα καταστεί πιο ευέλικτη καθώς θα επιλέγει συνεργάτες από το δημόσιο τομέα και θα αποφεύγει χρονοβόρες διαδικασίες που στέκονται τροχοπέδη στο έργο της. Τα αιτήματα της Αρχής έχουν σταλεί και γραπτώς στο Προεδρικό από τις 18/1.