Την κατάργηση, ουσιαστικά, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια και τη μετεξέλιξή του σε ένα εξειδικευμένο χορηγικό Πρόγραμμα για τη στήριξη φεστιβάλ τεχνών στην Κύπρο ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο Υφυπουργός Πολιτισμού.

Ο Γιάννης Τουμαζής παρουσίασε το Πρόγραμμα «ΚΥΠΡΙΑ – Χορηγικό Πρόγραμμα Φεστιβάλ Τεχνών», η εφαρμογή του οποίου θα αρχίσει σε πιλοτική βάση από το 2023 και στόχος του είναι στηρίξει τον θεσμό της της διοργάνωσης μονοθεματικών και πολυθεματικών φεστιβάλ τεχνών στο νησί.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μέσα από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτού του Προγράμματος το Υφυπουργείο Πολιτισμού επιδιώκει την αναθεώρηση της προηγούμενης πολιτικής σε σχέση με τη διοργάνωση και στήριξη φεστιβάλ τεχνών «ανταποκρινόμενο στην ανάγκη ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της φεστιβαλικής σκηνής της Κύπρου».

«Το ίδιο το Πρόγραμμα αποτελεί τη θεσμική μετεξέλιξη του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ, το οποίο λειτούργησε για 30 χρόνια με μεγάλη επιτυχία» σημείωσε ο Υφ. Πολιτισμού, τονίζοντας ότι το Πρόγραμμα απευθύνεται σε μη κερδοσκοπικούς φορείς που διοργανώνουν φεστιβάλ τεχνών.

Στους ειδικούς στόχους του εντάσσεται, μεταξύ άλλων, η ενδυνάμωση και στήριξη της οργανωτικής υποδομής φορέων που διοργανώνουν φεστιβάλ τεχνών, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και να ενισχύεται η αειφορία τόσο των υφιστάμενων φεστιβάλ τεχνών όσο κι αυτών που θα δημιουργηθούν στο μέλλον. Επίσης, η αποκέντρωση και εξάπλωση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε όλη την Κύπρο.

Ιδιαίτερη πρόνοια λαμβάνεται σε σχέση με την ικανότητά τους να αναπτύσσουν τον δικό τους στρατηγικό σχεδιασμό και να είναι σε θέση να θέτουν τα ίδια, ως θεσμικές διοργανώσεις, τις βάσεις για την περαιτέρω πορεία και εξέλιξή τους.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι φορείς που διοργανώνουν μονοθεματικά ή πολυθεματικά φεστιβάλ τεχνών, δηλαδή φεστιβάλ που αφορούν στις παραστατικές  τέχνες του θεάτρου, του χορού και της μουσικής, όπως επίσης και τις τέχνες της λογοτεχνίας, τις εικαστικές και τις εφαρμοσμένες τέχνες, καθώς επίσης και τον κινηματογράφο.

Δικαιούχοι

  • Μονοθεματικά ή Πολυθεματικά Φεστιβάλ Τεχνών
  • Φεστιβάλ τα οποία υποστηρίζονται από σκεπτικό
  • Φεστιβάλ που δίνουν ώθηση και ενθάρρυνση στη Σύγχρονη Κυπριακή Καλλιτεχνική Δημιουργία
  • Φεστιβάλ που προωθούν και προάγουν την Καλλιτεχνική Παιδεία και Πολιτιστική Εξωστρέφεια του Κυπριακού Κοινού (πολιτιστικός πλουραλισμός)

«Πρέπει να είναι φεστιβάλ που θα στηρίζονται σε συγκεκριμένο σκεπτικό διοργάνωσής τους, να δίνουν ώθηση στη σύγχρονη κυπριακή καλλιτεχνική δημιουργία και έμφαση στη συμμετοχή Κύπριων δημιουργικών συντελεστών μέσα από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τους, όπως επίσης και να προάγουν την καλλιτεχνική παιδεία και πολιτιστική εξωστρέφεια του κυπριακού κοινού, φέρνοντάς το σε δημιουργική και γόνιμη επαφή με καλλιτεχνικά δρώμενα από το εξωτερικό» σημειώνεται.

Η βάση εφαρμογής του Προγράμματος είναι ανταγωνιστική. Δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών πόρων που μπορούν να διατεθούν για την εφαρμογή του Προγράμματος, η διαχείριση και διανομή των πόρων χρηματοδότησης των φεστιβάλ θα διέπεται από την αρχή της ανταγωνιστικότητας και τον κανόνα της διαθεσιμότητας των οικονομικών πόρων. Επιλέξιμα για χρηματοδότηση θα είναι μόνον όσα φεστιβάλ εξασφαλίζουν τουλάχιστον 80 μονάδες από τα κριτήρια αξιολόγησης (συνολική σταθμισμένη βαθμολογία). Θα χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα τα φεστιβάλ που θα εξασφαλίζουν τον μεγαλύτερο βαθμό κατά τη διαδικασία αξιολόγησής τους, με βάση τη σειρά κατάταξής τους και νοουμένου ότι θα είναι διαθέσιμοι οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι.

Οι αιτήσεις που υποβάλλονται, εξετάζονται από τριμελή Ειδική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ένα Ανώτερο στέλεχος των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και δύο εξωτερικοί αξιολογητές οι οποίοι θα ορίζονται από τον Υφυπουργό. 

Όροι χρηματοδότησης

Η χρηματοδότηση θα φτάνει μέχρι το 90% των Επιλέξιμων Δαπανών. Μέχρι €50.000 για Φεστιβάλ Κατηγορίας Α και μέχρι €20.000 για φεστιβάλ Κατηγορίας Β. Το 35% της συνολικής χρηματοδότησης αφορά στην ανάπτυξη της οργανωτικής  υποδομής του φεστιβάλ, την α ανάπτυξη κοινού και τη διεύρυνση του Δικτύου. 

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τους σκοπούς, τους όρους, τα κριτήρια και τις διαδικασίες που ισχύουν σε σχέση με την εφαρμογή του Προγράμματος ΚΥΠΡΙΑ για το 2023, όπως επίσης για τις σχετικές αιτήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού culture.gov.cy (Προγράμματα και Σχέδια Επιχορηγήσεων), όπου έχει αναρτηθεί το Πρόγραμμα.

Φορείς που έχουν αιτηθεί στο Πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ για το 2023 διατηρούν το δικαίωμα αίτησης και στο Πρόγραμμα ΚΥΠΡΙΑ για χρηματοδότηση διαφορετικών ή επιπλέον δαπανών.

Οι αιτήσεις πρέπει απαραίτητα να υποβάλλονται ηλεκτρονικά (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected]). Kαταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023.