Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έλαβε το ψευδώνυμο “The Greek Freak” τυχαία. Όταν έκανε την είσοδό του στον χώρο του NBA ως ο 15ος παίκτης στο σύνολο των επιλεχθέντων στα δοκιμαστικά του θεσμού το 2013, είχε ύψος 2,04 μέτρα και 47 χιλιοστά. Όταν ολοκλήρωσε την πορεία του στα draft του ΝΒΑ, είχε φτάσει σχεδόν τα 2 μέτρα και 11 εκατοστά. Ο “μάγκας” ψήλωσε 6,35 εκατοστά μόλις σε ένα έτος. Η αύξηση του ύψους του συνοδεύτηκε και από την αύξηση του μυϊκού βάρους του, καθώς πήρε 23 κιλά σε πέντε χρόνια. Ο σωματότυπός του είναι αυτός που κάνει τον Αντετοκούνμπο “freaky”. Για παράδειγμα, το άνοιγμα των χεριών του είναι 10,16 εκατ. μεγαλύτερο από το ύψος του και το μήκος του χεριού του (30,48 εκατ.) είναι περίπου 11,4 εκατ. μακρύτερο από αυτό ενός ενήλικου άνδρα.

Παρότι αυτά και μόνο τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του Αντετοκούνμπο θα ήταν αρκετά για μια εξαιρετική πορεία, συνοδεύονται από μια συνεχή βελτίωση. Στους αγώνες των “πρωτάριδων” του NBA τη σεζόν 2013-14 είχε σημειώσει κατά μέσο όρο 10 πόντους, 6,4 ριμπάουντ και 2,8 ασίστ ανά 36 λεπτά. Στα έξι χρόνια που έχουν περάσει από τότε, έχει βελτιώσει τις επιδόσεις του και συνεχίζει ανοδικά κάθε χρόνο. Οι ασίστ ήταν η μόνη κατηγορία όπου η μέση επίδοσή του προσωρινά δεν βελτιώθηκε, την περίοδο 2017-18, πριν σημειώσει και πάλι νέο ρεκόρ την περσινή χρονιά. Πλέον έχει βάλει στόχο να ξεπεράσει τον πήχη που έθεσε τη σεζόν 2018-19, οπότε κατά μέσο όρο σημείωσε 30,4 πόντους, 13,7 ριμπάουντ και 6,5 ασίστ σε διάστημα 36 λεπτών.

O Γιάννης έχει βελτιώσει επίσης την αποτελεσματικότητά του από χρόνο σε χρόνο, παρά το ολοένα και δυσκολότερο έργο που σηκώνει στους ώμους του. Στην πρώτη του σεζόν, ο χρόνος αξιοποίησής του από την ομάδα κυμαίνονταν στο 15,4% του συνολικού χρόνου που βρισκόταν στο τερέν, σύμφωνα με το Cleaning the Glass. Σημειώνοντας μια σταθερά ανοδική πορεία, ο χρόνος αξιοποίησής του ανέβηκε στο 32,7% την εποχή που αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης (MVP), ενώ βελτίωσε και την ευστοχία του.

 

 

Όσο βελτίωνε την επίδοσή του εντός του γηπέδου, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η αναγνώρισή του. Συμμετείχε στο πρώτο του All-Star game το 2017 ως αναπληρωματικός, ενώ στο τέλος της χρονιάς απέσπασε τον τίτλου του “πιο βελτιωμένου παίκτη” (Most Improved Player – MIP). Επίσης, αναδείχθηκε ο καλύτερος αμυντικός αλλά και ο καλύτερος παίκτης της δεύτερης πεντάδας του NBA. Το 2018 εισήλθε στο κλαμπ των βασικών παικτών του All-Star game και για μια ακόμη φορά αναδείχθηκε στη δεύτερη πεντάδα των καλύτερων παικτών. Ωστόσο, πέρυσι ήταν η καλύτερη εμφάνισή του, καθώς έγινε αρχηγός ομάδας στο All-Star game, εισήλθε στην πρώτη πεντάδα των καλύτερων παικτών, καθώς και στην πρώτη πεντάδα των καλύτερων αμυντικών, και συνολικά αναδείχθηκε ως ο “πολυτιμότερος παίκτης” (MVP) του πρωταθλήματος.

Καθώς ξεκινά η σεζόν 2019-20, οι φίλαθλοι περιμένουν από τον “Greek Freak” να κάνει ένα ακόμη εντυπωσιακό “άλμα”. Ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο άλλωστε έχει δηλώσει πως κατά τη γνώμη του μέχρι σήμερα έχει δώσει μόνο “το 60% των δυνατοτήτων του”.

Μπορεί να μην γίνει σύντομα, αλλά θα έρθει η εποχή που όντας στην κορυφή θα ξεκινήσει η φθίνουσα πορεία του. Αυτή η στιγμή μοιάζει μακρινή, αλλά ίσως δεν απέχει τόσο πολύ.

Ο David Berri και ο Rob Simmons εκπόνησαν μια έρευνα σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση στο ΝΒΑ. Η ηλικία ήταν ένας από τους παράγοντες που ανέλυσαν διεξοδικά και ανακάλυψαν ότι οι παίκτες του NBA συνήθως φτάνουν στο απόγειό τους στην ηλικία των 26 ετών. Ο Αντετοκούνμπο θα γίνει 25 τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, γεγονός που σημαίνει ότι έχει ακόμη δύο σεζόν μπροστά του, πριν φτάσει στο αποκορύφωμα της καριέρας του. Πόσο μπορεί να εξελιχθεί, μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς.

Η έρευνα των Berri και Simmons αποκάλυψε επίσης ότι η επιδεξιότητα των παικτών μειώνεται σταδιακά μετά το ορόσημο των 26 ετών, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό μετά τα 30. Σε γενικές γραμμές, αυτό σημαίνει ότι το Αντετοκούνμπο πιθανότατα έχει ακόμα έξι σεζόν μπροστά του πριν αρχίσει να γίνεται αισθητή η κάμψη στις επιδόσεις του.

Ερχόμενος από μια σεζόν όπου κατά μέσο όρο έφτασε τους 30,4 πόντους, τα 13,7 ριμπάουντ και τις 6,5 ασίστ ανά 36 λεπτά, είναι τρομακτικό να σκεφτεί κανείς ότι έχει περίπου άλλα δύο χρόνια για να βελτιώσει αυτές τις επιδόσεις. Δεν υπάρχει όριο στις δυνατότητές του.

Οι Milwaukee Bucks είναι εξαιρετικά τυχεροί που έχουν συμβόλαιο μαζί του τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια – τα οποία σύμφωνα με την έρευνα θα είναι το πιο παραγωγικά της καριέρας του. Ελπίζουν βέβαια ότι θα τον έχουν στην ομάδα τους πολύ περισσότερο, αφού όπως επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της ομάδας, Jon Horst, οι Bucks θα επιδιώξουν να επεκτείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο το συμβόλαιο του Αντετοκούνμπο το προσεχές καλοκαίρι. Προς το παρόν εμείς περιμένουμε, καθώς ο “Greek Freak” ετοιμάζεται να δώσει το show της ζωής του.

 

Brian Sampson

Πηγή: Forbes