Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ολλανδός animateror, σκηνοθέτης και εικονογράφος Μίκαελ Ντούντοκ ντε Βιτ φιλοτέχνησε την αφίσα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αnimation Κύπρου Όψεις του Κόσμου 2023. 

Το Αnimafest θα διεξαχθεί φέτος από τις 9 μέχρι τις 12 Αυγούστου στην όμορφη Σαλαμιού της επαρχίας Πάφου. 

Ο Μίκαελ Ντούντοκ ντε Βιτ, που έχει έδρα το Λονδίνο, είναι μεταξύ άλλων δημιουργός της ταινίας «Father and Daughter» που τιμήθηκε με το Όσκαρ μικρού μήκους animation το 2000. 

Στο σκεπτικό της αφίσας, ο καταξιωμένος animator σημειώνει ότι έχοντας παρακολουθήσει το σύντομο ντοκιμαντέρ του 2021 για το φεστιβάλ παρατήρησε ένα τοπίο κοντά στη Σαλαμιού με δέντρα που μοιάζουν με ελιές. «Η φαντασία μου μηχανεύτηκε αυτή την άχρονη, ρομαντική εικόνα μιας νεαρής κοπέλας, που κάθεται ήρεμα στη φύση με την προσοχή της στραμμένη προς την απόσταση, προς το φως».

Η αφίσα του 22ου Animafest 2023.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης παρουσιάζονται κάθε χρόνο επιλεγμένα έργα κορυφαίων ανεξάρτητων δημιουργών από όλο τον κόσμο, πλαισιωμένα από διαλέξεις, ειδικά αφιερώματα, εκθέσεις, παιδικό πρόγραμμα ταινιών, εργαστήρια και συναυλίες. 

Περισσότερες πληροφορίες για το πλούσιο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθούν σύντομα σε ξεχωριστή ανακοίνωση που θα περιλαμβάνει και την επιλογή των ταινιών στα φετινά επίσημα διαγωνιστικά προγράμματα, Διεθνές, Εθνικό και Παιδικό διαγωνιστικό.

Τετραήμερο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών 

Στη φετινή διοργάνωση θα προηγηθεί για πρώτη φόρα τετραήμερο διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας ξένων και Κύπριων νέων δημιουργών από τις 6-9 Αυγούστου με τον γενικό τίτλο «Animation Film Camp: Contemporary Animation Horizons», σε συνεργασία με το World Festival of First Animations PRIMANIMA της Βουδαπέστης.

Πρόκειται για ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Animafest Cyprus, με διεθνή προσανατολισμό και με δυνατότητες δικτύωσης νέων καλλιτεχνών και φοιτητών με διεθνή κέντρα και Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ στηρίζει το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού.