Χιλιάδες πρόσφυγες και κυρίως νεαρά ζευγάρια αναμένουν να στεγαστούν  στο πλαίσιο των διαφόρων προγραμμάτων της κυβέρνησης, αλλά ένεκα της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας εξασφάλισης δανείου, πολλοί δεν λάμβαναν καν την οικονομική βοήθεια που δικαιούνταν.

Μέχρι πριν μερικούς μήνες εκκρεμούσαν περίπου 6.000 αιτήσεις αλλά αρκετές από αυτές εξετάστηκαν και τώρα προωθείται η παραχώρηση της οικονομικής βοήθειας. Η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες απετέλεσε θέμα συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής με την πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σκεύη Κουκουμά να υποστηρίζει, πως πολλοί αιτητές μένουν μετέωροι ενώ παράλληλα υπέδειξε, πως παρατηρούνται καθυστερήσεις στην στέγαση των προσφύγων.

Από την άλλη ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Ονούφριος Κουλλά είδε πρόοδο και υπεστήριξε ότι η κ. Κουκουμά «διαδίδει αβάσιμους ψιθύρους, που δημιουργούν πανικό ανάμεσα στα νεαρά ζευγάρια». Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας υπέδειξε πως το κράτος παραχωρούσε ανέκαθεν οικονομική βοήθεια σε πρόσφυγες για στεγαστικούς σκοπούς αλλά την ίδια ώρα εισέπραττε από αυτούς μεγάλα χρηματικά ποσά υπό μορφή φόρων που σχετίζονταν με τη στέγαση.

Ο Γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Κωνσταντίνου  ανέφερε πως ο αναθεωρημένος στεγαστικός προϋπολογισμός του υπουργείου για το 2020 θα ανέλθει στα €86,3 εκατ. ενώ το 2021 θα φτάσει στα €100,5 εκατ. Το έτος 2022 αναμένεται να ανέλθει στα € 106,6 εκατ. και το 2023 στα 105,9 εκατ. Παράλληλα, η κρατική βοήθεια στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για φέτος και για τις επόμενες χρονιές, μέχρι και το 2023, θα κυμανθεί στα €28 εκατ.  Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σκεύη Κουκουμά υπεστήριξε, πως ο υπουργός Εσωτερικών δημόσια ανέφερε ότι για φέτος θα διατεθούν μέσα από εξοικονομήσεις €35 εκατομμύρια στα στεγαστικά σχέδια της Υπηρεσίας Μερίμνης. Ωστόσο, ο Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο κονδύλι, μέσα από εξοικονομήσεις, θα φτάσει στα €28 εκατομμύρια. 

Είπε επίσης, πως παρά τις δημόσιες αναφορές του Υπουργού Εσωτερικών ότι το πρόγραμμα δεν αναστέλλεται, τα προϋπολογισμένα κονδύλια δεν φτάνουν να καλύψουν τις 2.500 εγκριθείσες αιτήσεις.  Υπεστήριξε επίσης, πως για να σταματήσει η απογοήτευση ανάμεσα στους δικαιούχους πρόσφυγες, ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσουν να σημειώνουν στις επιστολές των εγκρίσεων ότι δεν μπορεί να καθοριστεί η ημερομηνία καταβολής της χορηγίας επειδή προκαλείται αναστάτωση στους δικαιούχους.

Από πλευράς του ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλάς ανέφερε, πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν, πως παρά τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν προκύψει τόσο απρόσμενα τους τελευταίους μήνες, τα στεγαστικά προγράμματα του Υπουργείο Εσωτερικών, συνεχίζονται κανονικά.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την έγκριση εκατοντάδων νέων αιτήσεων, νέων ζευγαριών προσφύγων αλλά και για τη συνέχιση όλων των υπόλοιπων στεγαστικών προγραμμάτων που αφορούν τα νέα ζευγάρια.