Η στάση του Μητροπολίτη Μόρφου, ως οικείου Επισκόπου, και η ενημέρωση του προς την Ιερά Σύνοδο ήταν καθοριστική για την έκβαση του αιτήματος του Παγκράτιου Μερακλή για άρση της αργίας του, το οποίο τελικά «μεταλλάχθηκε» σε έκκληση του αρχιμανδρίτη προς τη Σύνοδο να του επιτρέψει να τελεί κάποιες κηδείες και άλλες ανώδυνες θρησκευτικές τελετές, με έμμεσο αποκλεισμό του από τα Μυστήρια όπως η βάπτιση, ο γάμος, η θεία κοινωνία κ.ο.κ..

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο Μητροπολίτης Μόρφου, ως οικείος Επίσκοπος έλαβε και άλλη πληροφόρηση σχετικά με όσα προηγήθηκαν. Ενώ φέρεται να κυκλοφόρησε και επιστολή «με διευθύνσεις, ονόματα και τηλέφωνα» με διάφορους ισχυρισμούς, οι οποίοι επιβάρυναν το όλο κλίμα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πως ο Μητροπολίτης Μόρφου είχε καλέσει τον Παγκράτιο δύο φορές για να συζητήσουν το αίτημα του για άρση της αργίας του. Η μία επαφή έγινε προτού συνέλθει η Σύνοδος τον Ιούνιο και η δεύτερη πριν την χθεσινή συνεδρία. Ανάμεσα σε άλλα, ο Μητροπολίτης Μόρφου είχε ρωτήσει τον Παγκράτιο για το παρελθόν και η απάντηση που φέρεται να έλαβε ήταν περίπου «περασμένα ξεχασμένα».

Ο Παγκράτιος σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους προσκείμενους σε αυτόν, εννοούσε πως όλα αυτά προκάλεσαν πόνο και αναστάτωση τόσο στον ίδιο όσον και στην Εκκλησία (εννοώντας τις εκδηλώσεις έξω από την Αρχιεπισκοπή το 1996) και ότι αυτό πρέπει κάπου να λήξει ενώ ο Μόρφου Νεόφυτος φαίνεται να εξέλαβε διαφορετικά το «περασμένα ξεχασμένα», οπόταν δημιουργήθηκε αρνητικό κλίμα και ανάμεσα στους Συνοδικούς οι οποίοι έλαβαν γνώση. Ο Μόρφου Νεόφυτος είχε ζητήσει από τον Παγκράτιο να απευθυνθεί σε όποιον πνευματικό επιθυμούσε και αφού του εξιστορήσει όσα συνέβησαν, να τον ρωτήσει κατά πόσον ενδείκνυται να τελεί τη θεία λειτουργία και να μετέχει των μυστηρίων, κάτι το οποίο φαίνεται πως δεν έγινε.

Το κλίμα φαίνεται να επιβαρύνθηκε περαιτέρω μετά την δεύτερη (σχετικά πρόσφατη) επαφή του Μητροπολίτη με τον Αρχιμανδρίτη, όταν ο Μόρφου Νεόφυτος φέρεται να μην έλαβε τις απαντήσεις που ανέμενε. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Μητροπολίτης Μόρφου ως οικείος Επίσκοπος φέρεται να μην ήταν έτοιμος να θέσει το θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου και να εισηγηθεί άρση της αργίας του Παγκράτιου.

Με δυο λόγια, τα μηνύματα που έφθασαν στον Παγκράτιο για το όλο σκηνικό που διαμορφώθηκε εντός της Συνόδου ήταν τέτοια, ώστε χθες το πρωί, πριν παρουσιαστεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, κρατώντας ανά χείρας επιστολή προς τους Συνοδικούς, ζήτησε και συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο. Στην επιστολή αναφερόταν, πως «Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση σας… ζητώ όπως μου επιτραπεί για τους πρόσφυγες συγχωριανούς μου να τελώ λειτουργία ορισμένες μέρες του χρόνου και να τελώ τις νεκρώσιμες τους ακολουθίες…».

Ο Αρχιεπίσκοπος ανταποκρίθηκε και όπως ανέφερε στον «Φ» ο Παγκράτιος Μερακλής, ανέλαβε να καταθέσει την επιστολή ενώπιον της Ιεράς Συνόδου και να στηρίξει το αίτημα. Η επιστολή δεν ήταν υπογραμμένη, κάτι το οποίο θα γινόταν μετά την έγκριση της ως είχε ή όπως θα διαμορφωνόταν από τυχόν παρεμβάσεις μελών της Ιεράς Συνόδου. Όπως πληροφορείται ο «Φ», επήλθαν κάποιες τροποποιήσεις αν ληφθεί υπόψιν πως το αίτημα για τέλεση της θείας λειτουργίας κάποιες μέρες το χρόνο για τους συγχωριανούς του Παγκράτιου, φαίνεται πως δεν υιοθετήθηκε.

Ο ίδιος ο αρχιμανδρίτης, ο οποίος ανέκαθεν υπάκουε στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και προφανώς λαμβάνοντας υπόψιν όλα όσα προηγήθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια της αργίας, θεωρεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι θα μπορεί να συμμετέχει στα της Εκκλησίας, έστω και με αυτά τα ολίγα.

