Σε βαθιά νερά εισέρχεται εντός Μαΐου η έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς σε σχέση με τα όσα καταγγέλλει ο δημοσιογράφος/συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία».

Οι τέσσερις λειτουργοί επιθεώρησης, στους οποίους ανατέθηκε το ερευνητικό έργο, θα έχουν ακροάσεις με πρώην αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας και βουλευτές μετά το Πάσχα. Μεταξύ αυτών των μαρτύρων θα είναι και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ο οποίος θα καταθέσει για μια ολόκληρη ημέρα.

Επιπλέον, μέσα σε ένα 24ωρο αναμένεται να δώσουν τη δική τους μαρτυρία ο βουλευτής και τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Γεωργίου και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης. Μαρτυρία θα δώσει και η πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαρία Κυριακού. Εξάλλου, πολύωρη κατάθεση έδωσε ήδη η δικηγόρος Αλεξάνδρα Πελαγία.

Την προσεχή Δευτέρα και την Τρίτη αναμένεται να καταθέσει εκ νέου ο ίδιος ο Μακάριος Δρουσιώτης, με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν δύο διαδικασίες πολύωρων ακροάσεων.

Ήδη οι λειτουργοί επιθεώρησης έχουν συλλέξει έγγραφα από τη Βουλή και το Δικαστήριο στο πλαίσιο του ερευνητικού τους έργου. Αρχεία αναμένεται να κατατεθούν και από το Προεδρικό.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι τέσσερις νομικοί, στους οποίους ανατέθηκε η έρευνα, με βάση και τα πρόσωπα που κλήτευσαν για να δώσουν μαρτυρία, εστιάζουν στην υπόθεση του Ρώσου ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ. Στο βιβλίο «Κράτος Μαφία» καταγράφονται τα όσα έγιναν στην Κύπρο μετά το διαζύγιό του τελευταίου. Είχε αναδειχθεί και ο φερόμενος ρόλος μεγάλου δικηγορικού γραφείου και η σχέση του με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αξιοπερίεργες διεργασίες της Βουλής για τροποποίηση νομοθεσίας, δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες ευνοήθηκε ο ολιγάρχης και μεταφορές κεφαλαίων. Ο κ. Αναστασιάδης με δημόσιες γραπτές τοποθετήσεις του έχει απορρίψει κατηγορηματικά όσα του προσάπτονται.

Στο μεταξύ, την περασμένη Τρίτη ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατέθεσε αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, μέσω των δικηγόρων του Γιώργο Τριανταφυλλίδη και Θεόδωρο Οικονόμου, κατά του Μακάριου Δρουσιώτη. Προβάλλεται η θέση ότι ο τελευταίος προέβη σε κακόβουλους, ψευδείς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς που περιέχονται και προβάλλονται στα βιβλία «Κράτος Μαφία» και «Η Συμμορία», αλλά και σε άρθρο ημερομηνίας 5/9/2013. Ο κ. Αναστασιάδης διεκδικεί τιμωρητικές αποζημιώσεις ύψους €2.000.000, ενώ αιτείται έκδοση διατάγματος «με το οποίο να απαγορεύει στον κ. Δρουσιώτη να επαναλαμβάνει και/ή κυκλοφορεί και/ή με οποιοδήποτε τρόπο δημοσιεύει ή αναδημοσιεύει τα πιο πάνω βιβλία και/ή δημοσιεύματα». Ο δημοσιογράφος/συγγραφέας σε γραπτή τοποθέτησή του σχολιάζει πως η προαναφερθείσα είναι «κίνηση αντιπερισπασμού λόγω της συνεχιζόμενης κατάθεσής μου ενώπιον της Αρχής Κατά της Διαφθοράς», ενώ κάνει λόγο για ψυχολογικό εκβιασμό του κ. Αναστασιάδη. Καταλήγει, σημειώνοντας πως «αντιμετώπισα τον κ. Αναστασιάδη στο δημόσιο διάλογο, τον αντιμετωπίζω στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς, είμαι έτοιμος να τον αντιμετωπίσω και στα δικαστήρια εάν και όταν αυτή η υπόθεση εκδικαστεί».