O διευθυντής της Υπηρεσίας Καρτών της Τράπεζας Κύπρου Μάρκος Σιαρλής, μιλά για την Aegean Mastercard, που αποτελεί τη νέα προσθήκη στην οικογένεια καρτών της Τράπεζας Κύπρου, όπως και για την αυξανόμενη προτίμηση των Kυπρίων στις ψηφιακές πληρωμές και τη γενικότερη χρήση καρτών.

Η Τράπεζα Κύπρου, κ. Σιαρλή, έχει προχωρήσει στο λανσάρισμα μίας ολοκαίνουριας κάρτας, άρρηκτα συνδεδεμένης με τα ταξίδια, την Aegean Mastercard. Σε ποιους απευθύνεται; 

Μόλις πριν μερικές ημέρες έχει ανακοινωθεί η νέα προσθήκη στην οικογένεια των καρτών της Τράπεζας Κύπρου. H επιθυμία του κόσμου να ταξιδέψει, μας οδήγησε στη συνεργασία με την Aegean Airlines για τη δημιουργία των καρτών Aegean Mastercard και Αegean Mastercard Business. Οι εν λόγω κάρτες καλύπτουν κάθε ανάγκη. Τόσο των ιδιωτών, όσο και των επιχειρήσεων. Για κάθε συναλλαγή με τις κάρτες αυτές, στην Κύπρο ή το εξωτερικό, οι κάτοχοι ανταμείβονται με μίλια. Τα μίλια προστίθενται στον λογαριασμό Miles+Bonus του κάθε πελάτη και μπορούν να εξαργυρωθούν σε ταξίδια, στο δίκτυο της Aegean ή της Star Alliance και σε άλλες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Μάλιστα, όταν οι κάρτες χρησιμοποιούνται για αγορές σε κανάλια της Aegean, κερδίζουν τα διπλάσια μίλια, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά το επόμενο ταξίδι των κατόχων τους. 

Ποια προνόμια απολαμβάνουν οι κάτοχοι των καρτών Aegean Mastercard και Αegean Mastercard Business; 

Πέραν από τα μίλια που έχω αναφέρει και τα οποία μπορούν να εξαργυρωθούν με ταξίδια, οι κάρτες αυτές διαθέτουν μοναδικά προνόμια. Συγκεκριμένα, στους κατόχους της Αegean Mastercard παρέχεται η δυνατότητα δυο φορές τον χρόνο για μειωμένες τιμές στα εισιτήρια της Aegean με εκπτωτικούς κωδικούς. Δηλαδή, θα παρέχονται σε ετήσια βάση δύο κουπόνια αξίας €20 το καθένα. Στους κατόχους, τώρα, της Αegean Mastercard Business, θα παραχωρούνται 2 κουπόνια ετησίως για δωρεάν επιλογή Upfront θέσης, 2 κουπόνια για την υπηρεσία προτεραιότητας fast track και 4 κουπόνια για δωρεάν είσοδο στα Aegean Club Lounges. Επιπλέον, οι κάτοχοί τους λαμβάνουν για την Aegean Mastercard 3.000 μίλια καλωσορίσματος και για την Aegean MasterCard Business 4.000 μίλια καλωσορίσματος. 

Φυσικά, από τις συγκεκριμένες κάρτες δεν λείπει ούτε η «ανταμοιβή». Οι νέες αυτές κάρτες προσφέρουν επιπλέον ανταμοιβή στις αγορές, σε επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Σχέδιο. Τέλος, ανεξάρτητα από την κάρτα που επιλέγετε, επωφελείστε και από τα υπόλοιπα προνόμια που προσφέρουν οι πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας Κύπρου, όπως είναι η δωρεάν ασφάλεια ταξιδιού και η δωρεάν ασφάλεια προστασίας αγορών. 

Πώς μπορεί να αποκτήσει κάποιος τις κάρτες Aegean Mastercard και Αegean Mastercard Business; 

Για απόκτηση της κάρτας, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισκεφθεί το υποκατάστημα στο οποίο διατηρεί τους λογαριασμούς του και να ζητήσει την Aegean Mastercard ή την Aegean Mastercard Business. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Τράπεζας Κύπρου, ενώ μπορούν να δοθούν και μέσω του τηλεφώνου της 1Bank, στο 800 00 800.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά το τελευταίο διάστημα, λόγω και της πανδημίας, βλέπουμε ότι έχει γίνει στροφή στις ψηφιακές πληρωμές, αλλά και τη χρήση καρτών. Αυτό έπαιξε ρόλο στη δημιουργία των νέων καρτών της τράπεζας;

Όντως, βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια γίνονται άλματα στη χρήση καρτών. Η κουλτούρα του κόσμου έχει αλλάξει και ολοένα και περισσότεροι έχουν ενσωματώσει τις ψηφιακές πληρωμές στην καθημερινότητά τους. Χρησιμοποιούν κάρτες για να ‘κλείσουν’ το ταξίδι τους, το ξενοδοχείο τους αλλά ακόμα και για αγορές μικρής αξίας. H Τράπεζά μας, σε κάθε επόμενη κίνησή της, προτείνει κάτι διαφορετικό και επωφελές για τον πελάτη της λαμβάνοντας υπόψιν φυσικά και τις νέες τάσεις της αγοράς.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Τράπεζα Κύπρου με την KPMG για τη χρήση καρτών την περίοδο της πανδημίας, έχει καταγραφεί σταθερή αύξηση το 2020 σε σχέση με το 2019, σε όλες ανεξαιρέτως τις ηλικιακές ομάδες. Ενδεικτικά, στις ηλικίες άνω των 65 -στις οποίες καταγράφονται τα πιο χαμηλά ποσοστά χρήσης καρτών- τον Απρίλιο του 2020 καταγράφηκε σημαντική αύξηση στην χρήση κατά 13% σε σχέση με το 2019. Αξίζει να σημειωθεί πως αλματώδης αύξηση στην χρήση καρτών καταγράφηκε και από τις επιχειρήσεις με το ποσοστό, τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με το 2019, να σημειώνει άνοδο 26%. Η εν λόγω έρευνα δείχνει ξεκάθαρα, πως τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις έκαναν στροφή στο πλαστικό χρήμα και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η αύξηση αυτή δεν ήταν παροδική αλλά έμεινε σταθερή και τους επόμενους μήνες, κάτι που αποδεικνύει πως είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί η εικόνα μετά την πανδημία.

Κλείνοντας, θα θέλαμε και ένα σχόλιο για την υποχρεωτική αποδοχή καρτών σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις από τον Σεπτέμβριο. Ποια πλεονεκτήματα προκύπτουν;  

Η αποδοχή καρτών είναι το πλέον απαραίτητο εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πελατών αλλά ταυτόχρονα και των εισπράξεων κάθε επιχείρησης. Οι κάρτες παρέχουν ασφάλεια τόσο στους εμπόρους όσο και στους καταναλωτές, την οποία δεν παρέχουν τα μετρητά. Για παράδειγμα, τα κλεμμένα μετρητά έχουν χαθεί για πάντα ενώ η κάρτα μπορεί να αντικατασταθεί. Ακόμα και όταν κλαπούν λεφτά από την κάρτα, αν οι συναλλαγές δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί από τον κάτοχο, τα λεφτά μπορούν να επιστραφούν. Η χρήση της κάρτας, αποδείχθηκε ασφαλέστερη και εν μέσω πανδημίας. Οι πολίτες μπορούσαν να εξυπηρετηθούν παρά τα όποια περιοριστικά μέτρα, καθώς είχαν άμεση πρόσβαση στα χρήματα τους. Μάλιστα, κατά τον πρώτο μήνα της πανδημίας, η Κύπρος είχε καταγράψει από τα υψηλότερα ποσοστά ανέπαφων συναλλαγών στην ΕΕ με την Τράπεζα Κύπρου να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό στην Κύπρο, που ανήλθε στο 98,5% των συναλλαγών. Η χρήση της κάρτας αποτελεί επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το κράτος καθώς δεν θα χάνονται φορολογικά έσοδα ενώ βοηθά και στην ανίχνευση του εγκλήματος και στην πάταξη της παραοικονομίας.