Μήδεια στο Κούριο

Στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου ολοκληρώνει απόψε τον κύκλο της η κυπριακή παραγωγή της φετινής διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, με την αριστουργηματική τραγωδία Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν. Η τραγωδία πραγματεύεται την τελευταία πράξη της παθιασμένης σχέσης του Ιάσονα και της Μήδειας. Επτά γυναίκες ηθοποιοί, σε ένα ιδιαίτερο σκηνικό χώρο με όχημα το λόγο και τον ήχο, ανασύρουν κι ανασυνθέτουν τις σκοτεινές και αγριεμένες μορφές της ευριπίδειας τραγωδίας. Πρόκειται για τις Στέλα Φυρογένη, Έλενα Καλλινίκου, Άννη Χούρη, Ήβη Νικολαΐδου, Άντρια Ζένιου, Πολυξένη Σάββα και Αντωνία Χαραλάμπους. Η Μήδεια αποτελεί μια τραγωδία πάθους, σύγκρουσης της λογικής με το άλογο στοιχείο της ύπαρξης, όπου ο Ευριπίδης ανατέμνει περίτεχνα τον ανθρώπινο ψυχισμό και αποκωδικοποιεί τις αντιδράσεις των ηρώων, όταν αυτοί φτάνουν σε οριακές καταστάσεις.

Κούριο, Αρχαίο Θέατρο, 8.45μ.μ. 7000 2414

Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού Νέας Κίνησης

Από σήμερα και για οκτώ ημέρες και νύχτες, χορευτές και χορογράφοι που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο παρουσιάζουν τα έργα τους σε δημόσιους χώρους στο κέντρο της Λεμεσού, προτείνοντας μια νέα εμπειρία θέασης, έκφρασης και διαδραστικότητας με την τέχνη του χορού.  Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο σε προκαθορισμένους αλλά και σε απροσδόκητους δημόσιους χώρους στο κέντρο της Λεμεσού μέχρι και τις 31 Ιουλίου. Σε πεζόδρομους και πλατείες, σε παραθαλάσσια και αστικά σημεία της Λεμεσού, τo κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει παραστάσεις και περφόρμανς διαρκείας. Σήμερα Σάββατο παρουσιάζονται η παράσταση της Διαμάντως Χατζηζαχαρία «A Walk In The Park» στις 7μ.μ. στον Μόλο, «Φτύμα γλύμα» της Μαρίας Κασάπη στις 7.30μ.μ. στην Πλατεία του Παλιού Λιμανιού και «Αlone with Others» της Μιλένας Ούγκρεν Κούλας 5.30μμ.μ.- 10μ.μ. στο Κέντρο Τεχνών NeMe.

«Σαίξπηρ, εν τάχει» στα Σπήλια

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης η ομάδα Dream Theatre Productions υποβάλλει την ιδέα μιας παράστασης σε μορφή site-specific από το έργο των Άνταμ Λονγκ, Ντάνιελ Σίνγκερ και Τζες Ουίνφιλντ «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα». Πρόκειται για έργο που αφιερώνεται στον Βρετανό μεγάλο θεατρικό συγγραφέα, διακωμωδώντας ακόμα και τις τραγωδίες του, συνδέοντας μαεστρικά πολλά από τα έργα του. Είναι μια παράσταση με εναλλασσόμενους ρόλους και χαρακτήρες, με επικέντρωση τόσο στον αυτοσχεδιασμό όσο και στη διαδραστικότητα του κοινού. Έργα όπως «Ιούλιος Καίσαρας», «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», «Μάκβεθ» και «Άμλετ» παρουσιάζονται εντελώς ριζοσπαστικά, με εισαγωγές και γέφυρες που βοηθούν το κοινό να καταλάβει την προσπάθεια των ηθοποιών. Το έργο διαδραματίζεται και θα ανεβεί σε εξωτερικό φυσικό περιβάλλον, χωρίς στερεότυπες σκηνές, με τη συμμετοχή των ηθοποιών και πέραν των ρόλων που αναλαμβάνουν. Κίνηση, μουσική και σκηνοθεσία συνθέτουν με το κείμενο μια παράσταση που δεν αγνοεί το φυσικό περιβάλλον της υπαίθρου. Σκηνοθετεί η Μάρα Κωνσταντίνου και παίζουν οι Αντρέας Κουτσόφτας, Μαρία Πογιατζή, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Μιχάλης Καζάκας, Τζούλη Γρηγορίου.

