Το έντονο ράλι του πετρελαίου οδηγεί τις τιμές πάνω από τα 114 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν το ρωσικό αργό μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η ομάδα OPEC+ κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί να αγνοήσει τον πόλεμο, που ξεκίνησε ένα από τα βασικά του μέλη.

Το WTI παράδοσης Απριλίου ενισχύεται 3,3% στα 114,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent ενισχύεται 3,7% στα 117,09 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έξι πράγματα για το πετρελαϊκό σοκ που έρχεται

Η εισβολή έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τον εφοδιασμό στην αγορά εμπορευμάτων, από ενέργεια μέχρι και τα σιτηρά, ωθώντας τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, να αναζητήσουν πρώτες ύλες. Οι αγοραστές συνεχίζουν να αποφεύγουν το ρωσικό αργό καθώς προσπαθούν να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, και οι έμποροι αναμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Παρά την αναταραχή, ο OPEC+ βρίσκεται στο περιθώριο.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια είναι υπό απειλή, και μια προγραμματισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων αργού από τις ΗΠΑ και άλλους, δεν έχει κάνει πολλά για να καταπνίξει τους φόβους της αγοράς.

Χαρακτηριστικό είναι πως η Surgutneftegas απέτυχε να πουλήσει έστω και ελάχιστο από το ρωσικό αργό που προσέφερε για τρίτη φορά.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της έχουν μέχρι στιγμής αφήσει εκτός κυρώσεων τις εξαγωγές του ρωσικού αργού, εξαιτίας των ανησυχιών για την επίπτωση των αυξημένων ενεργειακών τιμών στους καταναλωτές, αλλά το εμπόριο πλήττεται καθώς οι τράπεζες αποσύρουν τη χρηματοδότηση και το κόσμος αποστολής αυξάνονται.

“Υπάρχουν πραγματικοί φόβοι για συμπίεση της προσφοράς. Εάν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί, τότε να περιμένουμε άλλο ράλι”, τονίζει αναλυτής στη Samsung Futures.

Σε επίπεδα ρεκόρ το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο

Εν τω μεταξύ, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημείωσε νέο ρεκόρ, καθώς η αγορά συνεχίζει να επικεντρώνεται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Τα ολλανδικό συμβόλαιο αυξήθηκε έως και 20% στα 198 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνει άνοδο 17%.

Ενώ οι κυρώσεις δεν στοχεύουν συγκεκριμένα την ενέργεια, οι έμποροι και οι ναυλωτές αποφεύγουν να συναλλάσσονται με Ρώσους προμηθευτές.

Παρόλα αυτά, το ρωσικό φυσικό αέριο συνεχίζει να ρέει μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διέρχονται από την Ουκρανία, και μάλιστα έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή την περασμένη εβδομάδα. 

Οι προμήθειες μέσω ενός βασικού αγωγού προς τον σταθμό Velke Kapusany της Σλοβακίας παραμένουν υψηλές και η Gazprom έκλεισε κάποια χωρητικότητα για την Πέμπτη για να στείλει αέριο στον σταθμό Mallnow στη Γερμανία. Η Gazprom ανέφερε ότι στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σύμφωνα με τα αιτήματα των πελατών της.

Η Ευρώπη εισήγαγε φέτος περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από ό,τι συνήθως. Ενώ οι εισαγωγές LNG θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπηςαπό το ρωσικό φυσικό αέριο, οι Ευρωπαίοι αγοραστές θα βρίσκονται σε ανταγωνισμό με εκείνους στην Ασία που επίσης θα αρχίσουν να αναπληρώνουν τα αποθέματά τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Κίνα αυξανόταν πριν από τη σύγκρουση λόγω της προσπάθειας της χώρας για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Πηγή: Capital.gr