Ύστατη προσπάθεια κατέβαλαν χθες ο Ηγούμενος της Μονής Οσίου Αββακούμ Νεκτάριος και ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος προκειμένου να αποφύγουν την καθαίρεση για ηθικά παραπτώματα, υποβάλλοντας νέο υπόμνημα στην Ανακριτική Επιτροπή, μέσω του δικηγόρου τους κ. Αθανάσιου Βαβούσκου.

Σε αδρές γραμμές, οι δύο μοναχοί ζητούν ακύρωση της διαδικασίας θεωρώντας ότι δικάστηκαν ήδη από τον οικείο Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα σε αργία, οπόταν δεν μπορούν να δικαστούν δεύτερη φορά για τα ίδια αδικήματα.  Επιπλέον οι δύο μοναχοί θεωρούν αναρμόδια τα όργανα της Εκκλησίας να τους δικάσουν, κρίνουν  τη διαδικασία παράτυπη και καταγράφουν σειρά λόγων για να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους.

Σε περίπτωση που η Ανακριτική Επιτροπή επιμένει να συνεχίσει τη διαδικασία, της ζητούν να καλέσει ενώπιον της και όσους ιεράρχες έχουν εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη υπόθεση.

Παράλληλα, καταγγέλλουν ακόμη και κλοπή λειψάνων αγίων από το γραφείο του Ηγουμένου στη Μονή στις 5 Μαρτίου τρέχοντος, κάνοντας λόγο για «εισβολή».

Πιο αναλυτικά, στο υπόμνημα που κατετέθη ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής καταγράφονται και τα ακόλουθα:

-Οι δύο μοναχοί δικάστηκαν ήδη από τον οικείο Μητροπολίτη Ταμασού και κατά συνέπεια η απόφαση του είναι τελεσίδικη και δεν μπορούν να δικαστούν εκ νέου για τα ίδια αδικήματα, οπόταν η διαδικασία εναντίον τους ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής πρέπει να τερματιστεί.

-Σε αυτούς υπεβλήθησαν οι ποινές: α) Tρίμηνη αργία άνευ στερήσεως των αποδοχών, β) παύση καθηκόντων Ηγουμένου και γ) άμεση αποχώρηση από την Ιερά Μονή. Συνεπώς δημιουργήθηκε δεδικασμένο με αποτέλεσμα η συνέχιση της διαδικασίας ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής να είναι παράνομη.

-Προτού καταθέσουν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής ζητούν όπως εξεταστούν οι ενστάσεις τους ως προς την ακυρότητα της διαδικασίας κ.ο.κ..

-Χωρίς επηρεασμό των ως άνω, ζητούν όπως η Ανακριτική Επιτροπή εξετάσει την περίπτωση κλήσεως Αρχιερέων οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί δημοσίως ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο επί της υποθέσεως.

-Σε περίπτωση αιτιολογημένης απορρίψεως όλων των ενστάσεων, ζητείται η αναβολή της καταθέσεως του ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής, μέχρι την έκδοση αποφάσεως από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για την ακύρωση των Διαταγμάτων δέσμευσης του χρηματικού ποσού των €807.000 και/ή εξέταση της νόμιμης προέλευσης του χρηματικού ποσού αυτού.

Στο υπόμνημα καταγράφονται και οι ακόλουθοι λόγοι ακύρωσης της διαδικασίας ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής:

-Ουδέποτε υπήρξε επίσημη έγγραφη καταγγελία προς τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα.

-Ουδέποτε κινήθηκε ενέκεν τούτου του γεγονότος η διαδικασία ενώπιον των εκκλησιαστικών δικαστηρίων.

Παράλληλα, κατ’ αντίθεση με τον Καταστατικό Χάρτη, έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες:

-Ο  Μητροπολίτης Ταμασού θεωρώντας εσφαλμένως ότι κινήθηκε η διαδικασία της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, παρέπεμψε αναρμοδίως την υπόθεση στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου αντί στην Ανακριτική Επιτροπή.

-Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, αντί να αναπέμψει ως αναρμόδια τον φάκελο στον Μητροπολίτη Ταμασού, αναρμοδίως εξέτασε την υπόθεση και αναρμοδίως παρέπεμψε την υπόθεση στο Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.

-Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, αν και εσφαλμένως επελήφθη της υποθέσεως, παρέπεμψε την υπόθεση προς εκδίκαση στο Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, χωρίς να διενεργήσει προανάκριση (ανάκριση, απολογία κατηγορουμένου) αλλά με σιωπηρή άσκηση ποινικής διώξεως.

-Το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο δεν έχει συσταθεί νομίμως και κατά συνέπειαν είναι μη υποστατό.

-Το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, αν και μη υποστατό, αποφάσισε αντί της εκδικάσεως, την παραπομπή για συμπληρωματική ανάκριση στην Ανακριτική Επιτροπή.

