Τις σημερινές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου σχολίασαν, μιλώντας στο philenews, οι θεολόγοι Θεόδωρος Κυριάκου και Χριστάκης Ευσταθίου.

Συγκεκριμένα, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου παρουσιάστηκε έτοιμος να κληθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, όποτε η τελευταία επιθυμεί. Μιλώντας στο philenews, αφού ανέφερε ότι θεωρεί πως η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου τον χαρακτηρίζει, ακολούθως σημείωσε ότι είναι διατεθειμένος, όποτε τον καλέσει η Σύνοδος, να παρουσιαστεί ενώπιόν της.

Υπενθυμίζεται ότι στη δήλωση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, η οποία αποφάσισε την άρση του αφορισμού του θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη και τη μερική άρση της αργίας του Παγκράτιου Μερακλή, γίνεται αναφορά σε πρόσωπα τα οποία μιλούν στα ΜΜΕ για εκκλησιαστικά ζητήματα χωρίς τη δέουσα πληροφόρηση.

Συγκεκριμένα στη δήλωση γίνεται αναφορά σε «τάση μερικών όπως εκφέρουν γνώμη για οποιοδήποτε θέμα χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και τη δέουσα πληροφόρηση», ενώ «καλεί οποιονδήποτε έχει κάτι να το καταθέτει στη Σύνοδο, διαφορετικά θα κληθούν οι ίδιοι προς απολογία και ξεκαθάρισμα θέσεων».

Όσον αφορά στις αποφάσεις της Συνόδου, ο κ. Κυριάκου εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση άρσης του αφορισμού του Ανδρέα Πιτσιλλίδη, ωστόσο, όπως ανέφερε, ο ίδιος περίμενε ότι η Ιερά Σύνοδος θα προχωρούσε σε πλήρη άρση της αργίας του Παγκράτιου Μερακλή και όχι σε μερική.

«Εφόσον το ζήτησε ο ίδιος ο Παγκράτιος, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίζαμε ως ένα θετικό πρώτο βήμα» υποστήριξε ο κ. Κυριάκου, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να γίνει πλήρης αποκατάσταση στη συνέχεια.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Χριστάκης Ευσταθίου σχολίασε ότι από τη στιγμή που ο ίδιος ο Παγκράτιος Μερακλής ζήτησε μερική άρση της αργίας του, ως εκ τούτου κρίνεται ικανοποιητική η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να γίνει ολική άρση της αργίας σε μεταγενέστερο στάδιο.

Όσον αφορά στην απόφαση για τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη, ο κ. Ευσταθίου σχολίασε ότι έγινε σε απόλυτα θετικό κλίμα και ικανοποιεί το δημόσιο αίσθημα