Γεμίζουν οι θάλαμοι νοσηλείας ασθενών με σοβαρά συμπτώματα Covid-19 ενώ παθολογικά και πνευμονολογικά τμήματα στα κρατικά νοσοκομεία είναι σχεδόν υπερπλήρη εξαιτίας των υπολοίπων ιογενών ή μικροβιακών εποχιακών λοιμώξεων που κυκλοφορούν εδώ και μερικές εβδομάδες.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χαράλαμπος Χαριλάου, «αυτή τη στιγμή στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται πέραν των 90 ασθενών με κορωνοϊό, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι και υπερήλικες. Δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας». Ηλικιωμένοι και υπερήλικες είναι όμως, όπως επεσήμανε, «και οι ασθενείς που νοσηλεύονται με άλλες εποχιακές λοιμώξεις, ενώ και τα παιδιατρικά τμήματα, κυρίως στο Μακάριο νοσοκομείο παρουσιάζουν αυξημένη πληρότητα αφού ο RSV εξακολουθεί να χτυπά τα παιδιά». «Περιστατικά RSV παρατηρούνται και σε ηλικιωμένους ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση αφορά τα παιδιά», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαριλάου επεσήμανε ότι «βάσει των υπολογισμών μας οι οποίοι από την έναρξη της πανδημίας επιβεβαιώνονται ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό θα παρουσιάσει και τις επόμενες ημέρες αύξηση και όπως προβλέπουμε θα έχουμε και τριψήφιους αριθμούς στη συνέχεια» και ταυτόχρονα, «πλησιάζουμε τα μέσα Ιανουαρίου και αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε αύξηση και στα περιστατικά γρίπης που νοσηλεύουμε».

Επιπρόσθετα, «σήμερα επαναλειτουργούν τα σχολεία και σίγουρα θα έχουμε αύξηση στα περιστατικά κορωνοϊού ή και άλλων λοιμώξεων στα παιδιά. Δεν αναμένουμε ότι θα έχουμε ασθενείς στα νοσοκομεία που να αφορούν τα παιδιά σε μεγάλους αριθμούς αλλά σίγουρα τα παιδιά θα μεταφέρουν τον κορωνοϊό στους ενήλικες στην οικογένεια τους και ο ιός θα φθάσει και σε ηλικιωμένους. Άρα πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί», ανέφερε.