Tην πεποίθηση ότι με το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, μειώνεται η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια και αυξάνεται ο ρυθμός μετάδοσης του ιού εξέφρασε, μιλώντας στον «Φ» ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, υπογραμμίζοντας ότι «από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι με τον ενισχυτικό εμβολιασμό, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό».

Πολύ υψηλός ο παγκόσμιος κίνδυνος εξαιτίας της «Ο»

Η παραλλαγή «Ο» όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «η οποία έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 60 χώρες, συνιστά έναν “πολύ υψηλό” παγκόσμιο κίνδυνο, με κάποιες ενδείξεις ότι διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων, αλλά τα κλινικά δεδομένα για τον βαθμό σοβαρότητάς της παραμένουν περιορισμένα». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με τη νέα παραλλαγή «Ο» παραμένει πολύ υψηλός για διάφορους λόγους» ενώ στη σχετική ανακοίνωση προστίθεται ότι «τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν την πιθανότητα διαφυγής χυμικής ανοσίας απέναντι στη μόλυνση και στα υψηλά ποσοστά μετάδοσης, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις (κρουσμάτων) με σοβαρές επιπτώσεις». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο ΠΟΥ επικαλείται ορισμένα προκαταρκτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανθρώπων που επαναμολύνονται με τον ιό έχει αυξηθεί στη Νότια Αφρική. «Παρότι τα προκαταρκτικά ευρήματα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι η Όμικρον πιθανόν να είναι λιγότερο σοβαρή παραλλαγή σε σχέση με τη Δέλτα —η οποία αυτή τη στιγμή κυριαρχεί παγκοσμίως— και όλα τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί στην περιοχή της Ευρώπης είναι ήπια ή ασυμπτωματικά, παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η Όμικρον μπορεί να είναι εγγενώς λιγότερο μολυσματική», προστίθεται.

«Περισσότερα δεδομένα απαιτούνται για να γίνει κατανοητό το προφίλ σοβαρότητας. Ακόμη και αν είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Δέλτα, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης μετάδοσης. Περισσότερες νοσηλείες κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας και να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους», αναφέρει ο ΠΟΥ και καταλήγοντας τονίζει ότι «αναμένονται περισσότερες πληροφορίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες επισημαίνοντας το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις μολύνσεις και στα αποτελέσματά του». Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έγινε 24 μόνο ώρες πριν την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου ασθενούς με μετάλλαξη «Ο», στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

«Η Όμικρον οδηγεί σε νοσηλείες και δυστυχώς τουλάχιστον ένας ασθενής έχει επιβεβαιωθεί ότι πέθανε με Όμικρον» δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια επίσκεψης σε εμβολιαστικό κέντρο στο δυτικό Λονδίνο και πρόσθεσε πως «πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος την ιδέα ότι πρόκειται με κάποιο τρόπο για ηπιότερη εκδοχή του ιού, και να αναγνωρίσουμε την τρομακτική ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται στον πληθυσμό».