-Η συμπληρωματική ανάκριση προϋποθέτει προϋφιστάμενη ανάκριση, η οποία όμως ουδέποτε έλαβε χώρα κατά τις προβλέψεις του ΚΧΕΚ ούτε από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα ούτε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου ούτε από το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.

-Κακώς η Ανακριτική Επιτροπή διατάχθηκε να διεξάγει συμπληρωματική ανάκριση.

-Κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, η Ανακριτική Επιτροπή διατάχθηκε για διεξαγωγή συμπληρωματικής ανακρίσεως από το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο και όχι από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα ή την Ιερά Σύνοδο.

-Κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, η Ανακριτική Επιτροπή διεξάγει ανακρίσεις μετά από καταγγελία ή παραγγελία από τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα.

-Κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ασκούν καθήκοντα Δικαστή, Ανακριτή, μέλους Ανακριτικής Επιτροπής, ενώ υπάρχει στο πρόσωπο τους λόγος αποκλεισμού από τα ανωτέρω καθήκοντα.

-Κατ’ αντίθεσιν προς του ΚΧΕΚ, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ασκούν καθήκοντα Δικαστή, Ανακριτή, μέλους Ανακριτικής Επιτροπής, ενώ υπάρχει στο πρόσωπο τους λόγος αποχής από τα ανωτέρω καθήκοντα αλλά αυτά δεν το δήλωσαν.

-Κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, ενώ ουδέποτε κληθήκαν οι εντολείς – πελάτες μας (οι μοναχοί) σε απολογία ασκήθηκε εναντίον τους σιωπηρή ποινική δίωξη και παραπεμφθήκαν εσφαλμένως και αναρμοδίως να δικασθούν ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

-Κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, ενώ ουδέποτε κληθήκαν σε απολογία αλλά ασκήθηκε σιωπηρώς εναντίον τους ποινική δίωξη και παραπεμφθήκαν ως κατηγορούμενοι να δικασθούν ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, αναμένεται να κληθούν και να καταθέσουν ως μάρτυρες ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να ασκηθεί στη συνέχεια ξανά – αλλά σαφώς αυτή την φορά – ποινική δίωξη εναντίον τους και τότε να απολογηθούν, για να παραπεμφθούν εκ νέου ως κατηγορούμενοι στο Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.

-Κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, τόσο από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα όσο και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο και την Ανακριτική Επιτροπή χρησιμοποιήθηκαν μη επιτρεπτά παράνομα αποδεικτικά μέσα.

-Κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας δεν άσκησε τις ενδεδειγμένες αρμοδιότητες του για διεξαγωγή έρευνας ως προς την οικονομική διαχείριση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ αλλά κίνησε εσφαλμένως την διαδικασία εναντίον των εκκλησιαστικών δικαστηρίων τόσο από τυπικής όσο και από ουσιαστικής απόψεως.

Στο μνημόνιο αναφέρεται πως ένεκα των πιο πάνω λόγων, υποβάλλεται αίτημα να ακυρωθεί η μέχρι τούδε διαδικασία, ήτοι η διαδικασία ενώπιον του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου και της Ανακριτικής Επιτροπής.

«Εισβολή», λείψανα, άγιοι, κουκουλοφόροι

Οι δύο μοναχοί καταγγέλλουν μέσω των δικηγόρων τους πως απεσταλμένοι του Μητροπολίτη Ταμασού σήκωσαν ακόμη και λείψανα αγίων από το γραφείο του Ηγουμένου της Μονής Οσίου Αββακούμ και κατέθεσαν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής σχετικό υπόμνημα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στις 5 Μαρτίου αφαιρέθηκαν από το γραφείο του Ηγουμένου, τα ακόλουθα:

1. Τα έγγραφα και βιβλία της Ιεράς Μονής.

2. Ιδιωτικά δικά μας έγγραφα και αντικείμενα, δηλαδή των αδελφών της Ιεράς Μονής Β) από τον ιερό ναό:

1. Ένδυση αποτελούμενη από άμφια, ιεραρχικές στολές, επιστήθιους σταυρούς και επιγονάτια.

2. Ο Σταυρός του Ανίου Πορφυρίου, περιλαμβανομένου και του κουτιού του.

3. Ένας επίχρυσος Σταυρός με τίμιο ξύλο.

4. Όλα τα Λείψανα των Αγίων εντός και εκτός των λειψανοθηκών, τα λείψανα του Οσίου Αββακούμ, της Ανίας Άννας, του Ανίου Νικηφόρου του Λεπρού, τnς Ανίας Μαρίας της Μαγδαληνής και μικρά τεμάχια λειψάνων Ρώσων Αγίων, τα οποία ευρίσκοντο σε κόκκινη κοσμηματοθήκη.

5. Ιερά Ευαγγέλια.