Για μένα, η καλύτερη είδηση της  εβδομάδας, και με αυτήν ξεκινώ την στήλη μου σήμερα, ονομάζοντας αμέσως τον «φορέα» της ως Persona Grata, είναι η απόφαση του αφεντικού του CNN να αποσυρθεί η ένδειξη «Έκτακτη Είδηση», που πρώτο το CNN καθιέρωσε στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, ιδίως στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου. «Έχει καταντήσει ψωμοτύρι σε κάθε κανάλι και δίκτυο, έτσι που η βαρύτητα και η σημασία του έχουν χαθεί και αυτό το εισπράττουμε από το γενικότερο κοινό», έγραψε σε ένα σημείωμα προς τους επικεφαλείς των ενημερωτικών τμημάτων του σταθμού, o νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Κρις Λικτ, 50. Δουλειά μας, πρόσθεσε, είναι να ενημερώνουμε ήρεμα, καθαρά και αντικειμενικά τον κόσμο. Όχι να τον αναστατώνουμε.

Πόσο δίκιο έχει! Ν’ αγιάσει το στόμα σου, άνθρωπέ μου, του φωνάζω, κι ας μην με ακούει.

Πριν μετακομίσει στην Ατλάντα και στο CNN, o Κρις Λικτ ήταν ο υπεύθυνος και Γενικός Παραγωγός της δημοφιλούς εκπομπής The Late Show, με τον Στίβεν Κόλμπερτ στο CBS, όπου είχε και την γενική εποπτεία και αυθύνη όλων των ενημερωτικών εκπομπών του καναλιού.

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον, αν και επίπονο για τον ίδιο, συμβάν στη ζωή του, που ίσως να εξηγεί την απέχθειά του για την εντυπωσιοθηρία, ιδίως στον ασυγκράτητο χώρο της ενημέρωσης. Στις 28 Απριλίου του 2010 μετέβαινε με την Cadillac Escalade του, ένα σχεδόν «θηριώδες» SUV της General Motors, στο ξενοδοχείο του στην Ουάσιγκτον όταν έτσι όπως οδηγούσε έπαθε ένα μία σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία που παραλίγο να τον σκοτώσει. Ευτυχώς το ξεπέρασε, και μετά από μερικά χρόνια έγραψε ένα βιβλίο για αυτό που πέρασε, με τον τίτλο: Τι Έμαθα Όταν Παραλίγο Να Πεθάνω: Πώς ένας Μανιακός Τηλεοπτικός Παραγωγός Άφησε Στην Άκρη το Blackberry  του και Άρχισε να Ζει τη Ζωή του. (Πρωτότυπος τίτλος: What I Learned When I Almost Died: How a Maniac TV Producer Put Down His BlackBerry and Started to Live His Life, 2011, Simon & Schuster).

 

Μόλις ο τότε, επί ημερών Ομπάμα, Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, που το 1988 είχε πάθει ανεύρυσμα εγκεφάλου δύο φορές και παραλίγο να πεθάνει, έμαθε για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Λίκτ, τηλεφώνησε στον διακεκριμένο νευροχειρουργό Δρ. Βίβεκ Ντέσμουκ που έσωσε αυτόν, να φροντίσει και τον τηλεοπτικό παραγωγό.

Για να επανέλθουμε όμως στην κατάχρηση της Έκτακτης Είδησης (σ.σ.: και πόση ειρωνεία, αλήθεια, το επίθετο που την συνοδεύει να σημαίνει και «υπέροχο», πχ «περάσαμε μιαν έκτακτη βραδιά»!), εκτός του ότι αναστατώνει τον κόσμο, πολλές φορές καθίσταται και … επικίνδυνη. Για παράδειγμα, πολλές φορές τυχαίνει να διακόπτεται μια εκπομπή στην τηλεόραση για να μας πληροφορήσουν ότι «πριν λίγο, συνέβη θανατηφόρο τροχαίο» στον τάδε δρόμο, και περιγράφουν πολλές φορές και την μάρκα λή και το χρλώμα του αυτοκινήτου.

Για φανταστείτε, λοιπόν, πώς μπορεί να εισπράττει μια τέτοια «έκτακτη είδηση», η μητέρα ενός παιδιού, ή ο σύζυγος μιας εργαζόμενης, που ξέρει ότι εκείνη την ώρα στο δυστύχημα μπορεί να ήταν και οι δικοί της άνθρωποι;

Το «Έκτακτη Είδηση», ή και το «Συμβαίνει Τώρα», που ζήτησε ο Λικτ από τους δικούς του ανθρώπους στο CNN να κοιτάξουν με διαφορετική ματιά, κατάντησαν να είναι κάτι σαν κριτήριο ή και … ISO προκειμένου να απονείμει ένας ενημερωτικός οργανισμός στον εαυτό του το μετάλλιο της εγκυρότητας. Που, δυστυχώς για αυτούς, δεν καταξιώνεται από την ταχύτητα και την πομπώδη ανακοίνωση μιας είδησης, αλλά μόνο με την πραγματική ενημερωτική της διάσταση.