Η εναλλακτική επιλογή που είχε ο Παγκράτιος ήταν να επιμείνει σε άρση της αργίας του, κάτι το οποίο, ωστόσο, θα οδηγούσε σε νέα έρευνα εις βάρος του, με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για τον ίδιο, για την ενότητα της Εκκλησίας της Κύπρου αλλά και για τον σκανδαλισμό των πιστών. Όπως μας ελέχθη, αν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Παγκράτιο είναι ότι έθεσε τα προσωπικά του υπεράνω της Εκκλησίας. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους χθες μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου εξέφρασε την ικανοποίησή του.

«Θα πηγαίνω σε καμιά νεκρώσιμη ακολουθία, σε κάποιο εσπερινό, τη μεγάλη βδομάδα στον νυμφίο και στους χαιρετισμούς. Στην εκκλησία βεβαίως θα πηγαίνω χωρίς να λειτουργώ αν και θα ψάλλω», ανέφερε στον «Φ».

Ναρκοπέδιο για Παγκράτιο η αποκατάσταση του

Σε προηγούμενο δημοσίευμα του ο «Φ» είχε κάνει αναφορά σε «γκρίζες ζώνες» στο θέμα του Παγκράτιου Μερακλή, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε χθες από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Με τη χθεσινή απόφαση, ο κύκλος της αργίας που διαρκεί ήδη 25 χρόνια, συνεχίζεται εσαεί και παρά τα όσα αιωρούνται για ενδεχόμενη επανεξέταση του θέματος, με βάση την πληροφόρηση που έχει ο «Φ», η απόφαση είναι οριστική και όλοι γνωρίζουν, πως αν ανοίξει εκ νέου το θέμα, το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό για τους πάντες.

Σε χθεσινή ανακοίνωση της Συνόδου αναφέρεται πως δέχθηκε τον εν αργία τελούντα Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή, ο οποίος παρέδωσε ενυπόγραφη επιστολή μέσω της οποίας, χωρίς να ζητεί την άρση της αργίας του, ζητεί όπως του επιτρέπεται να τελεί ενίοτε, κατόπιν άδειας του επιχώριου Επισκόπου, ιερές ακολουθίες και όχι ιερά μυστήρια. Όπως ανέφερε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Γιώργος Χριστοδούλου, η Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτό το αίτημα.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο πλήρους άρσης της αργίας του Παγκράτιου Μερακλή, ανέφερε ότι «η Σύνοδος αποφάσισε σήμερα (χθες) γι’ αυτό το θέμα» εκφράζοντας την άποψη πως για τον ίδιο τον Παγκράτιο αυτό είναι υπέρ αρκετό, παραπέμποντας στον ίδιο τον Αρχιμανδρίτη.

Ο κ. Χριστοδούλου ανακοίνωσε επίσης την άρση του αφορισμού του θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη, που του επεβλήθη προ οκταετίας από το Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο. Ανέφερε επίσης, πως ο ίδιος ο κ. Πιτσιλλίδης ανασκεύασε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τις προηγούμενες θέσεις του για τις οποίες του είχε επιβληθεί η ποινή του αφορισμού.

Όπως είπε, ο κ. Πιτσιλλίδης δήλωσε απόλυτη προσήλωση στην πίστη και το δόγμα της Εκκλησίας, και εξέφρασε τη λύπη του επειδή με την αψυχολόγητη συμπεριφορά του, έγινε αιτία σκανδαλισμού των πιστών. «Η Ιερά Σύνοδος, κατόπιν της μεταμέλειας και μετάνοιάς του, ήρε τον αφορισμό, αποκαθιστώντας τον στη θέση του μέλους της Εκκλησίας, δυναμένου να μετέχει των μυστηρίων της», είπε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Παράλληλα, μέσω του γραμματέα της, η Ιερά Σύνοδος προειδοποίησε τον θεολόγο Θεόδωρο Κυριακού με αφορισμό, χωρίς να τον κατονομάσει.

«Η Ιερά Σύνοδος καλεί οποιονδήποτε έχει κάτι προς εξέταση να το καταθέτει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου διαφορετικά, προς αποφυγήν σκανδαλισμού των πιστών, θα κληθούν οι ίδιοι ενώπιον της Ιεράς Συνόδου προς απολογία και διευκρίνιση των θέσεων και των απόψεών τους», συμπλήρωσε.

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Όλοι γνωρίζουν  τις συνθήκες

Όλοι γνωρίζουν ή όφειλαν να γνωρίζουν, είτε πρόκειται για νέα μέλη της Συνόδου, είτε για παλαιότερα, ότι ο Παγκράτιος Μερακλής μπήκε στην Εκκλησία ανήλικος, αγνός, τίμιος, φιλάνθρωπος, με πίστη στο Θεό και στους αντιπροσώπους του επί γης. Οι Συνοδικοί γνωρίζουν επίσης, πως ακόμη και αν ισχύουν όλα όσα έχουν αποδοθεί στον Παγκράτιο και που ο ίδιος αρνείται, η ευθύνη της Εκκλησίας είναι τεράστια. Η οικογένεια του τον εμπιστεύθηκε στην Εκκλησία και ανέμενε τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή, ακόμη και αν είχε ροπή προς την αμαρτία, που δεν είχε, θα τον συμβούλευε και θα τον προστάτευε. Δυστυχώς, υπάρχουν κακόφημα στέκια, όπου οι ανήλικοι προστατεύονται περισσότερο από όσον προστατεύθηκε ο Παγκράτιος και σε αυτό βεβαίως δεν ευθύνεται το σύνολο της Εκκλησίας.