Ο ρόλος της Αστυνομίας Κύπρου θα ελεγχθεί στο πλαίσιο της έρευνας για τα όσα καταλογίζονται στο βιβλίο του δημοσιογράφου/ερευνητή Μακάριου Δρουσιώτη, «Κράτος Μαφία».

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», βάσει της πρωταρχικής αξιολόγησης του βιβλίου από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, πρόκυψε ζήτημα για διερεύνηση εσκεμμένης πράξης σε σχέση με το αστυνομικό Σώμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δρουσιώτης στο βιβλίο του καταθέτει προσωπικές μαρτυρίες όταν είχε καταλήξει στη διαπίστωση ότι παρακολουθείται μέσω λογισμικών, που προηγουμένως επιμόλυναν ηλεκτρονικές προσωπικές συσκευές του.

Περιγράφει, μεταξύ άλλων, την αντίδραση μελών της Αστυνομίας όταν έθεσε υπόψιν τους τις υποψίες και τα στοιχεία του που έδειχναν ότι ήταν θύμα υποκλοπών. Στο βιβλίο του είχε διατυπώσει τη θέση ότι μέλη της Αστυνομίας δεν έδειχναν πρόθυμα να διερευνήσουν τα όσα τους είχε αναφέρει.

Αυτή η παράμετρος, λοιπόν, περιλαμβάνεται στο μέρος του συγγραφικού έργου που διαβίβασε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς στους τέσσερις λειτουργούς επιθεώρησης, οι οποίοι ανέλαβαν τη διερεύνηση των όσων απορρέουν από το βιβλίο «Κράτος Μαφία».

Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που καταλογίζεται στα στελέχη της Αστυνομίας είναι πιθανές πράξεις, οι οποίες ενδεχομένως να αποτελούν κατάχρηση εξουσίας από πλευράς τους.

Οι τέσσερις λειτουργοί επιθεώρησης έχουν διευρυμένο πεδίο ως προς την έρευνά τους, με βάση τους όρους εντολής τους. Τα στελέχη της Αρχής πολύ πριν καταλήξουν στους λειτουργούς επιθεώρησης, διάβασαν το βιβλίο και έκαναν καταμερισμό των κεφαλαίων και υποκεφαλαίων, ανάλογα με έκαστη υπόθεση που αναδεικνύεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένα κομμάτια του βιβλίου δεν έχουν διαβιβαστεί στους λειτουργούς, καθώς σχετίζονται είτε με πολύ εξειδικευμένα τεχνικά ζητήματα, είτε με ενέργειες προσώπων στο εξωτερικό. Ωστόσο, εκφράζεται η θέση πως οι λειτουργοί επιθεώρησης δεν έχουν περιορισμούς ως προς το ερευνητικό τους έργο.

Βασικό πρόσωπο της έρευνας, πάντως, είναι ο τέως Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και τα όσα του καταλογίζονται στο βιβλίο και τα όποια αποτέλεσαν αντικείμενο διαξιφισμών τα προηγούμενα 24ωρα μεταξύ του πρώην πρώτου πολίτη και του Μακάριου Δρουσιώτη. Τα ζητήματα που θα διερευνηθούν αφορούν μεταξύ άλλων τον Ρώσο ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και τα όσα έγιναν στην Κύπρο μετά το διαζύγιο του τελευταίου. Στο βιβλίο, είχε αναδειχθεί ο ρόλος μεγάλου δικηγορικού γραφείου και η σχέση του με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αξιοπερίεργες διεργασίες της Βουλής για τροποποίηση νομοθεσίας, δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες ευνοήθηκε ο Ρώσος ολιγάρχης και μεταφορές κεφαλαίων.

H Αυστραλή έμπειρη νομικός, Γκαμπριέλ Λουίζ ΜακΙντάιρ, η οποία θα είναι επικεφαλής των ερευνών, θα έρθει στην Κύπρο στις αρχές του επόμενου μήνα. Από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου θα βρίσκεται στο νησί μας και θα έχει την ευκαιρία να κάνει διεργασίες για τον όσο το δυνατόν καλύτερο συντονισμό με τους συνεργάτες της, τους υπόλοιπους λειτουργούς επιθεώρησης. Το έργο της θα συνεπικουρούν οι Κύπριοι δικηγόροι Χαρίλαος Χρυσάνθου, Ορέστης Νικήτας και Ανδρέας Ευθυμίου. Δεν έχει ξεκαθαριστεί κατά πόσον κατά την παραμονή της στην Κύπρο θα γίνουν ακροάσεις, δηλαδή, αν θα κληθούν μάρτυρες να καταθέσουν το πλαίσιο της έρευνας.