Ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων, οι οποίες σχετίζονται με τη γερμανική γλώσσα και την κουλτούρα της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας παρουσιάζονται από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου στις Εβδομάδες Γερμανικής Γλώσσας 2019. Επίκεντρο είναι η 30η επέτειος από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. 
 
Από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι πρεσβείες των τριών χωρών και το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου ξεχωρίζουν ή συναυλία του Trios³ στις 25 Νοεμβρίου από μέλη της δικοινοτικής ορχήστρας δωματίου σε έργα Μπετόβεν (Γερμανία), Σούμπερτ (Αυστρία) και Ραφ (Ελβετία), μια σειρά εκδηλώσεων με προβολές, παρουσιάσεις και συζητήσεις με αφορμή την 30η επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, καθώς και το Berlinale Selection 2019, ένα Φεστιβάλ Γερμανικού Κινηματογράφου που παρουσιάζει μια επιλογή από τις καλύτερες γερμανόφωνες ταινίες της χρονιάς.
 
Οι Εβδομάδες Γερμανικής Γλώσσας αρχίζουν με μια υπαίθρια γιορτή έναρξης στην Πλατεία Φανερωμένης, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, μεταξύ 10π.μ. – 2μ.μ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ζωντανή μουσική από την Windcraft Band και μια παράσταση beatbox. Οι επισκέπτες έχουν επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις από τις τρεις γερμανόφωνες χώρες, καθώς και να παρακολουθήσουν επίδειξη ενός από τα αρχαιότερα εθνικά σπορ της Ελβετίας, του κυματισμού της σημαίας. Στο πολύχρωμο υπαίθριο φεστιβάλ οι μικροί φίλοι είναι στο επίκεντρο σ’ ένα με μουσική, χορευτικές δραστηριότητες και γαστρονομικές απολαύσεις.
 
Οι εκδηλώσεις αναλυτικά
 
Το ντοκιμαντέρ του Γιούργκεν Μπέτσερ «Το Τοίχος» (1990) προβάλλεται στις 21 Οκτωβρίου στις 8μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε. Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε στις 9.11.1989 την ελεύθερη διακίνηση όλων των πολιτών της Ανατολικής Γερμανίας (DDR), σήμανε άθελά του το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία της γερμανικής διχοτόμησης: το ίδιο βράδυ, Γερμανοί από την Ανατολική και την Δυτική Γερμανία βρίσκονται αγκαλιασμένοι. Στο ντοκιμαντέρ ο καλλιτέχνης και σκηνοθέτης επεξεργάζεται τις προσωπικές του εντυπώσεις από τις τελευταίες μέρες του τείχους του Βερολίνου.
 
Οι Διεθνείς Κινηματογραφικές Μέρες Ομπερχάουζεν θεωρούνται το παλαιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως. Παρόλο που διοργανώνεται εδώ και πολλά χρόνια, το φεστιβάλ καταφέρνει να ανανεώνεται συνεχώς – και τώρα φτάνει και στη Λευκωσία, στις 23 και 24 Οκτωβρίου (8μ.μ.) στο Ίδρυμα ArtOS. Με τη διεξαγωγή του ανά δύο χρόνια σε 61 τοποθεσίες, 24 χώρες και 5 ηπείρους, η 11η  αυτή έκδοση του Oberhausen on Tour μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Ένα γεμάτο πρόγραμμα με περισσότερες από 50 συνολικά ταινίες μικρού μήκους και μουσικά βίντεο από όλο τον κόσμο βγαίνουν σε περιοδεία.
 
«Συζήτηση για τις τέχνες και την κοινότητα». Γιατί υπάρχει το ερασιτεχνικό θέατρο; Γιατί γίνονται εργαστήρια τέχνης για πρόσφυγες; Γιατί υπάρχουν δικοινοτικά και διακοινοτικά μουσικά σύνολα; Κύπριοι και ξένοι καλλιτέχνες, κοινωνικοί λειτουργοί, δημιουργοί τέχνης, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί εξετάζουν αυτά τα ερωτήματα σε μια ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο του φετινού Buffer Fringe Festival. Μετά από πρόσκληση του Ινστιτούτου Γκαίτε, στη συζήτηση θα συμμετέχει και η Γερμανίδα πολιτιστική μάνατζερ και διευθύντρια του LAB Φρανκφούρτης, Χάνα Κνελ. Στις 26 Οκτωβρίου 10π.μ. – 1μ.μ. κοντά δίπλα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.
 
