Για τα τρέχοντα θέματα του τομέα της ενημέρωσε την Παρασκευή την Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου.

Η Υφυπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή για τις δράσεις και οργάνωση του Υφυπουργείου μετά και την ένταξη σε αυτό και του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο για την κατοχύρωση του επαγγέλματος του καλλιτέχνη βρίσκεται στην Επίτροπο Νομοθεσίας, ενώ λειτουργός του Υφυπουργείου ανέφερε ότι θα γίνει μια διαβούλευση με καλλιτέχνες και στόχος είναι να υποβληθεί το ν/σ μέχρι τέλος Νοέμβρη στη Νομική Υπηρεσία και ότι ελπίζουν πως ως το τέλος Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το Τμήμα Αρχαιοτήτων, είπε ότι έχει ενταχθεί στο Υφυπουργείο κι ότι όλη αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει, όπως και το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού. Ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου και τα δύο αυτά μεγάλα τμήματα του Υφυπουργείου, θα έχουν διευθυντές.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη, αν έχουν διαφοροποιηθεί οι απόψεις της από τότε που ήταν ακαδημαϊκός και είχε καταθέσει σε υπόμνημα της στη Βουλή στο παρελθόν ότι η μεταφορά του Τμ. Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο θα ήταν κίνηση καταστροφική, Κασσιανίδου είπε ότι δεν ήταν καταστροφική αυτή η μετάβαση και θα το δουν και οι ίδιοι, δηλαδή τόσο Τμήμα Αρχαιοτήτων όσο και το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού.

Η Υφυπουργός κρίνει ότι η μετάβαση των δύο Τμημάτων είναι πολύ ομαλή, ενώ οι διαδικασίες κινούνται πιο γρήγορα σε σύγκριση με πριν που ήταν σε τεράστια Υπουργεία και ήταν «τα τελευταία σε σημασία τμήματα».

Λίνα Κασσιανίδου: Δεν σκοπεύω να τα βροντήξω σύντομα

Εξάλλου, η Υφυπουργός, συμφωνώντας με τους Βουλευτές ότι χρειάζεται αναβάθμιση κτηριακή αλλά και λειτουργική της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, είπε ότι είναι έτοιμοι για προκήρυξη διαγωνισμού, αλλά πρέπει πρώτα να πάρουν την έγκριση και του Υπουργού Οικονομικών. Ζήτησε τη στήριξη της Επιτροπής προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά την αύξηση ενοικίου για εκδηλώσεις στο Κούριο, η Υφυπουργός είπε ότι προέκυψε ότι το ενοίκιο ήταν πολύ χαμηλό και έπρεπε να αυξηθεί και ότι πρέπει να γίνει βελτίωση στα καμαρίνια των ηθοποιών και στο θέατρο. Συνεργάτιδα της Υφυπουργού ανέφερε ότι η αύξηση θεωρήθηκε αναγκαία για να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα.

Στην παρατήρηση του βουλευτή Αλέκου Τρυφωνίδη, για τις εξουσίες του διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, οι οποίες όπως είπε ο ίδιος, είναι περισσότερες από αυτές της Υφυπουργού και αποφασίζουν για πολλά θέματα, η Λ. Κασσιανίδου συμφώνησε ότι όντως ο διευθυντής του συγκεκριμένου τμήματος έχει πολλές εξουσίες αλλά δίδονται για να είναι σε θέση να προστατεύει τις αρχαιότητες. Σημείωσε ότι η Κύπρος έχει πολύ ισχυρό νόμο για τις αρχαιότητες που βοήθησε να προστατευτούν σημαντικά μνημεία.

Ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη για αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό και ειδικότερα για το σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ και την θεατρική ανάπτυξη.

Ο βουλευτής Χρύσανθος Σαββίδης έκανε λόγο για παράπονα προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων ότι δόθηκαν άδειες για να κτιστούν εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία σε περιοχές με αρχαιότητες και ότι αρχαιολογικοί χώροι είναι παραμελημένοι. Είπε ακόμη ότι η αρμοδιότητα για τις προτομές ηρώων ήταν κάτω από το Υπουργείο Παιδείας και τώρα είναι στο Υφυπουργείο και εισηγήθηκε όπως συσταθεί ένας μηχανισμός για αυτό. Εισηγήθηκε επίσης παρέμβαση για αναβάθμιση βιβλιοθηκών σχολικών μονάδων και των Δήμων.

Σε σχέση με εισήγηση από βουλευτές για ίδρυση Μουσείου Συγγραφέων, η Υφυπουργός είπε ότι θα μπορούσε αυτό να ξεκινήσει σε ψηφιακή μορφή. Ενδιαφέρον είχε και η εισήγηση του βουλευτή Πρόδρομου Αλαμπρίτη γίνει μια χαρτογράφηση των πολιτιστικών δρώμενων που επιχορηγούνται από το Κράτος αλλά και της δημιουργίας στην Κύπρο ανά κοινότητα και Δήμο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, σημείωσε ότι η Επιτροπή έδωσε «σκληρή μάχη με κατεστημένα», με άλλα συμφέροντα στο παρελθόν για να έχουμε Υφυπουργείο Πολιτισμού και διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα στην Υφυπουργό και τους συνεργάτες της και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αναδείξουν θέματα.