24.7 Σπήλια, Κοινοτικό Αμφιθέατρο, 25.7 Ασγάτα, Χώρος στάθμευσης Κοινοτικού Συμβουλίου, 28.7 Κυπερούντα, Πλατεία, 29.7 Πελέντρι, Αμφιθέατρο ΠΕΟ, 31.7 Τεμβριά, Κοινοτικό Συμβούλιο, 8μ.μ.

«Παρίσι, Τέξας» στο Κωνστάντια

Ο Μαραθώνιος Θερινών Προβολών συνεχίζεται με τη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία του Βιμ Βέντερς του Άιρα Σακς «Paris, Texas» (1984). Η υπόθεση εστιάζει στην περιπλάνηση του Τράβις μέσα στη νοτιοδυτική Αμερική προσπαθώντας να επανασυνδεθεί με τον μικρό γιο του. Τα βήματά του θα τον φέρουν στο Λος Άντζελες κι από εκεί όπου η αγνοούμενη σύζυγός του έχει ξεκινήσει μία νέα ζωή. Με απίστευτη απλότητα και εκπληκτική φωτογραφία, ο Βιμ Βέντερς αναθεωρεί το αμερικανικό ιδεώδες μέσα από ερημικά τοπία και κατεστραμμένα όνειρα. Η ταινία θα προβληθεί και στις 25 Αυγούστου.

Λευκωσία, Κινηματοθέατρο Κωνστάντια, 9μ.μ. 99469027

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποέντρωσης, Φαρμακάς, Πλατεία, «Έτσι βγαίνουν τα τραγούδια μάτια μου» – Εργαστήρι στιχουργικής/ σύνθεσης – μουσικό πρόγραμμα, ερωτικό τραγούδι και ποίηση κάτω απ’ την πανσέληνο, με τους Πόλυ Κυριάκου, Κούλη Θεοδώρου, Φρειδερίκη Τομπάζου και Μαρίνα Βερζανλή, 8μ.μ.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Isnotgallery (99569498). Ομαδική έκθεση. Μέχρι 1/8

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ (22479600). «Past- Forward» έκθεση του αρχιτέκτονα Σταύρου Οικονόμου. Μέχρι 2/10

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών NiMAC (22797400). Έκθεση του Λευτέρη Τάπα. Μέχρι 24/7.

ΛΕΜΕΣΟΣ

Eins (99 522977). Έκθεση του Φάνου Κυριάκου. Μέχρι 24/7

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών-Αποθήκες Παπαδάκη (25367700).

Ομαδική έκθεση «1821: Συλλογικές Μνήμες». Μέχρι 25/9.

ΛΑΡΝΑΚΑ

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας (24 658848). Έκθεση Έφης

Σαββίδη. Μέχρι 4/9.

ΠΑΦΟΣ

Πινακοθήκη Πάφου

(26930653). Έκθεση Γιάννη Αριστοτέλους. Μέχρι 20/8.

ΣΙΝΕΜΑ

K-CINEPLEX Λευκωσίας (Prime & The Mall), Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου (Kings Avenue Mall) – τηλ. 77778383: The Comeback Trail, Snake Eyes: G.I. Joe Origin, Space Jam: A New Legacy, The Father, Black Widow, Fast and Furius 9, The Forever Purge, Captain Sabertooth and the Magic Diamond

ΡΙΟ Λεμεσού και Nicosia Mall (25871410): The Comeback Trail, Snake Eyes: G.I. Joe Origin, Space Jam: A New Legacy, The Father, Black Widow, Fast and Furius 9, Luca, The Forever Purge, Cruella, Raya and the Last Dragon