Λευκωσία, 2 Σεπτεμβρίου 2021

 

Προς κάθε ενδιαφερόμενο,

Εργάζομαι σε οίκο ευγηρίας ως φροντίστρια και θα ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης όσον αφορά στους οίκους ευγηρίας και στο ανεμβολίαστο προσωπικό. Με την παρούσα επιστολή θεωρώ ότι εκφράζω προς κάθε αρμόδιο το παράπονο κάθε ανεμβολίαστου εργαζομένου. 

Για να γίνω πιο σαφής, πήρατε απόφαση για ένα PCR τεστ κάθε 72 ώρες αναιρώντας προηγούμενή σας απόφαση. Τελικά, ένα rapid τεστ εβδομαδιαίως, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν αρκετό; Τόσο καιρό ήταν οι οίκοι ευγηρίας ασφαλείς ή όχι;

Με την απόφασή σας αυτή στριμώχνετε οικονομικά αριθμό ανεμβολίαστων εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας. Με απλά μαθηματικά, από έναν μισθό φροντιστή €800 ευρώ καθαρά στην καλύτερη των περιπτώσεων (γιατί υπάρχουν και χαμηλότεροι), αν αφαιρέσουμε το ποσό των €280 (10 PCR τεστ το μήνα), μένουν €520. Και ερωτώ τους αρμοδίους που πήραν αυτές τις αποφάσεις αν σκέφτηκαν καλά πριν μας τιμωρήσουν με αυτό τον τρόπο, καταδικάζοντάς μας στην οικονομική εξαθλίωση. Ως επί το πλείστον, σε οίκους ευγηρίας εργάζονται γυναίκες, αρκετές εκ των οποίων είναι μονογονείς. Ένα απλό παράδειγμα, μία γυναίκα με δύο παιδιά και ενοίκιο €500-€600 ή μια δόση €400, που ήδη τα βγάζει πολύ δύσκολα πέρα, με το νέο μέτρο δεν θα έχει καν φαγητό στο τραπέζι για τα παιδιά της. Δεν αναφέρω καν λογαριασμούς, βενζίνη και άλλα βασικά έξοδα. Θα παρακαλούσα τον κάθε αρμόδιο που μπορεί και λαμβάνει αποφάσεις, να σκεφτεί, ακόμα και τώρα, αυτά τα άτομα και τις οικογένειές τους.

Ενάμιση χρόνο με πανδημία, στον δικό μας οίκο ευγηρίας, δόξα τω Θεώ, καταφέραμε να μη φέρουμε τον ιό γιατί ούτε και η δική μας συνείδηση θα το άντεχε. Κι αυτό έγινε χάρη στη δική μας προσπάθεια. Στερηθήκαμε να αγκαλιάζουμε και  να φιλούμε τα παιδιά μας, στερηθήκαμε τους δικούς μας γονείς, φίλους και συγγενείς για να μη ρισκάρουμε την υγεία των ενοίκων. Σε αυτήν μας την προσπάθεια το ευχαριστώ από τους αρμόδιους είναι ένας μισθός των €520;

Κύριοι, δεν είμαστε αντιεμβολιαστές. Εξάλλου, έχουμε κάνει και άλλα εμβόλια στη ζωή μας, όπως και έχουμε επίσης εμβολιάσει και τα παιδιά μας. Απλά δεν είμαστε έτοιμοι να εμβολιαστούμε με ένα δοκιμαστικό εμβόλιο που δεν είναι καν εγκεκριμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αποφασίσει αν θέλει να κάνει ή όχι το εμβόλιο και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό!

Το αν θα μεταδώσω τον ιό δεν έχει να κάνει με το αν είμαι ή όχι εμβολιασμένος, αλλά με το αν τηρώ τα μέτρα προστασίας και αν σέβομαι τον συνάνθρωπό μου. Εξάλλου, έχει αποδειχτεί ότι οι εμβολιασμένοι και νοσούν και μεταδίδουν εν αγνοία τους τον ιό και όλοι πιστεύω ότι γνωρίζουμε τέτοιες περιπτώσεις, είτε στο οικογενειακό, είτε στο φιλικό, είτε στο εργασιακό μας περιβάλλον. Όπως έχουν τώρα τα μέτρα, οι εμβολιασμένοι έχουν το ελεύθερο να μπαινοβγαίνουν στους οίκους ευγηρίας χωρίς κανέναν έλεγχο, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους.  Άρα, ποια η προστασία των ενοίκων; Γιατί εμείς να πρέπει να πληρώνουμε ένα μεγάλο μέρος του μισθού μας για την προστασία των ενοίκων, όταν αυτοί δεν είναι καν προστατευμένοι αφού οι αρμόδιοι επιτρέπουν τώρα στους εμβολιασμένους συγγενείς να εισέρχονται χωρίς οποιοδήποτε τεστ, με κίνδυνο να μεταφέρουν τον ιό.

Λαμβάνοντας υπόψη σας ότι νοιαζόμαστε πραγματικά για τους ενοίκους, έχουν γίνει κομμάτι της ζωής μας και για τους πλείστους από εμάς είναι σαν γονείς ή παππούδες και γιαγιάδες και δεν θα θέταμε ποτέ τις ζωές τους σε κίνδυνο, σας παρακαλούμε όπως αναιρέσετε άμεσα τις άδικες αποφάσεις σας γιατί δείχνουν ασέβεια στο πρόσωπό μας. Επισκεφτείτε τους οίκους ευγηρίας, δείτε πραγματικά τις δυσκολίες και ελάτε σε διάλογο μαζί μας.