«Η Γερμανία στην Ευρώπη- Η Γερμανική Ενοποίηση»: Σχεδόν κανένα άλλο ιστορικό γεγονός της πρόσφατης ιστορίας δεν άλλαξε την Ευρώπη και τον κόσμο τόσο θεμελιωδώς όσο η πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από 30 χρόνια. Πώς προέκυψε η διαίρεση της Γερμανίας, πώς ξεπεράστηκε και ποιο συμπέρασμα μπορούμε να εξάγουμε από τη γερμανική ενοποίηση σήμερα; Σε μια συναρπαστική παρουσίαση με την βοήθεια πολυμέσων, ο πολιτικός επιστήμονας από το Μάιντς της Γερμανίας και ειδικός σε τέτοιου είδους παρουσιάσεις Ίνγκο Έσπενσιντ ζωντανεύει τα επαναστατικά γεγονότα του φθινοπώρου του 1989 στις 31 Οκτωβρίου στις 6.30μ.μ. στο ΤΕΠΑΚ και την 1η Νοεμβρίου στις 6μ.μ. στο Σπίτι της Συνεργασίας.
 
Θέλεις να ξεφορτωθείς τα βιβλία που έχεις ήδη διαβάσει, τα ρούχα που δεν σου κάνουν πλέον ή διακοσμητικά αντικείμενα που δεν ταιριάζουν πια στο σπίτι σου; Θέλεις να αρπάξεις κάποια vintage κομμάτια σε τιμή ευκαιρίας; Έλα στην υπαίθρια αγορά που διοργανώνει ο Κυπρογερμανικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος στις 2 Νοεμβρίου από τις 10π.μ. μέχρι τις 2μ.μ. στο Σπίτι της Συνεργασίας είτε ως πωλητής, είτε για να περιεργαστείς και να αγοράσεις μεταχειρισμένα αντικείμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Απόλαυσε, ακόμα, παραδοσιακό γερμανικό πρόγευμα και φυσικά γερμανική μπύρα. Δήλωση συμμετοχής: [email protected] / 99384268.
 
Στις 4 Νοεμβρίου στο Θέατρο Σκάλα στη Λαρνακα και στις 18 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους Ρίο σε Λεμεσό και Λευκωσία προβάλλεται στις 8.15μ.μ. η ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη Τόμας Στούμπερ «Στους Διαδρόμους» (2018), με ελληνικούς υπότιτλους. Ένα ρομαντικό, τρυφερό, γλυκόπικρο δοκίμιο για μια ομάδα ανθρώπων που η ζωή τους ξεκινάει όταν χτυπάνε κάρτα και που οι προσωπικές τους ιστορίες εισβάλλουν μόνο αμυδρά στη ρουτίνα που οι ίδιοι ονομάζουν ζωή. Μια μικρή ιστορία για τη μεγάλη ανθρώπινη μοναξιά. Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στη Berlinale, Βραβείο Σεναρίου στις Νύχτες Πρεμιέρας.
 
