Οι δικηγόροι των δύο μοναχών θεωρούν ότι οι πελάτες τους δικάστηκαν ήδη από τον οικείο Μητροπολίτη Ταμασού και κατά συνέπεια η απόφαση του είναι τελεσίδικη και δεν μπορούν να δικαστούν εκ νέου για τα ίδια αδικήματα, οπόταν η διαδικασία εναντίον τους ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής πρέπει να τερματιστεί.

Οι δικηγόροι, επικαλούμενοι σχετικές διατάξεις του Καταστατικού της Εκκλησίας της Κύπρου, τονίζουν ότι «σαφώς προκύπτει η απαγόρευση εκδικάσεως της ίδιας υποθέσεως δύο φορές και  η επιβολή ποινής επίσης δύο φορές».

Στο σχετικό υπόμνημα το οποίο έχει κατατεθεί ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής αναφέρεται, πως κατά την 5η Μαρτίου 2024 ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας εξεδίκασε τα σχετικά παραπτώματα, επιβάλλοντας τις αναφερόμενες σ’ αυτές ποινές. Οι ποινές που επεβλήθησαν για τα «ήσσονος σημασίας» πταίσματα, είναι: α) Τρίμηνη αργία άνευ στερήσεως των αποδοχών, β) παύση καθηκόντων Ηγουμένου και γ) άμεση αποχώρηση από την Ιερά Μονή.

Συνεπώς, προστίθεται, πως δημιουργήθηκε δεδικασμένο με αποτέλεσμα η συνέχιση της διαδικασίας ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής να είναι παράνομη.

Στο υπόμνημα του ο δικηγόρος των δύο μοναχών κ. Βαβούσκος επικαλείται και τους ακόλουθους 18 λόγους:

-ΕΠΕΙΔΗ ουδέποτε υπήρξε επίσημη έγγραφη καταγγελία προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαία.

-ΕΠΕΙΔΗ ουδέποτε κινήθηκε ενέκεν τούτου του γεγονότος η διαδικασία ενώπιον των εκκλησιαστικών δικαστηρίων.

-ΕΠΕΙΔΗ κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, θεωρώντας εσφαλμένως ότι κινήθηκε η διαδικασία της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, παρέπεμψε αναρμοδίως την υπόθεση στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου αντί στην Ανακριτική Επιτροπή.

-ΕΠΕΙΔΗ κατ’ αντίθεσιν προς τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου (ΚΧΕΚ), η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, αντί να αναπέμψει ως αναρμόδια τον φάκελο στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, αναρμοδίως εξέτασε την υπόθεση και αναρμοδίως παρέπεμφε την υπόθεση στο Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.

-ΕΠΕΙΔΗ κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, αν και εσφαλμένως επελήφθη της υποθέσεως, παρέπεμψε την υπόθεση προς εκδίκαση στο Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, χωρίς να διενεργήσει προανάκριση (ανάκριση, απολογία κατηγορουμένου) αλλά με σιωπηρή άσκηση ποινικής διώξεως.

-ΕΠΕΙΔΗ κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, επελήφθη το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, καθόσον αυτό δεν έχει συσταθεί νομίμως και κατά συνέπειαν είναι μη υποστατό.

-ΕΠΕΙΔΗ κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, αν και μη υποστατό, αποφάσισε αντί της εκδικάσεως, την παραπομπή για συμπληρωματική ανάκριση στην Ανακριτική Επιτροπή.

-ΕΠΕΙΔΗ η συμπληρωματική ανάκριση προϋποθέτει προϋφιστάμενη ανάκριση, η οποία όμως ουδέποτε έλαβε χώρα κατά τις προβλέψεις του ΚΧΕΚ ούτε από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησάία ούτε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου ούτε από το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.

-ΕΠΕΙΔΗ κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, η Ανακριτική Επιτροπή διατάχθηκε να διεξάγει συμπληρωματική ανάκριση.

-ΕΠΕΙΔΗ κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, η Ανακριτική Επιτροπή διατάχθηκε για διεξαγωγή συμπληρωματικής ανακρίσεως από το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο και όχι από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα ή την Ιερά Σύνοδο.

-ΕΠΕΙΔΗ κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, η Ανακριτική Επιτροπή διεξάγει ανακρίσεις μετά από καταγγελία ή παραγγελία από τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα.

-ΕΠΕΙΔΗ κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ασκούν καθήκοντα Δικαστή, Ανακριτή, μέλους Ανακρετικής Επιτροπής, ενώ υπάρχει στο πρόσωπο τους λόγος αποκλεισμού από τα ανωτέρω καθήκοντα.

-ΕΠΕΙΔΗ κατ’ αντίθεσιν προς του ΚΧΕΚ, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ασκούν καθήκοντα Δικαστή, Ανακριτή, μέλους Ανακριτικής Επιτροπής, ενώ υπάρχει στο πρόσωπο τους λόγος αποχής από τα ανωτέρω καθήκοντα αλλά αυτά δεν τον δήλωσαν.

-ΕΠΕΙΔΗ κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, ενώ ουδέποτε κληθήκαν οι εντολείς – πελάτες μας σε απολογία ασκήθηκε εναντίον τους σιωπηρή ποινική δίωξη και παραπεμφθήκαμε εσφαλμένως και αναρμοδίως να δικασθούν ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

-ΕΠΕΙΔΗ κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, ενώ ουδέποτε κληθήκαν σε απολογία αλλά ασκήθηκε σιωπηρώς εναντίον τους ποινική δίωξη και παραπεμφθήκαν ως κατηγορούμενοι να δικασθούν ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, αναμένεται να κληθούν και να καταθέσουν ως μάρτυρες ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να ασκηθεί στη συνέχεια ξανά – αλλά σαφώς αυτή την φορά – ποινική δίωξη εναντίον τους και τότε να απολογηθούν, για να ξαναπαραπεμφθούν ως κατηγορούμενοι στο Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.

-ΕΠΕΙΔΗ κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, τόσο από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαία όσο και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο και την Ανακριτική Επιτροπή χρησιμοποιήθηκαν μη επιτρεπτά παράνομα αποδεικτικά μέσα για τους πιο πάνω λόγους που σας έχουμε αναφέρει.

-ΕΠΕΙΔΗ κατ’ αντίθεσιν προς τον ΚΧΕΚ, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας δεν άσκησε τις ενδεδειγμένες αρμοδιότητες του για διεξαγωγή έρευνα ως προς την οικονομική διαχείριση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ αλλά κίνησε εσφαλμένως την διαδικασία ευώττιον των εκκλησιαστικών δικαστηρίων τόσο από τυπικής όσο και από ουσιαστικής απόψεως

-ΕΠΕΙΔΗ, άλλως και όλως επικουρικούς, υπάρχει δεδικασμένο.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Εξαιτείται να ακυρωθεί η μέχρι τούδε διαδικασία, ήτοι η διαδικασία ενώπιον του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου και της Ανακριτικής Επιτροπής.