Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα, τα οποία είναι πιο αδύναμα και απροστάτευτα, είναι αυτή που καθορίζει και τον δείκτη πολιτισμού μας, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η σχέση μας με τα ζώα δεν είναι μια απλή πράξη, αφού στον πυρήνα της εμπεριέχει πολλά από τα στοιχεία που καθορίζουν τη δική μας προσωπικότητα και συνείδηση, τα ηθικά μας όρια και εν τέλει, την ικανότητα μας να αγαπάμε όχι μόνον τα ζώα, αλλά και άλλους ανθρώπους, καθώς και να σεβόμαστε την ίδια τη ζωή.

Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα, τα οποία είναι πιο αδύναμα και απροστάτευτα, είναι αυτή που καθορίζει και τον δείκτη πολιτισμού μας.

Η κατοχή ενός ζώου συντροφιάς απαιτεί υπευθυνότητα, χρόνο και φροντίδα. Την ίδια ώρα, καταγράφονται ανάγκες φροντίδας και σωστής διαχείρισης για τα αδέσποτα ζώα.

Η σημερινή μέρα, όμως, δεν είναι μόνο αφιερωμένα στα ζώα συντροφιάς, αλλά και στα ζώα της φύσης. Η διαβίωση των άγριων ειδών το μόνο που απαιτεί είναι σεβασμό στην ελευθερία της φύσης τους χωρίς όχληση. Ο τόπος μας, διαθέτει αξιοζήλευτη άγρια ζωή που επίσης απαιτεί την προσοχή και τον σεβασμό μας, και που συνθέτει ένα τεράστιο πλέγμα ενός σπουδαίου οικοσυστήματος που χαρακτηρίζει την Κύπρο ως κόμβο βιοποικιλότητας για όλη την Ευρώπη καθότι αποτελεί και μεταναστευτικό διάδρομο για τα πουλιά από και προς Ευρώπη και Αφρική.

Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι πράξεις μας είναι που δημιουργούν ανισορροπία και ανάγκη διαχείρισης των ειδών. Το στοίχημα παραμένει στο πώς μαθαίνουμε να λειτουργούμε με σεβασμό απέναντι σε κάθε ζωή – όχι στο πώς θα θέλαμε να είναι αλλά για αυτό που είναι.

Καταληκτικά, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς προσαρμόζουμε τη ζωή μας στις ανάγκες του οικοσυστήματος μέσα στο οποίο λειτουργούμε ως  μέρος αυτού, και όχι πώς το περιβάλλον  και τα ζώα, προσαρμόζονται στις δικές μας ανάγκες.