Στις 5 Νοεμβρίου στο Τεχνόπολις 20 της Πάφου (7μ.μ.) και στις 14 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα ARTos στη Λευκωσία (8μ.μ.) προβάλλεται η ταινία της Καρολίνε Λινκ «Το αγόρι χρειάζεται καθαρό αέρα» (2018). Η θλιβερή ιστορία της παιδικής ηλικίας του διάσημου κωμικού Άπε Κέρκελιγκ. Ο 9χρονος, χοντρούλης Χανς-Πέτερ έχει ένα ταλέντο το οποίο εξασκεί καθημερινά στο μπακάλικο της γιαγιάς του: Κάνει τον κόσμο να γελά. Η χαρούμενη διάθεση όμως επισκιάζεται από την ασθένεια της μητέρας του η οποία υποφέρει από μια ανεξήγητη μελαγχολία.
Στο International School στην Πάφο προβάλλεται στις 7 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. η ταινία του Τομπίας Βίμαν «Μια αναπάντεχη φιλία» (2017). H 13χρονη Αμελί δεν ανέχεται διαταγές από κανένα – κυρίως όταν πρόκειται για τους γονείς της, οι οποίοι μετά από μια κρίση άσθματος την στέλνουν σε μια κλινική στο Νότιο Τυρόλο. Από εκεί αποδρά μιας και μισεί τον ιατρικό πατερναλισμό. Βρίσκει καταφύγιο εκεί όπου δεν θα το περίμενε κανείς: στα βουνά.
 
Στις 8 Νοεμβρίου στο Σινέ Στούντιο στη Λευκωσία (9μ.μ.) και στις 11 Νοεμβρίου στο Θέατρο Σκάλα στη Λάρνακα (8.30μ.μ.) προβάλλεται η ταινία του Ελβετού Μάρκους Ίμχουφ «Eldorado» (2018). Αντλώντας έμπνευση από την προσωπική του συνάντηση με τη Τζοβάνα, μια προσφυγόπουλα ιταλικής καταγωγής κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, o Markus Ίμχουφ παρακολουθεί το σημερινό επικίνδυνο ταξίδι προσφύγων στην Ευρώπη, διατυπώνοντας μία καθαρή εικόνα της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο.
 
Το οικογενειακό δράμα της Νόρα Φίνγκσαϊντ «System Crasher» (2019) προβάλλεται στις 8 Νοεμβρίου στο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο (7μ.μ.) και στις 19 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα ARTos στη Λευκωσία (8μ.μ.). Παρουσιάζει τη σφοδρή ανάγκη ενός παιδιού για αγάπη και προστασία. Εστιάζει στην ατίθαση Μπενι, ένα παιδί από αυτά που παραβλέπονται από το γερμανικό σύστημα κοινωνικής ευημερίας για παιδιά και εφήβους.
 
Η ταινία του Πολωνού Πιοτρ Σάλσα «Julius Madritsch – Ένας δίκαιος ανάμεσα στα έθνη» (2018) απεικονίζει την ιστορία της ζωής του Αυστριακού επιχειρηματία Γιούλιους Μάντριτς, ο οποίος απασχολούσε περίπου 1000 Εβραίους στα εργοστάσια ραφής του στην Πολωνία την περίοδο 1940 – 1944. Με τη στήριξη των Αυστριακών συμπατριωτών του, Ράιμουντ Τιτς και Όσβαλντ Μπούσκα κατάφερε να σώσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Προβάλλεται στο Σινέ Στούντιο στις 11 Νοεμβρίου (9μ.μ.) και στο Θέατρο Σκάλα στις 18 Νοεμβρίου (8.30μ.μ.).
 
Στις 11 Νοεμβρίου στο Τεχνόπολις στην Πάφο (7μ.μ.) και στις 21 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα ARTos προβάλλεται η ταινία της Άνγκελα Σάνελεκ «Ήμουν σπίτι, αλλά…» (2019). Αφορά τις συστηματικές εξαφανίσεις ενός 13χρονου και εστιάζει στην αινιγματική συμπεριφορά του. Ο περίγυρός του είναι όλο και περισσότερο αντιμέτωπος με υπαρξιακά ερωτήματα, που αλλάζουν όλη του τη στάση απέναντι στη ζωή.
 
Στις 13 Νοεμβρίου στις 7.30μ.μ. στο Σπίτι της Συνεργασίας πραγματοποιείται η εκδήλωση «Η πτώση του τείχους- Οι αυτόπτες μάρτυρες διηγούνται». Με την ευκαιρία της 30ής επετείου από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Γερμανική Πρεσβεία και το Ίδρυμα Friedrich-Ebert Κύπρου ήρθαν σε επαφή με πρόσωπα που έζησαν από κοντά αυτό το ιστορικό γεγονός. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτόπτες μάρτυρες θα μοιραστούν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους και θα δώσουν στο κοινό μια πολύ προσωπική εικόνα αυτής της κρίσιμης περιόδου της Ευρωπαϊκής ιστορίας.
 
