Hμερίδα με τίτλο «Η ιατρική εξέλιξη του HIV/AIDS, Φαρμακευτικές αγωγές, έρευνα και ανθρώπινα δικαιώματα» διοργανώνεται από το ΚΥΦΑ την ερχόμενη Δευτέρα. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και συγκεκριμένα στο «Στέκκι B115»,(ΣΙΑΚΟΛΕΙΟΝ) πίσω από Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στις 14/11/22 η ώρα 8.30-13.30.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Την ώρα που επικρατεί μια ανήσυχη ηρεμία γύρω από τον ιό HIV/AIDS, οι αριθμοί για πρώτη φορά στην ιστορία της καταγραφής τους στην Κύπρο, έχουν Πολλαπλασιαστεί  και οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται!

Δυστυχώς μετά και τις καθημερινές και έντονες προσπάθειες που καταβάλλει το ΚΥΦΑ για εξέταση, στήριξη και θεραπεία των ατόμων που εντοπίζονται ως οροθετικοί, διεφάνη πως συνεχίζει να επικρατεί ΑΓΝΟΙΑ και ως προς την μετάδοση με αποτέλεσμα να προκαλείτε πανικός  όταν αναφερθούν στο HIV στην Κύπρο.

Ο συνολικός νέος αριθμός που εντοπίστηκε από την 1/1/2022 μέχρι σήμερα είναι 170, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι οι αριθμοί που είχαν εντοπιστεί ήταν 128 τα επίσημα καταγραμμένα στοιχεία.

Οι αριθμοί και ο ταχύς ρυθμός μετάδοσης της  ασθένειας δεν είναι το μόνο ανησυχητικό φαινόμενο της κατάστασης αλλά και ο αριθμός πτώχευσης και μη έγκαιρης λήψης θεραπείας των ατόμων αυτών, καθώς και γενικότερα τα κοινωνικο-ψυχο-οικονομικών προβλημάτων  που παρουσιάζονται στη συνέχεια με τις θέσεις εργασίας, την προκατάληψη που συνεχίζει να επικρατεί αλλά και τις ενδεχόμενες επιπλοκές σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία και ψυχολογική στήριξη.

Στην διάρκεια της Ημερίδας, θα ακουστούν οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων, από επιστημονική αλλά και ανθρώπινη πλευρά ενός συνανθρώπου μας που ζει με τον ιό του HIV, θα καταθέσει την δική του μαρτυρία γύρω από την εμπειρία της ασθένειας του καθώς και της αντιμετώπισης των γύρω του.

Η Ημερίδα που φέρει την ονομασία «Η ιατρική εξέλιξη του HIV/AIDS, Φαρμακευτικές αγωγές, έρευνα και ανθρώπινα δικαιώματα» και σε αυτήν θα παρουσιαστούν στοιχεία και οι νέες θεραπείες από τον Διευθυντή της Γρηγορείου Κλινικής Δρ. Γιώργο Σιακαλλή.

Επίσης θα απαντηθούν ερωτήματα γύρω από την Κυπροποίηση της ασθένειας και την επιστημονική εξήγηση της μετάδοσης και άλλα, από τον διακεκριμένο ερευνητή και Επιστήμονα Δρ. Λεόντιο Κωστρίκη.

Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με HIV και την λήψη φαρμακευτικής αγωγής θα μιλήσει η Νομικός και Υπεύθυνη του CHEQUE POINT, Χρύση Μιχαηλίδου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και συγκεκριμένα στο «Στέκκι B115»,(ΣΙΑΚΟΛΕΙΟΝ) πίσω από Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας  την ερχόμενη Δευτέρα 14/11/22 από η ώρα 8.30-13.30.