Η παραπομπή του τέως μητροπολίτη Κιτίου ενώπιον της Δικαιοσύνης μοιάζει με μια μελανή σελίδα στην ιστορία της Εκκλησίας. Τα πράγματα όμως δεν ήταν ποτέ αγγελικά πλασμένα. Η ιστορία της είναι γεμάτη από επεισόδια, στα οποία οι δολοπλοκίες, οι ίντριγκες, τα μίση και τα πάθη, θα μπορούσαν να εμπνεύσουν το Netflix για μια best seller σειρά. 

Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία θυμόμαστε το κεφάλαιο Παγκράτιος Μερακλής. Ο ιερωμένος που εξελέγη τo 1996, με 96% των ψήφων, μητροπολίτης Μόρφου και καθαιρέθηκε αφού στιγματίστηκε ως ομοφυλόφιλος και φορέας του Aids, με αναλύσεις μάλιστα που το απεδείκνυαν και οι οποίες έγιναν «οικειοθελώς» από τον ίδιο, ο οποίος νόμιζε πως θα μπορούσε να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας. Από τότε έχουν περάσει 25 χρόνια και ο άνθρωπος ζει, υγιής αφού το Aids εξαφανίστηκε ως διά μαγείας χωρίς θεραπείες. Και προφανώς αυτό δεν οφείλεται σε θαύμα, ούτε στην καλή ζωή που κάνει μέσα στη φύση όπου επέλεξε να ζει μετά την καθαίρεση του. Εξ ου και η περίπτωση του δεν έχει μελετηθεί από τους επιστήμονες.

Η προσπάθεια παραγκωνισμού του Παγκράτιου ώστε να μην ανέλθει στον μητροπολιτικό θρόνο όταν πέθανε ο μητροπολίτης Μόρφου, προκάλεσε λαϊκή εξέγερση με τον κόσμο της περιοχής και τους αστυνομικούς να παλεύουν για μέρες έξω από την Αρχιεπισκοπή. Ο Αρχιεπίσκοπος όμως, ο προκάτοχος του νυν, ήταν ανένδοτος και ποσώς τον ενδιέφερε τι ήθελε ο κόσμος και τι γινόταν έξω από την Αρχιεπισκοπή. Στήθηκε δίκη, εμφανίστηκαν μάρτυρες, παρουσιάστηκαν οι αναλύσεις που επιβεβαίωναν την αμαρτία και ο Παγκράτιος εκδιώχθηκε. Παρ’ όλο που δεν έπαψε ποτέ να μιλά για σκευωρία, δεν ζήτησε αποκατάσταση του. Θεωρεί, μάλιστα, πως ότι έγινε ήταν με παρέμβαση της Θείας Χάριτος. Και ενδεχομένως να έχει δίκαιο. Ο Θεός, για κάποιο λόγο, να ήθελε να έχουμε σήμερα τον Νεόφυτο στη θέση όπου θα ήταν ο Παγκράτιος, αν δεν επενέβαινε η Θεία Χάρις (κι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο προηγούμενος). Ίσως, ο Νεόφυτος να είναι, κατά κάποιον τρόπο, η εκδίκηση του Παγκράτιου. Ο ένας ζει ευτυχισμένος ως αγρότης με ράσα και ο άλλος έχει μετατραπεί σε καρικατούρα. 

Μεταξύ της καταγγελίας για βιασμό και το Aids του Παγκράτιου μεσολάβησαν πολλά άλλα επεισόδια, με επιστέγασμα την κατάληψη του θρόνου από τον νυν Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος ήταν ο τελευταίος στην σειρά. Κατά τα άλλα, οι άνθρωποι αυτοί έχουν την ευθύνη για την πνευματική μας ανάταση. Και εμείς εξακολουθούμε να τους βλέπουμε σαν τους εκπροσώπους του Θεού στην γη.