Η ταινία του Ντάβιντ Νάβρατ «Atlas» (2018) προβάλλεται στις 15 Νοεμβρίου στο Τεχνόπολις 20 (7μ.μ.) και στις 24 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα ARTos (8μ.μ.). Ένα δυνατό κινηματογραφικό ντεμπούτο, που διηγείται το δράμα ενός άντρα που δίνει τα πάντα για να σώσει τον γιο του, τον οποίο ξαναβρίσκει μετά από χρόνια, από μια συμμορία εγκληματιών ακινήτων.
 
Η ταινία του Αντρέας Ντρέζεν «Γκούντερμαν» (2018) , που παρουσιάζει μια νέα αφήγηση της ιστορίας της πρώην ΛΔΓ, προβάλλεται στις 18 Νοεμβρίου στο Τεχνόπολις 20 (7μ.μ.) και στις 26 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα ARTos (8μ.μ.) Ο Γκέραρντ Γκούντερμαν ήταν τραγουδοποιός και ταυτόχρονα χειριστής εκσκαφέα – ένας θρύλος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Εντούτοις κάτι καινούριο βγαίνει στο φως: από αγάπη για την πατρίδα, ο Γκούντερμαν έγινε κατάσκοπος της μυστικής αστυνομίας Στάζι, ενώ τελούσε και ο ίδιος υπό παρακολούθηση.
 
 
Το Trios³ αποτελείται από μέλη της Δικοινοτικής Ορχήστρας Δωματίου Κύπρου (ΔΟΔΚ) Νιχάτ Αγντάτς (βιολί), Γκιουρχάν Νουράι (βιολοντσέλο) και Άντρη Χατζηανδρέου (πιάνο). Θα παρουσιάσει στις 25 Νοεμβρίου στις 8μ.μ. στο Παλλάς έργα του Μπετόβεν (Γερμανία), του Σούμπερτ (Αυστρία) και του Ραφ (Ελβετία). Η ΔΟΔΚ φέρνει μαζί Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους μουσικούς να παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο, προωθώντας την ειρήνη στην Κύπρο μέσω της δύναμης της μουσικής. Στα πλαίσια του Pafos2017 παρουσιάστηκε μαζί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου.
 
Τέλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εντάσσεται και η συμμετοχή του λογοτέχνη Μπγιορν Κούλιγκ στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ για νεαρούς ποιητής που θα διεξαχθεί στο Sarah’s Jazz Club στις 27 Νοεμβρίου και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στις 29 Νοεμβρίου. Ο Κούλιγκ γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1975 και ζει και εργάζεται εκεί. Έχει δημοσιεύσει ποίηση και πρόζα σε διάφορους ατομικούς τίτλους, καθώς και πολυάριθμες ανθολογίες, λογοτεχνικά ημερολόγια και λογοτεχνικά περιοδικά. Από το 2002 μέχρι το 2006 ο Κούλιγκ ήταν εκδότης της Βερολινέζικης εφημερίδας για πρόζα και ποίηση “lauter niemand”. Είναι, μαζί με άλλους, εκδότης αντιπροσωπευτικών συλλογών ποίησης, όπου παρουσιάζεται η νεαρή ποιητική σκηνή του γερμανόφωνου χώρου.
 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιείται επίσης η Γερμανική Παραδοσιακή Αγορά Χριστουγέννων στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, την 1η Δεκεμβρίου (3μ.μ.- 8μ.μ.). Τη διοργανώνει και φέτος ο Κυπρο-Γερμανικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος. Το κοινό μπορεί να βρει μια μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα δώρα, καθώς και γερμανικά παραδοσιακά στολίδια για τα Χριστούγεννα. Η εκδήλωση πλαισιώνεται με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από το συγκρότημα Windcraft Band.