Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Το 2023 ήταν άλλη μια χρονιά με ιδιαιτερότητες και απρόσμενες εξελίξεις για την παγκόσμια οικονομία, κάτι που τείνει να γίνει ρουτίνα. Η νέα χρονιά αρχίζει με πολλές αισιόδοξες προοπτικές, όμως οφείλουμε να βρισκόμαστε συνεχώς σε εγρήγορση, αφού η εξέλιξη των προοπτικών θα εξαρτηθεί από τα πραγματικά γεγονότα και την συνετή αλλά θαρραλέα αξιοποίηση των ευκαιριών που θα παρουσιαστούν ενώπιον μας κατά τους επόμενους μήνες.

Προοπτικές

Λίγο πριν το τέλος του 2023 η κυπριακή οικονομία κατέγραψε μια σειρά αναβαθμίσεων από διεθνείς οίκους αξιολόγησης που δείχνουν σταθερή ή θετική προοπτική για την κυπριακή οικονομία. Με ικανοποίηση διαπιστώνεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας με ποσοστό 2.5% για το 2023 και αποδίδεται στην ανθεκτικότητα της οικονομίας, τη διατήρηση πλεονασμάτων, την πτώση του δημοσίου χρέους και τη βελτίωση των τραπεζικών δεικτών. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες, όμως είναι απαραίτητη η διατήρηση της σοβαρότητας σε ότι έχει να κάνει με τα δημόσια οικονομικά.

Ο τουριστικός τομέας ήταν ένα μέρος της οικονομίας που πλήγηκε έντονα τα τελευταία χρόνια. Πρώτα από την πανδημία και ακολούθως από τις πολιτικές αναταράξεις. Αποτέλεσμα ήταν η αιφνίδια απώλεια σημαντικών τουριστικών αγορών. Κατά το 2023 έγιναν προσπάθειες για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Για το νέο έτος υπάρχουν περιθώρια και προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση αυτού του σημαντικού τομέα.

Παράλληλα, η Κύπρος έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια ευρεία γκάμα ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν προοπτικές για αύξηση των εξαγωγών καθώς και για προσέλκυση νέων επενδύσεων στο νησί μας. Τα οφέλη από την ενίσχυση αυτών των προοπτικών θα είναι πολλαπλά για την οικονομία του τόπου, αφού θα φέρουν φρέσκο χρήμα στην κυπριακή αγορά και παράλληλα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Προκλήσεις

Η πιθανότητα επαλήθευσης κάθε προοπτικής που ανοίγεται για την κυπριακή οικονομία συνδέεται με τις προκλήσεις που θα παρουσιαστούν κατά το νέο έτος. Κάποιες από αυτές είναι καθαρά εξωγενείς αφού σχετίζονται με διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, σχέσεις μεταξύ κρατών, πολέμους, καιρικά φαινόμενα, πανδημίες ή άλλα απρόσμενα και απρόβλεπτα γεγονότα. Η κάθε πρόκληση αγγίζει παράγοντες και δείκτες της οικονομίας, όπως είναι το κόστος της ενέργειας, το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές / εξαγωγές), το ύψος του πληθωρισμού, το τουριστικό ρεύμα, την εργοδότηση, κ.λπ. και η διαχείριση τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Υπάρχουν όμως και οι προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά με έγκαιρες και καίριες ενέργειες, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ομολογουμένως κατά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κινήσεις, που βοήθησαν στην επίσπευση διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας, όμως υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ακόμα έτσι ώστε να βελτιωθεί η διαφάνεια και να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες.

Πρόκληση αποτελούν και οι τεχνολογικές εξελίξεις που τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, επηρεάζοντας τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζόμενους. Το 2023 ήταν η χρονιά που η τεχνητή νοημοσύνη μπήκε για καλά στη ζωή μας με την εμφάνιση εντυπωσιακών εφαρμογών, δίνοντας μας μια πρώτη γεύση από αυτά που έπονται. Από τώρα και στο εξής αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για την ταχεία ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, του blockchain, των δικτύων 5G και άλλων νέων επαναστατικών τεχνολογιών στην επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη τις καινοτόμες τεχνολογίες στον αγώνα της ανταγωνιστικότητας και οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να αναπτύξουν τέτοιες δεξιότητες για να βελτιώσουν τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας.

Στόχοι

Οι στόχοι που θέτουμε για το 2024 είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί. Επιδιώκουμε να δώσουμε στην επιχειρηματικότητα τα εχέγγυα να αναπτυχθεί στηρίζοντας τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Προσδοκούμε στη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα κρατήσει την οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης και θα βελτιώσει περαιτέρω τις αξιολογήσεις της οικονομίας.

Στη νέα χρονιά πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη και τις αλόγιστες σπατάλες του παρελθόντος συγκρατώντας το κρατικό μισθολόγιο σε λογικά επίπεδα και να προστατεύσουμε την επιχειρηματικότητα μέσα από τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και την αποφυγή αχρείαστων αντιπαραγωγικών πρακτικών. Έχοντας αυτά ως γνώμονα, είμαστε βέβαιοι ότι το 2024 θα είναι χρονιά ανάπτυξης και προόδου για την χώρα μας.

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ)